Lipiile libaneze umplute cu legume, cunoscute și cu denumirea de Arayes, pot face un adevărat spectacol culinar dintr-o masă de prânz sau cină banală.

Lipie libaneză umplută cu legume

Cu origine orientală, acest preparat este plin de savoare și se pregătește extrem de ușor.

Cum se pregătesc lipiile libaneze, după rețeta originală

Lipiile libaneze, cunoscute și ca Arayes, sunt o mâncare de stradă din Orientul Mijlociu. În rețeta originală se folosește o umplutură cu carne asezonată cu ceapă tocată, condimente și ierburi proaspete. Pitele sunt prăjite pe grătar sau la tigaie, înainte de a fi servite.

Însă, în loc de carnea tocată de miel sau vită, ce se folosește în rețeta originală, lipiile sau pitele libaneze se pot pregăti ca în această rețetă, cu o umplutură de legume. Ciupercile, morcovii și ceapa le vor face la fel de aromate ca cele clasice. Însă, acestea pot fi servite și de persoanele care țin post – fără sosul de iaurt, sau de cele vegetariene.

Cum se prepară lipiile libaneze umplute cu legume

Preparare 10 minute
Gătire 10 minute
Timp total 20 minute

Ingrediente

  • 200 grame de ciuperci, date prin răzătoare grosieră
  • Un morcov mic, ras grosier
  • O ceapă medie, tocată mărunt
  • Doi căței de usturoi, rași
  • 1/2 linguriță de paprika afumată
  • 1/2 linguriță de chimen măcinat
  • O lingură de pastă de tomate
  • Două linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 15 grame de pătrunjel, tocat mărunt
  • Sare și piper, după gust
  • Lipii sau pite

Ingrediente pentru sosul de iaurt

  • 100 de grame de iaurt grecesc integral
  • Două linguri de suc de lămâie proaspăt stors
  • O lingură de ulei de măsline extravirgin
  • Două linguri de ierburi proaspete tocate la alegere, precum pătrunjel, coriandru etc.
  • 1/4 linguriță de sare

Mod de preparare

Mai întâi se pregătește sosul de iaurt. Se amestecă bine iaurtul cu sucul de lămâie, uleiul de măsline, ierburile și sarea. Apoi, se dă la frigider și se lasă acolo până când lipiile sunt gata de servit.

Pentru lipii, înainte de toate, se încinge uleiul de măsline extravirgin într-o tigaie medie, la foc mediu-mare. Când uleiul este bine încins, se adaugă ceapa, morcovul și ciupercile tocate mărunt și se amestecă.

Se lasă pe foc pentru aproximativ cinci minute, amestecând din când în când, sau până când lichidul din tigaie dispare, iar legumele încep să capete o culoare aurie. Se adaugă usturoiul și pasta de tomate și se amestecă cu legumele.

Se gătește tot timp de câteva minute, până când pasta de tomate capătă o culoare mai închisă. Apoi, se adaugă condimentele - chimen, paprika afumată, sare și piper. Se gătesc timp de un minut, cât să se intensifice aromele.

În cele din urmă, se adaugă pătrunjelul tocat, apoi se scoate amestecul din tigaie într-un castron curat. Atenție! Tigaia nu trebuie să fie spălată. Este nevoie de uleiul aromat din ea pentru pasul următor al acestei rețete.

Se taie fiecare pită cu un cuțit, pe lung, dar nu de tot. Ele trebuie să rămână prinse la capăt. Apoi, se împarte umplutura în mod egal între pite. După ce sunt umplute cu amestecul de legume, se presează ușor, cu palmele. Dacă se folosesc lipii, acestea se pliază pur și simplu, în două, după ce se adaugă umplutura. Se presează și acestea la final.

În cea din urmă etapă a rețetei, se reîncălzește aceeași tigaie, la foc mediu, cu încă un strop de ulei de măsline extravirgin. Se ung pitele sau lipiile pe exterior cu ulei de măsline, după care se prăjesc pe fiecare parte, timp de aproximativ 2 – 3 minute. Se servesc calde sau reci, după preferință, cu sosul de iaurt și usturoi.