Minciunelele sau scovergile sunt deliciul copiilor, mai ales dacă sunt calde și pufoase, abia luate de pe foc. Se servesc fiebinti, presarate cu zahar, gem, branza sau simple.

Minciunele sau scovergi

Cum prepari minciunele sau scovergi

Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 2 oua intregi
  • 3 lg zahar
  • 100 gr untura proaspata ( se poate inlocui cu margarina)
  • 100 gr smantana (poate fi si iaurt gras)
  • coaja de lamaie, esenta de rom sau vanilie
  • 1 praf de copt,
  • 1 vârf de sare
  • faina cat cuprinde
  • ulei incins pt imbaiat (prajit)
  • zahar pudra pt coafat

Mod de preparare

Se amesteca toate ingredientele si se framanta pana se obtine un aluat nelipicios, nu foarte moale dar nici foarte tare.

La început, zmestecăm ușor cu o lingură de lemn până aluatul capătă consistență, după care se transferă pe o planșetă presărată cu făină și frământăm bine.

Se pune aluatul într-un castron, se acoperă și se lasă la crescut pentru 30-45 minute.

Se intinde o foaie de 4-5 mm, si se taie romburi, crestandu-se pe mijloc, intorcandu-se unul dintre colturi prin taietura, obtinandu-se astfel o forma rasucita.

Se pune o tigaie cu ulei la incins, se scutura scovergile de surplusul de faina si se prajesc pana se rumenesc pe ambele parti.

Se prăjesc în ulei încins, aproximativ 10-15 secunde pe fiecare parte.