Lichior de ness (cafea instant) se pregătește ușor, repede, din doar câteva ingrediente ce se găsesc ușor în magazine, pe multe dintre ele fiind posibil să le aveți deja în bucătărie.

Lichior de ness făcut în casă

Lichiorul de ness poate fi servit ca atare, eventual la ocazii speciale, dar poate fi folosit și în diverse cocktailuri și deserturi cum ar fi tiramisu sau ca topping pentru înghețată.

Cum faci lichior de ness

Timp total 20 minute

Ingrediente

  • 200 de grame de zahăr alb, granulat
  • 200 de grame de zahăr brun deschis la culoare
  • 500 de mililitri de apă
  • Două linguri de ness / cafea instant
  • Un vârf de cuțit sau două de extract de vanilie pură
  • 500 de mililitri de vodcă sau după gust

Mod de preparare

Într-o cratiță, la foc mediu, puneți apa, zahărul brun și pe cel alb. Lăsați la fiert timp de cinci minute, amestecând din când în când. Când amestecul este încă fierbinte, adăugați și cafeaua instant. Amestecați bine, până când aceasta se dizolvă.

Lăsați amestecul să se răcească. Odată ce lichidul s-a răcit, turnați-l într-o sticlă sau într-un borcan ce se închide ermetic. Adăugați vodca și extractul de vanilie. Amestecați bine cu o lingură sau agitați recipientul închis.

Lichiorul de cafea poate fi servit imediat. Însă, aroma lui va deveni mai intensă dacă îl veți lăsa să stea într-un loc întunecat, la temperatura camerei, timp de 10 zile până la două săptămâni.

Tips & Tricks

Din cantitățile de mai sus obțineți aproximativ un litru de lichior de ness. Simțiți-vă liberi să faceți mai mult sau mai puțin, păstrând proporțiile.

Variante de lichior de ness

Există destul de multe moduri de a face lichior de cafea, iar cel pe care îl alegeți va depinde de bugetul și de preferințele dumneavoastră în materie de gust.

De ce să nu experimentați și să vedeți ce vă place? Iată câteva sugestii.

Cantitățile ingredientelor

Primul lucru pe care îl puteți modifica este cantitatea folosită dintr-un ingredient sau mai multe. Vă plac băuturile dulci? Este posibil să doriți să folosiți mai mult zahăr. Sunteți un fan al cafelei intense? Este posibil să doriți să adăugați mai multă cafea instant sau să căutați un sortiment cu o aromă mai tare. Vreți să reduceți consumul de alcool? Folosiți mai puțin.

Cafeaua

Cafeaua instant este o modalitate ușoară și ieftină de a adăuga aromă unui lichior. Puteți folosi orice marcă, dar rețineți că aromele vor ieși la iveală în băutura finală, așa că este posibil să nu doriți să folosiți cafea instant amară sau ieftină.

Alcoolul

Alcoolul folosit în pregătirea lichiorului de cafea trebuie să fie de bună calitate. Deși poate fi tentant să folosiți cea mai ieftină vodcă pe care o găsiți, trebuie să țineți cont de faptul că se va simți în lichior calitatea acesteia. Vodca de 100 de grade va funcționa cel mai bine, dar o puteți înlocui cu vodca de 80 de grade.

Vodca este o băutură alcoolică ce funcționează bine ca bază pentru prepararea lichiorurilor aromate, dar puteți folosi și rom sau brandy. Rețineți, însă, că folosirea unor băuturi alcoolice diferite va modifica aroma finală a lichiorului. Nu ezitați să experimentați!

Vanilia

În cazul în care nu găsiți extract de vanilie, puteți folosi și boabe de vanilie întregi, pe care le puteți tăia pe lungime. Acestea vor da lichiorului de cafea o aromă foarte plăcută.

Aromele suplimentare

V-ați plictisit de aromele simple de cafea? Puteți adăuga aproape orice aromă la lichiorul de cafea. Încercați, de exemplu, să adăugați bețișoare de scorțișoară, pudră de cacao sau sirop de caramel.