Marmeladă de prune - Gemul, dulceața, compotul și marmelada sunt modalități delicioase de a păstra aroma fructelor românești pe tot parcursul anului.

Marmeladă de prune. Rețeta simplă, tradițională

Este momentul ideal de pregătit conservele pentru iarnă, mai ales pe cele din fructe, care nu vor mai fi disponibile pentru mult timp.

Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una de marmeladă de prune, dar poate fi făcută din orice alt fruct. Regula este că aveți nevoie de o cantitate de zahăr de patru ori mai mică decât cea de fructe, dacă fructele sunt dulci. Dacă fructele sunt acrișoare, mai adăugați câte 100 g zahăr la fiecare kilogram de fructe.

Datorită conţinutului bogat în magneziu, fier, calciu, potasiu și seleniu, marmelada de prune are un rol esențial în întărirea sistemului imunitar.

De asemenea, marmelada de prune este foarte bogată în fibre şi în antioxidanţi, stimulează digestia şi îi ajută pe cei care suferă de constipaţie sau tranzit intestinal lent.

Cum prepari acasă marmelada de prune

Timp total 2 ore

Ingrediente

  • 2 kg prune
  • 500 g zahăr

Mod de preparare

Spălați și curățați prunele de sâmburi și puneți-le într-un vas încăpător. Pasați prunele cu ajutorul unui blender sau robot de bucătărie.

Puneți piureul de prune la fiert într-o oală pe foc. Adăugați zahărul și dați focul mic când a dat în clocot. Lăsați să fiarbă, amestecând din când în când și având grijă să nu se lipească de fundul vasului.

Când volumul a scăzut la jumătate, testați marmelada să vedeți dacă este gata. Scoateți pe o farfurioară o lingură de marmeladă și dacă este densă și lipicioasă înseamnă că e gata. Dacă încă se mai separă apa din ea, marmelada mai trebuie fiartă.

Puneți marmelada în borcane sterilizate cât este încă fierbinte. Lăsați borcanele să se răcească treptat, acoperite cu prosoape.

Păstrați marmelada într-un loc întunecat și răcoros.