Mucenici moldovenești (sfințișori) - cea mai simplă rețetă

Apare în Mucenici, Dulciuri

Mucenici moldovenești (sfințișori) - cea mai simplă rețetă
39 voturi
5 39

Pe 9 martie, ortodocșii sărbătoresc cei 40 de Mucenici. Dincolo de semnificația sărbătorii în sine, gospodinele gătesc mucenici, iar bărbații se cinstesc cu cele 40 de pahare de vin.

De la o zonă a țării la alta, mucenicii au diferite denumiri, ca să nu mai vorbim despre rețete adaptate în funcție de zona geografică și de specificul fiecărei bucătării. Mucenici, sfințișori sau bradoși, așa cum se mai numesc, se pot face în 2 feluri: fie fierți, cu zeamă, fie la cuptor, sub formă de covrigi unși cu nucă și miere.

În timp ce mucenicii fierți în sirop de apă cu zahăr și nucă sunt specifici Dobrogei și Munteniei, în Moldova și Ardeal se fac mucenici sub formă de 8, cu miere și nucă.

Astăzi vorbim despre mucenicii moldovenești sau sfințișori, cei mai gustoși și mai arătoși. Crescuți în cuptor, însiropați din belșug și unși cu miere și nucă, sfințișorii nu au cum să nu vă facă poftă, indiferent din ce zonă a țării proveniți. 

Ingrediente

  • 1 kg făină
  • 125 g zahăr
  • 3 ouă
  • 450 ml lapte
  • 2 pliculețe drojdie
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 50 ml ulei
  • 1 esență vanilie
  • coaja de la o lămâie
  • un praf de sare
  • Pentru sirop:
  • 250 ml apă
  • 150 g zahăr
  • 200 g miere
  • 250 g nucă măcinată
  • esență de lămâie
Timp de preparare: 2 ore si 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Cerneți făina într-un castron încăpător. Faceți o maia din: drojdie, puțin lapte cald, o linguriță de zahăr și două de făină. Lăsați să crească până când își dublează volumul.

După ce a crescut, puteți face aluatul. Amestecați maiaua cu făina, ouăle, zahărul, zahărul vanilat și esența și adăugați treptat laptele. Când aluatul este omogen, adăugați treptat uleiul și coaja de lămâie și frământați până când aluatul nu se mai lipește de mâini. Lăsați la dospit o oră, lângă o sursă de căldură.

Între timp, vă puteți ocupa de sirop. Puneți la fiert apa cu zahărul și amestecați până când zahărul s-a topit. Mai lăsați să fiarbă câteva minute, apoi opriți focul și adăugați esența.

Când aluatul s-a dospit, puteți începe să faceți mucenicii. Formați bile de aluat de dimensiunea unei mingi de tenis. Începeți să întindeți bucata de aluat cu mâinile, până când obțineți bastonașe.

Modelați aluatul în forma cifrei 8 și continuați până când terminați aluatul. Puneți mucenicii pe o tavă cu hârtie de copt și mai lăsați-i la dospit 20 de minute.

Preîncălziți cuptorul la 175 de grade Celsius. Ungeți mucenicii cu ou bătut și dați la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, reducând focul după primele 10 minute.

După ce mucenicii s-au răcit, îi puteți însiropa cu siropul făcut mai devreme. Ungeți cu miere și pudrați cu nucă măcinată, din belșug.

Mucenicii moldovenești sau sfințișorii sunt gata și pot fi serviți.

Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta