Mac and cheese (sau macaroane cu brânză) arată extrem de apetisant, se fac ușor și sunt foarte gustoase, fiind deosebit de populare în Statele Unite.

Mac and Cheese - rețeta originală americană de macaroane cu brânză

Dacă nu ați auzit de mac and cheese, cu siguranță ați văzut poze și filmulețe pe tot internetul. Și ați gustat cel puțin o dată macaroane cu brânză. Pentru că exact asta sunt, numai că în varianta americană.

Macaroanele cu brânză sau mac and cheese în varianta americanilor arată extrem de apetisant, se fac ușor și sunt foarte gustoase, dar au un singur defect: sunt un preparat foarte caloric. Așa că, dacă vă hotărâți să le încercați, vă lăsăm mai jos rețeta. Mac and cheese (macaroanele cu brânză) sunt un preparat rapid, ușor și gustos care poate lua atât de multe forme diferite.

Este un preparat bogat și cremos format din paste amestecate cu un sos de brânză, fiind deosebit de popular în Statele Unite.

Este, de obicei, bogat în calorii, deoarece este făcut cu paste, brânză, smântână și unt, deși conținutul caloric variază semnificativ între mărci, ingrediente și dimensiunea porției.

Astfel, acest preparat tradițional poate fi savurat, dar cu moderație. În plus, se pot înlocui anumite ingrediente pentru a îmbunătăți conținutul de nutrienți al preparatului.

Mac & cheese conține paste fierte și un sos de brânză, cel mai frecvent cheddar. Poate încorpora și alte ingrediente, precum pesmet sau carne.

În mod traditional, se coc în cuptor; cu toate acestea, pot fi preparate și în tigaie, pe aragaz.

Macaroanele cu brânză (mac and cheese) sunt de obicei bogate în calorii, conținând 300-500 de calorii per porție. Sunt, de asemenea, bogate în sodiu, cu 600-1.200 mg per porție.

Ce ingrediente conține rețeta originală de mac and cheese

Iată ingredientele de care aveți nevoie pentru cele mai bune macaroane cu brânză

  • Brânză
  • Unt
  • Paste

Toate grupele de alimente esențiale sunt acoperite!

Cum se aleg pastele

De regulă sunt folosite macaroanele, dar orice fel de paste vor funcționa foarte bine - penne, spirale etc.

Cum se alege brânză

O combinație de brânză gruyere și mozzarella. Gruyere pentru cea mai bună aromă și pentru modul în care se topește – pas esential pentru sosuri cremoase. Și mozzarella pentru că se întinde!

Dar sincer, orice brânză care se topește este excelentă pentru mac & cheese, precum cheddar, brânzeturi elvețiene, emmental.

Mac and cheese fără smântână?

Nu! N-aveți nevoie de smântână. Acest sos este suficient de bogat deoarece conține unt și brânză.

Smântâna va face preparatul atât de bogat încât nu poți mânca mai mult de câteva linguri.

Sfaturi pentru cele mai bune macaroane cu brânză

  • Brânză proaspăt rasă – nu cumpărați brânză deja rasă pentru că sosul poate deveni granulat.
  • Fără paste prea fierte – Răciți ușor macaroanele și acoperiți-le cu unt. Acest lucru impiedică macaroanele să absoarbă mai mult lichid în timpul coacerii, rezultând paste umflate suprafierte (pastele fierbinți absorb lichidul mai repede, iar untul creează o peliculă subțire de protecție) și mai puțin sos.
  • Pentru a evita cocoloașele în sos, amestecați constant în timp ce turnați încet laptele și continuați să amestecați odată ce laptele este adăugat. Dacă este necesar, folosiți un mixer pentru a scăpa de cocoloașele încăpățânate!
  • Sos din belșug – Pentru că toată lumea preferă sosul din macaroanele cu brânză! Nimeni nu vrea un preparat uscat, astfel încât să se taie ca un tort!
  • Adăugați și alte ingrediente? Această rețetă este grozavă așa cum este, dar există o mulțime de opțiuni. Se poate adăuga carne de pui mărunțită, ceapă și ardei gras sotate, bacon, sos iute (pentru cei care preferă mâncarea picantă!), ierburi uscate la alegere.

Folosiți ce aveți la îndemână pentru macaroanele cu brânză

Mac and cheese cu pui si brocooli
Mac and cheese cu pui si brocooli

Nu puteți greși cu nici o variație a rețetei de macaroane cu brânză. Și este destul de greu să nu vă iasă. Deci, orice aveți la îndemână poate fi folosit în acest preparat!

Iată doar câteva ingrediente pe care probabil le aveți deja:

  • Bacon
  • Broccoli
  • Fasole verde
  • Mazăre
  • Morcovi
  • Ceapă
  • Pui mărunțit
  • Carne tocata de vită/Curcan/Pui
  • Ton
  • Creveți
  • Ciuperci
  • Roșii
  • Pesmet
  • Usturoi

Cum se prepară mac and cheese - rețeta originală, explicată pas cu pas

Preparare 10 minute
Gătire 1 oră
Timp total 1 oră și 10 minute

Ingrediente

Macaroane

  • 250g macaroane (sau alte paste)
  • 1 linguriță (15g) unt nesărat (sau 2 lingurițe ulei)

Pentru sos

  • 4 linguri (60g) unt nesărat
  • 50 g făină universală
  • 750 ml lapte, încălzit (integral sau degresat)
  • 200 g brânză proaspăt mărunțită, cheddar sau gruyere
  • 100 g brânză mozzarella proaspăt mărunțită
  • 3/4 lingurițe sare

Condimente (opțional)

  • 1 linguriță praf de usturoi
  • 1/2 linguriță pudră de ceapă
  • 1/2 linguriță muștar pudră

Mod de preparare

Cum se gătesc pastele

Dați o oală mare cu apă în fiert. Adăugați macaroanele și gătiți conform instrucțiunilor de pe pachet MINUS 1 minut.

Adăugați untul: Scurgeți apa, puneți pastele înapoi în oală, adăugați untul și amestecați până se topește. Lăsați deoparte să se răcească în timp ce faceți sosul.

Cum se pregătește sosul

Preîncălziți cuptorul la 180°C (toate tipurile de cuptoare).

Faceți rântașul: Într-o într-o tigaie, se topește untul la foc mediu. Se adaugă făina și se gătește, amestecând continuu, timp de 1 minut.

Adăugați lapte: adăugați aproximativ 240 ml de lapte și amestecați pentru a dizolva rântașul în lapte. Apoi se adaugă laptele rămas și se amestecă până când se dizolvă toate cocoloașele (puteți folosi un tel dacă este necesar).

Condimentați: adăugați sare și condimente dacă folosiți.

Îngroșați sosul: gătiți, amestecând regulat, timp de 5 – 8 minute până când sosul se îngroașă și capătă o consistență de cremă. Când sosul acoperă spatele unei linguri de lemn, dacă puteți lăsa urmă cu degetul, atunci înseamnă că este suficient de gros.

Adăugați brânză: Luați tigaia de pe aragaz, adăugați brânză și amestecați - brânza nu trebuie să se topească.

Ajustați condimentele: Ajustați sarea după gust (dacă folosiți brânzeturile recomandate, atunci nu veți avea nevoie de prea multă sare).

Cum se asamblează (montează) mac & cheese

Turnați sosul în oala cu macaroane. Se amestecă repede, apoi se toarnă înapoi în tigaie sau într-o tavă de copt. Se presară cu topping de pesmet.

Căt timp se coc macaroanele cu brânză

Se coace timp de 25 de minute sau până când capătă o culoare aurie. Nu coaceți prea mult, altfel veți avea un preparat uscat, fără sos!

Servire

Serviți imediat! Se poate presăra cu puțin pătrunjel proaspăt.

Trucuri pentru cele mai bune mac and cheese

Mac and cheese pot fi servite ca o masă în sine
Mac and cheese pot fi servite ca o masă în sine

Brânza

Brânza principală (200 de grame) – preferata noastră este gruyere, pentru aromă și pentru modul în care se topește. Dar se poate folosi orice brânză aromată care se topește, printre cele mai bune variante fiind cheddar sau provolone.

Noi folosim mozzarella pentru al doilea tip de brânză (100 de grame). Se topește foarte bine în sos, se întinde într-un mod absolut delicios și nu este la fel de uleioasă ca alte brânzeturi. De asemenea, este mai puțin sărată. Cu toate acestea, puteți folosi și un singur tip de brânză, într-o cantitate mai mare.

Întotdeauna dați singuri pe răzătoare brânza pentru sosurile de brânză. Cea cumpărată gata mărunțită are agenți anti-aglomerare care nu se topesc, astfel că pot da sosului o textură granulată.

