Mămăliga coaptă la cuptor este o versiune de vis a mămăligii clasice. Aceasta nu trebuie să fie amestecată și nici măcar să fie supravegheată cât timp se gătește, astfel că puteți face orice altceva până când preparatul este gata să fie servit.

Mămăligă la cuptor - 2 rețete de mămăligă coaptă

Tot ce aveți de făcut este să amestecați ingredientele necesare, să dați amestecul la cuptor și să uitați de el timp de o oră. Chiar dacă timpul de gătire este mai mare decât al mămăligii făcute pe aragaz, acesta este un timp câștigat, pentru că nu trebuie să supravegheați preparatul cât stă în cuptor.

Mămăliga cremoasă coaptă la cuptor este o garnitură perfectă lângă orice tip de carne, dar și lângă legume, ciorbe sau supe ori preparate precum sarmale. Întrucât mălaiul nu conține gluten, rețeta este potrivită pentru persoanele care încearcă să-l evite în alimentația lor.

Însă, atenție! Asigurați-vă că citiți cu atenție eticheta de pe pachetul de mălai pe care îl cumpărați, pentru că poate avea gluten în cazul în care producătorul procesează și produse din grâu.

Rețeta de mămăligă la cuptor

Preparare 15 minute
Gătire 30 minute
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 100 de grame de unt nesărat, topit, și încă puțin, pentru a unge preparatul
  • Un litru de apă
  • O linguriță de sare
  • 200 de grame de mălai
  • 50 de grame de brânză telemea proaspăt rasă (sau parmezan)

Mod de preparare

Mai întâi, ungeți cu unt o tavă de pâine și lăsați-o deoparte. Separat, într-un castron de mărime medie, amestecați 250 de mililitri de apă rece, sarea și mălaiul. Într-o oală, aduceți la punctul de fierbere restul de 750 de mililitri de apă.

Apoi, adăugați treptat mălaiul în oală și gătiți timp de 15 minute, amestecând des. După ce trece sfertul de oră, turnați untul topit peste mămăligă și mai amestecați de câteva ori.

Turnați mămăliga gătită în tava de pâine pregătită și lăsați-o să se răcească timp de cel puțin cinci minute, la temperatura camerei, până când se întărește.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Presărați parmezan peste mămăligă și dați-o la cuptor, neacoperită, pentru un sfert de oră sau chiar 30 de minute. Serviți-o imediat.

Cum puteți servi mămăliga la cuptor

Mămăliga la cuptor este o garnitură excelentă pentru carne de vită, pui, curcan sau pește, dar poate fi și un fel de mâncare de sine stătător atunci când îi adăugați alte ingrediente. Iată câteva idei despre cum să folosiți acest preparat versatil:

  • Variantă vegetariană. Așezați câteva felii de mămăligă coaptă pe o farfurie și puneți deasupra câteva legume prăjite sau gătite la grătar. Adăugați puțin parmezan deasupra și serviți cu o salată simplă de roșii.
  • Variantă vegană. Înlocuiți untul și brânza cu alternative vegane și urmați rețeta conform instrucțiunilor, cu aceleași cantități. După ce mămăliga este coaptă și feliată, așezați câteva felii pe o farfurie și acoperiți-le cu sos de roșii și cu legumele gătite la aburi. Pentru o masă mai consistentă, adăugați și tofu.
  • Variantă cu carne: Așezați câteva dintre feliile de mămăligă coaptă pe o farfurie și acoperiți-le cu o cantitate generoasă de sos Bolognese sau cu orice tocană cu carne pe care o doriți. Acoperiți cu ierburi proaspete, cum ar fi pătrunjel sau coriandru.

Altă versiune de mămăligă la cuptor, mai ușoară

În cazul în care această variantă de mămăligă la cuptor vi se pare prea bogată în calorii sau dacă nu doriți să folosiți produse lactate în prepararea acesteia, iată o versiune mai ușoară, ce se pregătește similar.

Ingrediente

  • 200 de grame de mălai
  • Un litru de apă rece
  • O linguriță de sare
  • O lingură de ulei de măsline

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade. Într-un vas pentru cuptor, amestecați cu un tel mălaiul, apa, sarea și uleiul de măsline. Mălaiul se va scufunda pe fundul vasului. Acest lucru este normal.

Puneți vasul în cuptor, neacoperit, pentru o oră. Nu este nevoie să mai amestecați. Apoi, scoateți vasul din cuptor și agitați-l cu putere. În final, nu vă mai rămâne decât să serviți mămăliga fierbinte.

Atunci când mămăliga este gata, aceasta este mai fermă și mai uscată pe margini și mai moale la mijloc. De aceea, trebuie să o amestecați sau să agitați vasul când o scoateți din cuptor.

Când mămăliga este gata, va fi mai fermă și mai uscată pe margini și mai moale în mijloc. Pur și simplu amestecați-o când o scoateți din cuptor.