Prăjitura tăvălită sau Lamington este un desert simplu și aromat, pe bază de pandișpan,cu sirop de ciocolată și fulgi de cocos din belșug. Vezi ingredientele și modul de preparare.

Prăjitură tăvălită cu cocos - Lamington

Această rețetă de prăjitură a ajuns la noi tocmai din Australia, unde inițial se numea Lamington. La noi se numește simplu prăjitură tăvălită sau ”tăvălită” și este un desert dulce, aromat, cu sirop de ciocolată și fulgi de cocos din belșug.

Prăjitura tăvălită devine cu ușurință vedeta oricărei petreceri. Cuburile de blat pufos învelite în glazură de ciocolată și fulgi de nucă de cocos sunt irezistibile atât pentru copii, cât și pentru adulți. Desertul este ieftin, dar suficient de spectaculos pentru orice ocazie specială.

Glazura de ciocolată se absoarbe în partea exterioară a cuburilor de blat și se întărește, astfel că în final, prăjitura tăvălită are o textură deosebită și oferă imediat încântare și confort oricui ar gusta.

Ce este prăjitura tăvălită

Prăjitură tăvățită cu cocos - lamington cake

Prăjitura tăvălită se numără printre cele mai populare deserturi australiene, alături de Pavlova – desert numit după balerina rusă Anna Pavlova; și de Piersica Melba - un desert cu piersici, sos de zmeură și înghețată de vanilie inventat în anul 1892 sau 1893 de bucătarul francez Auguste Escoffier la Savoy Hotel, în Londra, pentru a o onora pe soprana australiană Nellie Melba.

Prăjitura tăvălită este un desert ușor de făcut, dar unele persoane l-ar putea considera migălos, deoarece fiecare cub de blat pufos trebuie să fie trecut prin glazură și fulgi de nucă de cocos. Totuși, merită efortul, mai ales că ingredientele sunt ieftine. Nici măcar nu este nevoie de ciocolată. Glazura se face cu pudră de cacao neîndulcită

Cum se face prăjitura tăvălită cu cocos

Preparare 45 minute
Gătire 30 minute
Timp total 1 oră și 15 minute

Ingrediente

  • 240 g de făină integrală
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • Un vârf de cuțit de sare
  • 120 g de unt nesărat moale
  • 150 g de zahăr granulat
  • 2 ouă
  • O linguriță de esență de vanilie
  • 125 ml de lapte

Ingrediente pentru glazura de ciocolată

  • 325 g de zahăr pudră
  • 65 g de pudră de cacao neîndulcită
  • 75 g de unt nesărat
  • 250 ml de lapte
  • 200 g de nucă de cocos, rasă

Mod de preparare

Cum se pregătește aluatul

Blatul cu unt trebuie să fie pregătit primul, cu o zi înainte, pentru că trebuie să stea o noapte la frigider. Mai întâi, se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Se unge cu unt o tavă pentru copt pătrată, cu latura de 20 de centimetri, sau se acoperă cu o foaie de copt.

Apoi, într-un bol încăpător, se cern împreună făina, praful de copt și sarea. Se lasă deoparte. Într-un alt bol, se amestecă ingredientele umede.

Astfel, se bate untul moale cu un mixer, până când devine cremos. Se adaugă zahărul și se bate până când untul devine deschis la culoare și capătă o textură pufoasă. Se adaugă un ou, se bate bine pentru a se încorpora, după care se adaugă al doilea ou, esența de vanilie, și se amestecă.

Se setează mixerul la cea mai mică viteză. Se adaugă alternativ făina și laptele, începând și terminând cu făina. Se bate amestecul puțin, până când devine omogen.

Cum se coace blatul

Se pune aluatul în tava de copt pregătită și se coace timp de 25 - 30 de minute sau până când o scobitoare introdusă în mijlocul prăjiturii iese curată. Se lasă prăjitura în tava de copt pentru aproximativ 10 minute, după care se transferă pe un grătar de sârmă și se lasă să se răcească complet.

Când blatul se răcește complet, se înfășoară bine într-o folie alimentară sau într-o folie de plastic și se dă la frigider peste noapte. În acest fel, el va deveni mai ferm și se va fărâmița mai puțin atunci când va veni timpul să fie înmuiat în glazura de ciocolată.

