Maioneza de post din cartofi este o alternativă excelentă la cea clasică, ce se pregătește cu ouă, și este atât de gustoasă încât ați putea să o preferați întotdeauna.

Maioneză de post din cartofi

Maioneză din cartofi se prepară foarte ușor și repede, din ingrediente ieftine și la îndemână.

Maioneza se numără printre cele mai populare sosuri, iar în bucătăria românească se folosește și la alte preparate, cum ar fi salata boeuf sau orientală, la ouă umplute și altele. Însă, multe persoane se feresc să pregătească acest preparat, după rețeta clasică, cu ouă, de teamă că maioneza s-ar putea tăia și că s-ar putea alege astfel doar cu risipă de ingrediente și cu timp pierdut în bucătărie.

Însă, există o alternativă foarte ușoară la rețeta clasică de maioneză, ce are la bază cartofi și țelină în loc de ouă. Maioneza obținută astfel poate fi folosită atât la preparate de post, cât și la unele de dulce, pentru că rețeta este simplă și rapidă, iar rezultatul este foarte gustos.

Cum se prepară maioneza de post din cartofi

Preparare 30 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • Un cartof mare fiert
  • O căpățână mică de țelină fiartă
  • O ceașcă de ulei de floarea-soarelui sau ulei de măsline
  • Două lingurițe de muștar
  • Sucul de la o lămâie
  • Două linguri de apă rece

Mod de preparare

Modul de preparare este simplu. Mai întâi, spală și curăță cartoful și țelina. Apoi, pune-le la fiert, în apă cu sare. Lasă oala pe foc până când furculița intră ușor în cartofi și în țelină.

Când s-au fiert, scote-le din apă lasă-le să se răcească. Apoi, pasează cartofii și țelina cât mai fin. Dacă vrei, poți folosi un blender sau poți trece piureul obținut printr-o sită, astfel încât maioneza de post să iasă foarte fină.

Ulterior, amestecă piureul obținut cu muștarul, sucul de lămâie și toarnă, încet-încet, uleiul de floarea-soarelui sau uleiul de măsline. Pe măsură ce amesteci compoziția, adaugă apă rece, puțin câte puțin. Apa rece ajută maioneza să capete o textură pufoasă.

Ponturi pentru cea mai bună maioneză de post din cartofi și țelină

Câteva ponturi vă ajută să obțineți cea mai bună maioneză de post din cartofi și țelină.

  • În primul rând, este bine să luați în considerare faptul că în cazul în care folosiți ulei de măsline în loc de ulei de floarea-soarelui, acesta trebuie să fie unul extravirgin, de calitate superioară.
  • Dacă doriți ca maioneza de post să aibă cea mai cremoasă consistență posibilă, o puteți amesteca cu mixerul, la viteză mică, timp de câteva minute. Însă, atenție! Dacă o mixați prea mult, aceasta se poate transforma într-un sos cu textură asemănătoare cu cea a gumei de mestecat, din cauza amidonului din cartofi, care îngroașă compoziția.
  • Maioneza de post din cartofi și țelină se potrivește de minune în sendvișuri, dar și în salate cu legume și tofu. Totodată, preparatul merge cu mâncăruri de dulce, cum ar fi salată de boeuf, ouă umplute și altele.
  • Dacă nu folosiți imediat maioneza de post din cartofi și țelină, o puteți pune în frigider, într-un borcan închis ermetic, unde se păstrează pentru câteva zile.