Ați auzit vreodată de Khachapuri? Dacă nu ați gustat până acum, trebuie neapărat să încercați aceste plăcinte georgiene delicioase. O combinație perfectă de aluat pufos, făcut în casă, mai multe feluri de brânzeturi, cu un gălbenuș moale de ou în mijloc.

Khachapuri este o idee perfectă pentru brunch, pentru o gustare delicioasă sau atunci când aveți musafiri. Puteți folosi orice feluri de brânzeturi aveți la îndemână, cu condiția să amestecați cel puțin două tipuri. Cu cât aveți mai multe feluri de brânză, cu atât plăcinta va fi mai gustoasă. 

Khachapuri - plăcintă georgiană cu brânză
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

Aluat: 275 ml lapte un plic drojdie 2 linguri ulei de măsline 400 g făină un praf de sare o linguriță zahăr Umplutură: 30 g unt 1 lingură făină 180 ml lapte sare piper nucșoară 320 g brânză amestecată (mai multe feluri) 5 linguri pastă de măsline Decor: ouă unt verdeață

Mod de preparare

Mai întâi ne vom ocupa de aluat. Dizolvați drojdia și zahărul în laptele călduț. Cerneți făina, adăugați un praf de sare și turnați maiaua și cele două linguri de ulei. Amestecați bine totul, după care începeți să frământați aluatul până când nu se mai lipește de degete. Lăsați aluatul să crească într-un vas acoperit, până când și-a dublat volumul.

Între timp, ne vom ocupa de umplutură. Dați pe răzătoare brânzeturile, dacă au o textură tare. De exemplu, dacă folosiți telemea, feta, cașcaval, parmezan etc și amestecați-le cu brânzeturile moi.

Topiți untul într-un vas pe foc și adăugați făina peste el. Când amestecul s-a îngroșat, turnați laptele rece. Asezonați cu sare, piper, nucșoară și lăsați pe foc până când capătă consistența unei creme, ca la bechamel. Opriți focul și lăsați sosul să se răcească.

Când s-a răcit complet, adăugați peste el amestecul de brânzeturi și omogenizați.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade și pregătiți o tavă tapetată cu hârtie de copt. Împărțiți aluatul în patru părți egale și modelați-le sub formă de bărcuță, cu marginile mai proeminente. Ungeți cu pasta de măsline și apoi distribuiți amestecul de brânzeturi în mod egal.

Dați la cuptor pentru 15 minute. Scoateți și adăugați în mijlocul fiecărei plăcinte câte un gălbenuș de ou și un cubuleț de unt. Dați din nou la cuptor pentru încă 5 minute.

Decorați cu verdeață proaspătă și serviți plăcintele calde. Poftă bună!