Cotlete de miel la cuptor, fragede, marinate în rozmarin, usturoi, ulei de măsline și un pic de lămâie. Sunt perfecte!

Cotlete de miel la cuptor

Pentru un gust divin, carnea este mai întâi prăjită până când capătă o culoare aurie și apoi este gătită la cuptor – cotletele vor fi atât de fragede, încât se topesc în gură!

Așa că dacă vreți sa impresionați invitații la masă fără să petreceți ore întregi în bucătărie, această rețetă este perfectă. Carnea de miel este o proteină principală ușoară, dar elegantă, care face ca orice cină să pară specială.

De ce veți adora această rețetă

  • Este ușor de făcut. Pregătirea cotletelor de miel la cuptor este cât se poate de ușoară. Nu trebuie să vă faceți griji că se lipesc de tavă sau că trebuie să le întoarceți la nesfârșit.
  • Gătire uniformă. Coacerea la cuptor vă oferă un control mult mai mare asupra căldurii, astfel încât cotletele de miel vor fi gătite uniform de fiecare dată.
  • Cotletele de miel sunt o modalitate excelentă de a vă impresiona invitații la cină și de a da un sentiment de rafinament. Ele fac ca orice eveniment să pară special.
  • Fragede și delicioase. Mai presus de toate, cotletele de miel gătite la cuptor sunt incredibil de fragede și pline de gust. Marinata pătrunde în carne și o infuzează cu tot felul de arome delicioase.

Ingredientele necesare

  • Cotlete de miel: Când alegeți cotletele de miel, căutați-le pe cele care au o grosime de aproximativ 1-1,5 cm. De obicei, le puteți găsi în magazinele alimentare sau la măcelării.
  • Rozmarin: Noi folosim rozmarin proaspăt în această rețetă, dar puteți folosi și rozmarin uscat, dacă îl aveți la îndemână.
  • Lămâie: Puteți folosi sucul de lămâie și adăuga puțină coajă de lămâie la marinată dacă doriți.
  • Usturoi: Ideal este usturoiul proaspăt, dar puteți folosi și praf de usturoi.
  • Ulei de măsline: Veți avea nevoie de suficient ulei de măsline pentru a acoperi cotletele de miel pentru a crea o marinată excelentă. Uleiul de măsline ajută, de asemenea, la crearea acelui exterior auriu și crocant.

Cum se prepară cotletele de miel la cuptor

  1. Amestecați uleiul de măsline cu sucul de lămâie, usturoiul, rozmarinul, sarea și piperul.
  2. Adăugați cotletele de miel și întoarceți-le pentru a le acoperi cu marinata.
  3. Adăugați cotletele de miel marinate într-o tigaie de fontă încinsă. Se gătesc pe o parte, se întorc și se transferă imediat în cuptor pentru a termina de gătit.
  4. Lăsați-le în cuptor până sunt gata (se pot verifica cu un termometru de bucătărie).

Fie că sunteți în căutarea unei mese ușoare în timpul săptămânii sau a ceva puțin mai sofisticat pentru o întâlnire cu prietenii, aceste cotlete de miel la cuptor sunt soluția perfectă.

Fragede și suculente, sunt infuzate cu arome de rozmarin, lămâie și usturoi. În plus, sunt simplu de făcut și necesită doar câteva ingrediente.

Rețeta de cotlete de miel la cuptor

Preparare 5 minute
Gătire 10 minute
Timp total 15 minute

Ingrediente

  • 8 cotlete de miel
  • 60 ml de ulei de măsline
  • 2 linguri de suc proaspăt de lămâie
  • 2 căței de usturoi tocați mărunt
  • 1 lingură de rozmarin proaspăt tocat mărunt
  • 1/4 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Într-o farfurie adâncă, amestecați uleiul de măsline cu sucul de lămâie, usturoiul, rozmarinul, sarea și piperul. Adăugați cotletele de miel și întoarceți-le pentru a le acoperi cu marinata. Acoperiți și lăsați la marinat la temperatura camerei timp de o oră.

