Khachapuri - plăcintă georgiană cu brânză

Apare în Aperitive, Placinta

Khachapuri - plăcintă georgiană cu brânză
1 voturi
4 1

Ați auzit vreodată de Khachapuri? Dacă nu ați gustat până acum, trebuie neapărat să încercați aceste plăcinte georgiene delicioase. O combinație perfectă de aluat pufos, făcut în casă, mai multe feluri de brânzeturi, cu un gălbenuș moale de ou în mijloc.

Khachapuri este o idee perfectă pentru brunch, pentru o gustare delicioasă sau atunci când aveți musafiri. Puteți folosi orice feluri de brânzeturi aveți la îndemână, cu condiția să amestecați cel puțin două tipuri. Cu cât aveți mai multe feluri de brânză, cu atât plăcinta va fi mai gustoasă. 

Ingrediente

  • Aluat:
  • 275 ml lapte
  • un plic drojdie
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 400 g făină
  • un praf de sare
  • o linguriță zahăr
  • Umplutură:
  • 30 g unt
  • 1 lingură făină
  • 180 ml lapte
  • sare
  • piper
  • nucșoară
  • 320 g brânză amestecată (mai multe feluri)
  • 5 linguri pastă de măsline
  • Decor:
  • ouă
  • unt
  • verdeață
Timp de preparare: 1 ora si 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Mai întâi ne vom ocupa de aluat. Dizolvați drojdia și zahărul în laptele călduț. Cerneți făina, adăugați un praf de sare și turnați maiaua și cele două linguri de ulei. Amestecați bine totul, după care începeți să frământați aluatul până când nu se mai lipește de degete. Lăsați aluatul să crească într-un vas acoperit, până când și-a dublat volumul.

Între timp, ne vom ocupa de umplutură. Dați pe răzătoare brânzeturile, dacă au o textură tare. De exemplu, dacă folosiți telemea, feta, cașcaval, parmezan etc și amestecați-le cu brânzeturile moi.

Topiți untul într-un vas pe foc și adăugați făina peste el. Când amestecul s-a îngroșat, turnați laptele rece. Asezonați cu sare, piper, nucșoară și lăsați pe foc până când capătă consistența unei creme, ca la bechamel. Opriți focul și lăsați sosul să se răcească.

Când s-a răcit complet, adăugați peste el amestecul de brânzeturi și omogenizați.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade și pregătiți o tavă tapetată cu hârtie de copt. Împărțiți aluatul în patru părți egale și modelați-le sub formă de bărcuță, cu marginile mai proeminente. Ungeți cu pasta de măsline și apoi distribuiți amestecul de brânzeturi în mod egal.

Dați la cuptor pentru 15 minute. Scoateți și adăugați în mijlocul fiecărei plăcinte câte un gălbenuș de ou și un cubuleț de unt. Dați din nou la cuptor pentru încă 5 minute.

Decorați cu verdeață proaspătă și serviți plăcintele calde. Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Plăcintă cu mere și nucă - de post

O plăcintă cu mere și nucă, proaspăt scoasă din cuptor, este un desert delicios, fie că țineți post sau nu. Combinația de nucă și...

Plăcintă cu somon și pesto

O plăcintă sărată, făcută în casă și aburindă este alegerea perfectă pentru o cină ușoară în familie sau pentru atunci...

Brânzoaice - plăcinte cu brânză dulce și stafide

Brânzoaice, poale-n brâu sau plăcinte cu brânză dulce și stafide. Spuneți-le cum vreți, pentru că toate se referă la...

Macaroane cu brânză și șuncă

Rețetele de macaroane cu brânză au devenit extrem de populare pe internet. Există o mulțime de moduri de a face macaroane cu...

Plăcintă americană cu dovleac

Toamna parcă nu este toamnă fără un desert cu dovleac. Fie că este vorba despre o plăcintă românească sau un desert de inspirație...

Șuberek cu brânză, ca în Dobrogea

Dacă ați mers în zona Dobrogei și nu ați mâncat măcar o dată șuberek, ați mers degeaba. Cea mai bună plăcintă cu...

Plăcintă cu mere - după rețeta bunicii

Nu există un desert mai bun decât acelea pe care ni le preparau mamele sau bunicile în copilărie și care ne aduc mereu aminte de...

Salată cu ardei copt și brânză de capră

Ardeii copți au o aromă aparte, datorită gustului de fum. Iar dacă sunt proaspăt copți, sunt de-a dreptul irezistibili. Se potrivesc...

Colțunași cu brânză dulce

Când vine vorba despre bucătăria din zona Moldovei, colțunașii sunt un preparat pe care nu aveți voie să îl ratați. Se prepară...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta