Salată grecească de vinete sau Melitzanosalata. Aceasta este cea mai simplă versiune, fără complicații, a rețetei tradiționale de salată de vinete grecească, cu doar trei pași foarte simpli de urmat.

Salată grecească de vinete (Melitzanosalata). Cum se prepară și cu ce se servește

Vara, nimic nu se compară cu o salată de vinete proaspăt coapte, cu aromă de fum. Sigur că salata de vinete este la fel de bună și iarna, atunci când o facem din vinete congelate, dar pentru că tot este sezonul, astăzi vă propunem o salată din vinete proaspete, inspirată din bucătăria grecească, care să vă ducă cu gândul direct la o vacanță la Mediterană.

Salata de vinete grecească nu este foarte diferită de varianta clasică pe care o știm noi din bucătăria românească, doar că are o cantitate mai mare de ulei de măsline.

Surprindeți esența bucătăriei grecești cu această rețetă tradițională de salată de vinete

Merge perfect ca parte a platourilor calde sau reci, poate fi o garnitură delicioasă pentru un fel de mâncare cu carne sau pur și simplu poate fi servită ca atare!

Aceasta este cea mai simplă versiune, fără complicații, a rețetei tradiționale de salată de vinete grecească, cu doar trei pași foarte simpli de urmat.

Se prepară din vinete coapte, perfect afumate, cu usturoi, pătrunjel, ceapă roșie, suc de lămâie și ulei de măsline extravirgin. Este un aperitiv perfect pe pâinea preferată; sau serviți-o alături de carne sau chiar pește la grătar.

Ce conține salată grecească de vinete

Ingredientul vedetă sunt vinetele, coapte până când coaja este perfect carbonizată, apoi amestecate cu usturoi, pătrunjel proaspăt, suc de lămâie și ulei de măsline. Iar în această rețetă, folosim și ceapă roșie tăiată mărunt.

Condimentele pot varia ușor de la o rețetă la alta, dar ne place să adaugăm un vârf de cuțit de chimen măcinat și niște fulgi de ardei roșu pentru puțină iuțeală.

Garnitura este total opțională, dar un strop de feta cremoasă și câteva măsline kalamata sărate fac din această salată de vinete grecească un adevărat deliciu!

Cum se prepară salata grecească de vinete

Preparare 10 minute
Gătire 1 oră
Timp total 1 oră și 10 minute

Ingrediente

  • 4 vinete
  • 1/2 ceapă roșie
  • 1 cățel de usturoi
  • 120 ml ulei de măsline
  • 4 lingurițe zeamă de lămâie
  • sare
  • piper
  • pătrunjel proaspăt

Mod de preparare

Coaceți vinetele la cuptor sau pe flacăra de la aragaz. După ce s-au răcit puțin, le puteți curăța de coajă. Scurgeți vinetele de apă și tocați-le cu ajutorul unui tocător din lemn, pentru a nu oxida.

Puneți ceapa, usturoiul, sare, piper și zeama de lămâie într-un blender și mixați. Adăugați uleiul în fir subțire, ca la maioneză. Păstrați două linguri de ulei pentru decor.

Puteți adăuga și vinetele în blender și amesteca totul, dacă vreți o salată cu textură fină, sau puteți turna sosul din blender peste vinetele tocate și amesteca cu o lingură de lemn.

Potriviți la gust și mai adăugați sare, piper sau lămâie după gust. Decorați cu pătrunjel proaspăt tocat și cu ulei de măsline și serviți.

Poftă bună!

Ce se servește cu această salată grecească de vinete

Această salată grecească de vinete nu conține în mod natural produse lactate, nu conține gluten, este vegană și este compatibilă cu dieta keto sau dieta paleo. Așadar, se poate integra cu ușurință în orice dietă.

Se poate mânca cu:

  • tortilla
  • pâine prăjită

Dacă nu consumați carbohidrați, atunci:

  • bastonașe de țelină
  • bastonașe de morcov
  • fâșii de ardei gras
  • batoane de castravete
  • mazăre
  • salată verde

Trucuri pentru cea mai bună salată grecească de vinete

Coaceți vinetele la foc deschis

Dacă doriți gustul autentic și afumat al preparatului, gătiți vinetele la foc mare pe o plită pe aragaz sau pe un grătar. Dar, puteți coace vinetele și în cuptor. Dacă alegeți această variantă, înțepați vinetele cu o furculiță în câteva locuri și așezați-le în tavă, pe o foaie de copt. Coaceți-le în cuptorul încălzit la 200 grade Celsius timp de aproximativ 1 oră sau până când coaja este carbonizată și vinetele sunt destul de fragede (ar trebui totuși să le întoarceți din când în când cu ajutorul unor clești).

Scurgeți-le bine

Vinetele conțin o cantitate mare de apă. Curățați-le și puneți-le într-o strecurătoare deasupra unui bol și lăsați-le câteva minute.

Răciți salata grecească de vinete timp de câteva minute înainte de a o servi

Odată ce ați preparat-o, acoperiți-o și răciți-o câteva minute înainte de servire (aproximativ 30 de minute atunci când aveți timp, dar chiar și 10-15 minute ajută textura și permite aromelor să se îmbine). 

Atunci când pregătiți această rețetă, asigurați-vă că folosiți vinete proaspete și că le dați suficient timp să se coacă până când se înmoaie și se gătesc în întregime. Dacă vă grăbiți, vinetele pot fi destul de amare.

Pentru o variantă diferită a acestei rețete tradiționale grecești, încercați să adăugați niște feta fărâmițată (50-60 g), care îi va da un aspect mai cremos și o aromă mediteraneană mai intensă, ușor sărată.

Cât de mult usturoi să folosiți

Am văzut unele rețete care conțin 4 căței de usturoi. Și noi suntem iubitori ai usturoiului, dar am considerat că un cățel de usturoi crud este suficient.

Ar trebui să folosiți un blender sau un robot de bucătărie?

Dacă doriți o cremă mai fină, puteți amesteca vinetele și restul ingredientelor într-un robot de bucătărie (nu exagerați, totuși). Noi preferăm să amestecăm pur și simplu într-un castron, folosind furculița sau un tocător de vinete pentru le mărunți.

Cum se păstreză

Puneți salata grecească de vinete rămasă într-un recipient de sticlă cu capac etanș și păstrați-o la frigider până la 2 zile.

Tineți cont că, pe măsură ce aromele se întrepătrund, salata de vinete va deveni mai picantă.

Cum se coc vinetele la foc deschis

  1. Clătiți vinetele sub jet de apă rece apo uscați-le cu un prosop de bucătărie.
  2. Tapetați aragazul cu folie de aluminiu având grijă să păstrați arzătoarele expuse.
  3. Porniți arzătoarele la foc mediu și așezați vinetele pe direct pe flacără deschisă.
  4. Coaceți vinetele timp de aproximativ 15-20 de minute (în funcție de mărimea lor), întorcându-le la fiecare 5 minute, cu atenție să nu vă ardeți.
  5. Transferați vinetele coapte pe o farfurie și lăsați-le să se răcească. Acest lucru poate dura între 10-15 minute.
  6. Când vinetele sunt suficient de reci pentru a fi manevrate, se decojesc sub jet de apă rece, îndepărtând ușor coaja, având grijă să păstrați pulpa intactă.
  7. Transferați pulpa de vinete în strecurătoare și lăsați-o să se scurgă timp de 10-15 minute.
  8. Semințele sunt comestibile, dar le puteți îndepărta pe cele mari dacă doriți. Dacă vinetele sunt mai bătrâne, semințele ar putea avea un gust amar, așa că asigurați-vă că le gustați rapid pentru a decide dacă să le îndepărtați sau nu.

Calorii și valori nutriționale

Din această rețetă ies 8 porții. O porție de salată grecească de vinete are 200 calorii.

  • Calorii

    200kcal

  • Proteine

    3g

  • Carbohidrați

    17g

  • Zaharuri

    10g

  • Fibre

    8g

  • Grăsimi

    13g

  • Grăsimi saturate

    2g

  • Sodiu

    290mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.