Când sunteți gata să gătiți, preîncălziți cuptorul la 200 de grade și încălziți o tigaie de fontă la foc mare. Când este încinsă, folosiți cleștele pentru a transfera cotletele de miel în tigaia de fontă și aruncați marinada rămasă.

Gătiți-le pe o parte timp de 3 minute, întoarceți-le și apoi transferați-le imediat în cuptor pentru a termina de gătit. Coaceți în cuptorul preîncălzit până când un termometru introdus în centrul unui cotlet indică 70 de grade.

Scoateți cotletele din cuptor și din tigaia de fontă și lăsați-le să se odihnească timp de 5 minute. Se servesc cu salată la alegere.

Sfaturi pentru prepararea celor mai bune cotlete de miel la cuptor

  • Marinați din timp. Puteți marina cotletele de miel cu până la 12 ore în avans. Doar asigurați-vă că le acoperiți bine și le depozitați în frigider. Scoateți-le și lăsați-le să stea la temperatura camerei în timp ce preîncălziți cuptorul!
  • Folosiți grătarul. Aceste cotlete se gătesc destul de repede, dar dacă vreți să se gătească și mai repede, le puteți face la grătar! Folosiți o tavă tapetată cu folie de aluminiu și rumeniți-le la o temperatură medie, întorcând cotletele și pe cealaltă parte pentru o gătire cât mai uniformă.
  • Nu lăsați cotletele de miel în tigaia de fontă după ce s-au gătit. Perioada de repaus este importantă pentru ca sucurile să rămână în cotlete, dar dacă se odihnesc pe tigaia care a fost în cuptor se pot usca.
  • Dacă vreți, săriți peste timpul de pe aragaz. Preparatul este savuros atunci când cotletele sunt rumenite pe aragaz înainte de a le găti în cuptor și este ușor de făcut acest lucru cu o tigaie din fontă. Cu toate acestea, puteți să le gătiți în întregime doar în cuptor. Înlocuiți timpul de pe aragaz cu încă 3-5 minute în funcție de gradul de coacere dorit.
  • Cotletele de miel sunt delicioase ca atare, dar marinarea le va infuza cu și mai multă aromă. În această rețetă am marinat cotletele timp de cel puțin o oră, dar le puteți lăsa la marinat până la 12 ore dacă doriți.

Beneficiile consumului de cotlete de miel la cuptor

Iată câteva beneficii ale consumului de cotlete de miel la cuptor:

Sursă de proteine. Cotletele de miel sunt o sursă bună de proteine, care ajută la construirea și repararea țesuturilor din corp. Consumul de proteine poate ajuta, de asemenea, la menținerea masei musculare și la controlul poftei de mâncare.

Sursă de nutrienți. Cotletele de miel conțin, de asemenea, o varietate de nutrienți esențiali pentru sănătatea corpului, cum ar fi fier, zinc, vitamina B12 și seleni.

Conținut scăzut de grăsimi. Cotletele de miel la cuptor au un conținut scăzut de grăsimi saturate, ceea ce le face o opțiune sănătoasă pentru inimă. De asemenea, cotletele de miel la cuptor pot fi o alternativă sănătoasă la carnea de porc sau de vită mai grasă.

Gust delicios. Cotletele de miel la cuptor sunt, de asemenea, delicioase, ceea ce le face o opțiune bună pentru mesele de prânz sau de cină. Prin coacerea lor la cuptor, cotletele de miel pot deveni fragede și suculente, ceea ce le face și mai gustoase.

Consumul de cotlete de miel la cuptor poate fi benefic pentru sănătatea ta, atât din punct de vedere nutrițional, cât și din punct de vedere al gustului și al satisfacției.

Este important, totuși, să consumi cotletele de miel în cadrul unei diete echilibrate și sănătoase, care să includă o varietate de alimente nutritive.

De la masa de Paște nu trebuie să lipsească preparatele tradiționale: drob de miel, ciorba de miel, pască.