Conținutul de sare al brânzeturilor variază, așa că dacă nu folosiți gruyere ca brânză principală, poate fi necesar să adăugați un praf sau două de sare în plus în sos. Gustați și verificați! Cu toate acestea, majoritatea brânzeturilor au un nivel similar de sare.

Amestecarea pastelor cu unt

Untul acoperă pastele, impiedicându-le, în acest fel să absoarbă prea mult sos în timpul coacerii. Acesta este și motivul pentru care am lăsat pastele să se răcească înainte de a le amesteca cu sosul. Pas opțional – puteți sări peste el.

Mac & cheese - cum se pregătesc din timp

Macaroanele cu brânză sunt cele mai bune pregătite proaspăt, dar dacă trebuie să le pregătiți din timp, acesta este cel mai bun mod: gătiți pastele și adăugați-le în unt, la rece (acest lucru este important deoarece pastele fierbinți vor absorbi sosul și se vor umfla).

Faceți sosul de brânză din rețetă, amestecați-l în paste, presărați pesmet. Dați la frigider sau congelați (decongelați complet în frigider înainte de coacere).

Acoperiți cu folie și coaceți 15 minute la 180°C.

Îndepărtați folia, apoi coaceți încă 25 de minute până când capătă o culoare aurie. (macaroanele cu brânză scoase din frigider au nevoie de mai mult timp pentru a se coace).

Cum se păstreză macaroanele cu brânză, dupa ce le-am gătit

Orice resturi râmase trebuie refrigerate și acoperite ermetic. Macaroanele cu brânza pot fi păstrate în acest fel timp de 3-4 zile.

Pentru a le reîncălzi, adăugați puțin lapte sau smântână și încălziți-le la cuptorul cu microunde, acoperite parțial cu folie de plastic. Amestecați des pe măsură ce se reîncălzesc.

De ce mac and cheese nu este un preparat tocmai sănătos

Macaroanele cu brânza conțin cantități mari de grăsimi și carbohidrați rafinați, ambii contribuind la numărul ridicat de calorii. Un consum caloric mai mare decât numărul de calorii consumate într-o zi, indiferent de alimentele din care provin, poate duce la creșterea în greutate.

Calorii și valori nutriționale

Din această rețetă ies aproximativ 6-8 porții. O porție de macaroane cu brânză are 550 calorii.

  • Calorii

    550kcal

  • Proteine

    23g

  • Carbohidrați

    48g

  • Zaharuri

    8g

  • Fibre

    20g

  • Grăsimi

    300g

  • Grăsimi saturate

    17g

  • Colesterol

    90mg

  • Sodiu

    840mg

  • Potasiu

    325mg

  • Vitamina A

    910IU

  • Calciu

    440mg

  • Fier

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Cum să reduceți numărul de calorii

Macaroanele cu brânză sunt de obicei făcute cu ingrediente dense, bogate în calorii, cum ar fi paste, brânză și lapte sau smântână. Unele versiuni includ și cremă de brânză sau unt, ceea ce înseamnă grăsimi și calorii suplimentare.

Aceste ingrediente bogate fac ca preparatul să fie unul gustos de care să te bucuri cu moderație, dar, din fericire, există ingrediente care se pot înlocui pentru a reduce conținutul de calorii sau pentru a face felul de mâncare mai sănătos.

Iată ce schimbări puteți face:

  • Utilizați paste bogate în proteine ​​și fibre făcute din fasole sau năut, în loc de macaroane simple, pentru a crește conținutul de proteine ​​și fibre.
  • Utilizați buchețele de conopidă sau de broccoli în loc de macaroane simple pentru a reduce carbohidrații și caloriile.
  • Adăugați legume pentru a crește conținutul de fibre și nutrienți și pentru a reduce caloriile per porție.
  • Reduceți la jumătate cantitatea de brânză folosită și adăugați ierburi și condimente pentru a aroma felul de mâncare.
  • Schimbați smântâna/laptele cu lapte de nuci neîndulcit, care poate reduce caloriile.
  • Adăugați piept de pui la grătar, tăiat cubulețe sau alte surse de proteine ​​slabe, cum ar fi tonul sau fasolea, pentru a face mâncarea mai sățioasă și mai bogată în proteine.

Dar, rețineți că, deoarece macaroanele cu brânză sunt de obicei pline de calorii, ar trebui să vă bucurați de ele cu moderație și să limitați dimensiunea porției la cel mult 150-250 de grame.