Lintea este o legumă extrem de hrănitoare și versatilă. Este o sursă incredibilă de proteine, fiind a doua legumă, după soia, ca aport caloric.

Există mai multe tipuri de linte: roșie, verde, maro și neagră, dar primele două sunt cele mai populare pe piața de la noi. În timp ce lintea roșie este mai potrivită pentru supă-cremă, cea verde este ideală pentru mâncare.

Mâncarea de linte se face foarte ușor și seamănă la gust cu cea de mazăre și cu fasolea, numai că se gătește mult mai repede. Lintea verde este considerată cea mai gustoasă, are o aromă ușor piperată, iar boabele își păstrează forma atunci când este fiartă și nu devine fărâmicioasă. Desigur, cu condiția să nu fie fiartă prea mult.

Mâncarea de linte este o sursă ideală de fibre, fier, calciu și vitamina B, precum și magneziu, fosfor și acid folic. Fiind și atât de bogată în proteine, mâncarea de linte poate fi consumată ca atare, fără carne sau o sursă suplimentară de proteine. În plus, este o rețetă ideală pentru vegetarieni!

Mâncare de linte verde
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 350 g linte verde
  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov
  • 2 roșii
  • 2 linguri bulion
  • 2 căței de usturoi
  • 2 foi de dafin
  • 250 ml apă sau supă de pui
  • 1 linguriță chimion
  • 3-4 linguri de ulei
  • sare
  • piper
  • pătrunjel verde

Mod de preparare

Spălați lintea sub jet de apă rece, apoi lăsați-o la înmuiat circa 30 de minute. Puneți lintea la fiert, cu un praf de sare, având grijă să luați spuma care se formează deasupra. Dacă folosiți linte verde, lăsați-o să fiarbă 20-30 de minute.

Între timp, tocați ceapa, usturoiul și dați pe răzătoare morcovul și căliți-le câteva minute într-o cratiță, cu câteva linguri de ulei. Când ceapa devine transparentă, puteți adăuga roșiile decojite și tăiate cubulețe.

Scurgeți lintea de apă și puneți-o peste legumele călite. După câteva minute, puteți adăuga supa de pui sau o cană din apa în care a fiert lintea. Puneți foile de dafin, bulionul și lăsați să fiarbă până când scade lichidul din oală, amestecând din când în când. Cu câteva minute înainte de a opri focul, adăugați o linguriță de chimion măcinat și potriviți de sare și piper.

La final, puteți servi ca atare, sau cu pătrunjel proaspăt și puțină zeamă de lămâie deasupra.

Poftă bună!