Langoșii sau plăcintele prăjite (sau scovergi, așa cum mai sunt numiți) reprezintă un preparat clasic din bucătăria ungurească. Se fac ușor și îi puteți prepara simpli sau umpluți cu brânză. 

Rețeta pentru aluat de langoși este cât se poate de simplă. Aluatul se face exact ca cel pentru pâine, fără să adăugați ulei în compoziție. Aluatul trebuie să fie moale, nu îmbibat de făină, pentru că, atunci când veți prăji langoșii, aceștia trebuie să se umfle frumos și să rămână pufoși atât la exterior, cât și la interior. 

Langoși ungurești - cea mai simplă rețetă
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 600 g făină
  • 375 ml apă
  • un plic drojdie uscată
  • 1 linguriță zahăr
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/2 l ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Cerneți făina într-un bol încăpător. Amestecați apa călduță cu zahărul, drojdia, sare, și puțină făină. Lăsați maiaua până când și-a dublat volumul.

Turnați maiaua peste făină și începeți să frământați. Aluatul se frământă cu mâna, până când s-a încorporat toată făina și a căpătat un aspect compact. Chiar dacă aluatul pare moale, nu mai adăugați făină în plus.

Lăsați la dospit într-un vas acoperit cu un prosop, circa 30 de minute. După ce aluatul s-a dospit, împărțiți în 6-8 bile egale. Ungeți bilele cu ulei și mai lăsați-le să se dospească individual încă 30 de minute.

Întindeți fiecare bilă de aluat cu mâna unsă cu aluat, fără să folosiți sucitorul. Langoșii trebuie să fie mai groși pe margine și mai subțiri la mijloc. Prăjiți fiecare langoș într-o tigaie în baie de ulei, astfel încât să nu atingă fundul tigăii. Lăsați 2 minute pe o parte, după care întoarceți 2 minute și pe cealaltă parte.

Serviți langoșii simpli sau cu brânză.

Poftă bună!