A doua zi, blatul se taie în cuburi cu latura de aproximativ 5 centimetri. Se pune un grătar de sârmă deasupra unei tăvi mari de copt. Pe acesta se vor așeza cuburile de prăjitură tăvălită, după ce se trec prin glazură de ciocolată și fulgi de nucă de cocos.

Cum se face glazura de ciocolată

Pentru glazura de ciocolată, se cern zahărul pudră și pudra de cacao. Se dă deoparte. Separat, se topește untul într-o cratiță suficient de mare pentru a încăpea întregul amestec de zahăr pudră și pudră de cacao.

Când untul se topește, se adaugă laptele și se amestecă. Se adaugă și mixul de zahăr pudră și pudră de cacao, amestecând încontinuu. Se pun doar câte 100 de grame, se amestecă bine, și tot așa până când se epuizează întreaga cantitate. Se amestecă în continuare, până când totul este bine încorporat și nu există deloc cocoloașe.

Cum se montează prăjitura tăvălită

Mai întâi, se toarnă jumătate din amestecul de ciocolată într-un castron și se lasă restul în cratiță. Această împărțire ajută în cazul în care prăjitura se fărâmițează prea mult. În acest fel, se poate înmuia prima jumătate de pătrățele de blat în castron, iar dacă acesta devine prea sfărâmicios, se poate continua cu restul bucăților folosind glazura proaspătă de ciocolată rămasă în cratiță.

Se procedează la fel cu fulgii de nucă de cocos. Se pune doar o treime din cantitatea totală pe o farfurie, iar când aceasta nu mai poate fi folosită și are prea multe cocoloașe de ciocolată în ea, se aruncă și se înlocuiește cu altă treime.

Se scufundă fiecare cub de blat în ciocolată și se acoperă cu nucă de cocos, unul câte unul. Se lucrează cu atenție, dar destul de rapid. Se întoarce fiecare cub în ciocolată cu ajutorul a două furculițe, apoi se ia pe o furculiță și se lasă excesul să se scurgă puțin înainte de a se tăvăli în fulgii de nucă de cocos.

Se transferă fiecare cub de prăjitură tăvălită pe grătarul de sârmă. Se continuă așa cu fiecare. Atenție! Nu este recomandat să se înmoaie toate cuburile mai întâi în ciocolată și apoi să fie tăvălite toate prin fulgii de nucă de cocos, deoarece fulgii nu se vor mai lipi la fel de bine de glazură.

În final, cuburile de prăjitură tăvălită se dau la frigider până când se întăresc – ceea ce nu va dura mult. În cele din urmă, înainte de a se servi, se lasă să ajungă la temperatura camerei.

Calorii și valori nutriționale

Un cub de prăjitură tăvălită prin cocos are 350 calorii.

  • Calorii

    350kcal

  • Proteine

    4g

  • Carbohidrați

    50g

  • Zaharuri

    35g

  • Fibre

    2g

  • Grăsimi

    15g

  • Grăsimi saturate

    10g

  • Colesterol

    51mg

  • Sodiu

    210mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Istoria prăjiturii tăvălite

Există două povești diferite în privința originii prăjiturii tăvălite, ce în limba engleză se numește Lamington Cake. Una dintre povești spune că acest desert a fost făcut pentru prima dată în Australia sau în Noua Zeelandă.

Cea mai populară poveste referitoare la acest desert îl menționează pe Lordul Lamington, care a fost un guvernator britanic din statul australian Queensland la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

Servitoarea acestui lord ar fi scăpat o bucată de blat simplu de tort într-un bol cu glazură de ciocolată. Lordul nu s-ar fi supărat, dar ar fi sugerat ca pătrățelul să fie dat și prin fulgi de nucă de cocos, astfel încât să nu rămână prea multă ciocolată pe degetele celor care urmau să servească desertul.

O altă sursă îl menționează pe același Lord Lamington. Însă, acesta ar fi descoperit această prăjitură într-o brutărie din Noua Zeelandă, înainte de perioada petrecută în Australia. Desertul s-ar fi numit „Wellington” – cu blat îmbrăcat în ciocolată și fulgi de nucă de cocos pentru a imita munții acoperiți de zăpadă din Noua Zeelandă.