Rețeta de maioneză clasică, naturală, făcută în casă, este o rețetă simplă și cu care nu aveți cum să dați greș.

Maioneza clasică de casă - rețeta cu care nu dai greș

Maioneza este un ingredient foarte popular în bucătăria românească. De la salata boeuf până la ouă umplute, există o mulțime de rețete care conțin maioneză. Și pentru că de cele mai multe ori aveți nevoie de maioneză naturală, făcută în casă, vă propunem o rețetă simplă și cu care nu aveți cum să dați greș.

Maioneza naturală nu se compară cu cea din comerț, de aceea este recomandată în cele mai multe rețete. Dar, la fel ca în cazul altor preparate extrem de simple, e foarte ușor să dați greș și maioneza să se taie. Nu o aruncați, pentru că o puteți salva cu puțină apă rece numaidecât.

Rețeta clasică de maioneză de casă

Preparare 15 minute
Timp total 15 minute

Ingrediente

  • 2 gălbenușuri fierte sau 1 gălbenuș fiert și unul crud
  • 200 ml ulei
  • un praf de sare
  • o linguriță zeamă de lămâie
  • o linguriță muștar
  • apă rece

Mod de preparare

Pune gălbenușurile într-un bol și adaugă lingurița de muștar și lingurița de suc de lămâie. În cazul în care folosești gălbenuș fiert, amestecă până se sfărâmă și nu rămân cocoloașe.

Adaugă uleiul treptat la început, eventual câte o lingură, și amestecă până când îl încorporezi bine. E important să adaugi o altă lingură de ulei abia după ce lingura anterioară de ulei a fost încorporată. Odată ce maioneza începe să devină consistentă, poți să adaugi mai mult ulei.

La nevoie, dacă vreți mai multă maioneză, puteți pune mai mult ulei. Maioneza va crește în volum și se va deschide la culoare.

Amestecă până când maioneza devine cremoasă și adaugă sare după gust.

Dacă maioneza dă semne că se taie, stropiți-o cu apă foarte rece. Păstrați la îndemână un bol cu apă și gheață. La nevoie, puteți adăuga mai multă zeamă de lămâie sau mai mult muștar, în funcție de preferințe.

Ponturi prepararea celei mai bune maioneze de casă

Ca să vă asigurați că totul decurge conform planului și că obțineți cea mai bună maioneză de casă, trebuie să țineți cont de câteva ponturi:

  • Folosiți ouă la temperatura camerei. Orice ați face, nu încercați să pregătiți maioneză cu un ou abia scos din frigider.
  • folosiți un ulei cu aromă neutră. Cel mai bine se potrivește cel de floarea-soarelui, dar și cel de avocado. Uleiul de măsline va schimba complet gustul maionezei.
  • Adăugați suc de lămâie, primul peste ou. Acesta ajută la descompunerea proteinelor din gălbenușurile de ou, astfel încât acestea să poată emulsiona mai bine. Sucul de lămâie trebuie să fie doar proaspăt stors.
  • Adăugați uleiul foarte, foarte încet, cu multă răbdare. Când începeți, uleiul ar trebui să fie turnat în cel mai mic fir, dacă nu chiar cu picătura. Odată ce maioneza începe să se îngroașe, puteți turna uleiul un pic mai repede. Dacă observați vreodată că uleiul se acumulează la suprafața maionezei, opriți turnarea și bateți energic maioneza până când acel ulei este încorporat.
  • Asezonați maioneza cu sare de bună calitate și să aveți grijă să adăugați doar câte un vârf de cuțit, pe rând. Motivul este acela că maioneza poate deveni foarte ușor prea sărată. Gustați înainte de a crește cantitatea de sare adăugată.