Macroul la cuptor, cu lămâie și usturoi, se pregătește foarte ușor, din puține ingrediente și este extrem de sănătos. Vezi ingredientele și modul de preparare.

Macrou la cuptor cu lămâie și usturoi

Macroul este unul dintre cei mai delicioși pești pe care i-ați încercat vreodată. Are un gust bun și puteți face tot felul de mâncăruri cu el. În plus, este ieftin în comparație cu multe alte tipuri de pește.

Macroul este o proteină versatilă care poate fi prăjită, făcută la grătar sau la cuptor. Acest pește de apă sărată provine din aceeași familie cu tonul și este roz închis atunci când este crud.

Ce gust are macroul?

Macroul are o aromă dulce. În ciuda faptului că are un număr semnificativ de oase, acest pește nu este prea sărat. Drept urmare, gustul macroului proaspăt amintește de adevăratul gust al oceanului. În plus, carnea de macrou este bogată în acizi grași Omega-3.

Ingredientele necesare

Această rețetă de macrou la cuptor cu lămâie și usturoi Este destul de simplă, iar cina va fi gata în mai puțin de 30 de minute.

  • Macrou: este destul de greu să găsim macrou proaspăt în România, așa ca vom merge cu macrou congelat
  • Pătrunjel proaspăt: este una dintre verdețurile preferate de gospodine. Însă, dacă nu îl preferați, puteți adăuga orice alte ierburi proaspete.
  • Usturoiul: în combinație cu peștele are un gust minunat. Nu ar trebui să ratați asta! Usturoiul este ingredientul minune ce adaugă aromă peștelui.
  • Lămâie: citricele și fructele de mare fac combinația perfectă. Trebuie să încercați dacă nu ați făcut-o deja!

Deoarece macroul este un pește gras, sucul citricelor taie gustul de ulei și oferă un gust unic, proaspăt și deloc grețos. Puteți adăuga lime sau grapefruit ori chiar portocale. Această rețetă folosește lămâie proaspătă pentru spori aroma macroului.

Astfel, puteți adăuga peștelui felii de lămâie, apoi dați-l la cuptor cu tot cu ele acolo. Puteți opta să serviți cu mai multe felii de lămâie în lateral, în principal pentru un aspect delicios ca garnitură. Dar și pentru că unii oameni ar putea prefera să adauge lămâie în plus.

Cum se marinează macroul

Cum se marinează macroul
Aplicați marinada pentru macrou în interiorul burții și pe piele, pe ambele părți.

Amestecați toate ingredientele până la omogenizare și aplicați marinada în interiorul burții și pe piele, pe ambele părți ale peștelui. Îl puteți lăsa să se odihnească la frigider timp de o oră înainte de a fi dat la cuptor sau îl puteți introduce imediat.

Rețeta de macrou la cuptor, cu lămâie și usturoi

Preparare 10 minute
Gătire 25 minute
Timp total 35 minute

Ingrediente

  • 3 bucăți de macrou, întregi, eviscerați, curățați și uscați
  • 1 legătură de pătrunjel (aproximativ 60 de grame)
  • 6-8 căței de usturoi
  • 3-5  linguri de ulei de măsline sau doar stropiți generos
  • 2 lămâi, stoarse
  • 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
  • sare, după gust

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 220 de grade. Tapetați o tavă mare cu hârtie de copt sau cu folie de aluminiu. Ungeți folia de aluminiu cu un strop de ulei pentru a preveni lipirea peștelui. Însă, trebuie să știți că nu este nevoie să ungeți și hârtia de copt.

Combinați ingredientele enumerate mai sus pentru marinadă într-un blender sau într-un robot de bucătărie. Se amestecă până se omogenizează. Puneți peștele curat și eviscerat și uscați-l cu un prosop de hârtie. Apoi, așezați-l pe tava unsă cu ulei. Aplicați marinada în interiorul burții și pe piele, pe ambele părți.

Coaceți pe grătarul de sus la 220 de grade Celsius, timp de 20-25 de minute, neacoperit. Apoi, porniți cuptorul pe grill și prăjiți-l timp de un minut. Serviți-l fierbinte, cu suc de lămâie peste și va deveni cina dumneavoastră preferată.

Sfaturi și trucuri de gătire a macroului la cuptor

  • Dublați cantitatea de marinadă pentru mai multe bucăți de macrou întreg. Timpul aproximativ de gătire pentru mai mulți pești ar trebui să rămână același.
  • Pentru o aromă desăvârșită, lăsați peștele la marinat în frigider timp de 15 minute până la o oră.
  • Timpul de gătire poate varia în funcție de dimensiunea macroului. În general, 340-420 de grame de pește sunt gata în aproximativ 20-25 de minute la 220 de grade, pentru a se găti complet. Peștii mai mici se fac într-un timp mai scurt, normal. Fileurile de macrou durează în jur de 12-15 minute, la aceeași temperatură, pentru a fi gata.

Garnituri pentru macrou la cuptor

Macroul este un pește gras, asezonat cu lămâie, așa că, va merge bine cu orice garnitură. Aveți un echilibru frumos între ulei și aciditate, așa că luați în considerare un amidon(cartof) plus o legumă.

O altă idee ar fi niște cartofi "prăjiți" la cuptor și o salată verde simplă, pentru a crea un fel de mâncare tradițional. Luați în considerare și niște broccoli sote sau chiar conopidă la cuptor.

O garnitură grozavă pentru macrou este și piureul de cartofi. Textura cremoasă și gustul dulce al cartofilor se îmbină perfect cu aroma delicată a peștelui. Alte opțiuni delicioase pot fi: orez pilaf, fasole verde sau ciuperci sotate.

Cum să scăpați de mirosul și gustul profund de pește al macroului

Într-un castron mic, combinați oțetul și apa proaspătă și scufundați peștele curățat în el timp de aproximativ 5 minute. Clătiți și uscați carnea cu un prosop de hârtie înainte de a o marina sau de a o găti în continuare. În acest caz, lămâia funcționează la fel de bine ca și oțetul.

De altfel, sucul proaspăt de lămâie trebuie turnat peste peștele curățat și lăsat să se așeze câteva minute înainte de servire.

Beneficii consumului de macrou

Macroul este un pește hrănitor. Are un nivel ridicat de acizi grași esențiali, ce îmbunătățesc rezistența și ajută la recuperarea după efort, ajutând în același timp la menținerea pielii frumoase.

100 de grame de macrou crud conțin:

Macroul crud nu conține carbohidrați, fibre sau zahăr. Cu toate acestea, orice pește care este gătit pane sau procesat poate conține carbohidrați.

Curiozități despre macrou

  • Macroul poate atinge 60 cm lungime și 5 kg în greutate
  • Acești pești carnivori mănâncă creveți, calmari, pești mici, sunt activi în timpul zilei și se odihnesc în timpul nopții
  • Acești înotători rapizi pot parcurge 5,5 metri pe secundă
  • Delfinii, tonul, leii de mare, balenele, pelicanii, țestoasele și rechinii preferă să-i mănânce
  • Macroul, în sălbăticie, poate trăi până la 25 de ani