Un desert cu mere coapte poate parea de moda veche, insa sosul de caramel ii da o nota sofisticata.

Mere Coapte Cu Sos Caramel
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 6 mere
  • Pentru inghetata de vanilie:
  • 2 batoane de vanilie
  • 500ml lapte
  • 6 galbenusuri de ou
  • 175g zahar
  • 500ml smantana
  • Pentru umplutura:
  • 40g fructe confiate, tocate
  • 40g prune uscate, tocate
  • 40g stafide
  • 1/2 mar, ras
  • 50g nuci taiate
  • 25g unt
  • 50g zahar brun
  • 1 lingura whisky
  • Pentru sosul caramel:
  • 125g zahar brun
  • 250ml smantana

Mod de preparare

1. Pentru a face inghetata, se razuiesc semintele intr-o cratita cu lapte. Se adauga batoanele si se dau in fiert. Se ia de pe foc, se acopera si se lasa sa se infuzeze timp de 30 de minute.

2. Se bat galbenusurile si zaharul intr-un castron pana cand se transforma intr-o crema de culoare pala. Se toarna laptele si se amesteca. Se pun in tigaie si se incalzeste usor, amestecand, pana se ingroasa usor - aproximativ 20 de minute. Se ia de pe foc, se adauga smantana si se trece printr-o sita fina. Se raceste si se pune intr-o masina de inghetata.

3. Se incalzeste cuptorul la 180C. Pentru a face umplutura, se amesteca toate ingredientele intr-un castron, folosind mainile. Se curata merele. Cu un cutit mic, se scobeste interiorul fiecarui mar si se pun intr-un vas uns cu unt. Se umple cu amestecul. Se coace timp de 30 de minute.

4. Intre timp, se face caramelul. Se pune zaharul intr-o tava, la foc mare si se lasa pana cand capata o culoare maronie. Se amesteca cu o lingura de lemn pentru a dizolva orice bucati. Se ia de pe foc si se adauga cu grija smantana. Se pune tigaia la foc mediu si se amesteca pentru a dizolva orice bucati de caramel. Se trece printr-o sita fina si se pastreaza cald.

5. Se serveste cu o lingura de inghetata si sos de caramel.