Khachapuri - plăcintă georgiană cu brânză

Apare în Aperitive, Placinta

Khachapuri - plăcintă georgiană cu brânză
1 voturi
3 1

Ați auzit vreodată de Khachapuri? Dacă nu ați gustat până acum, trebuie neapărat să încercați aceste plăcinte georgiene delicioase. O combinație perfectă de aluat pufos, făcut în casă, mai multe feluri de brânzeturi, cu un gălbenuș moale de ou în mijloc.

Khachapuri este o idee perfectă pentru brunch, pentru o gustare delicioasă sau atunci când aveți musafiri. Puteți folosi orice feluri de brânzeturi aveți la îndemână, cu condiția să amestecați cel puțin două tipuri. Cu cât aveți mai multe feluri de brânză, cu atât plăcinta va fi mai gustoasă. 

Ingrediente

  • Aluat:
  • 275 ml lapte
  • un plic drojdie
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 400 g făină
  • un praf de sare
  • o linguriță zahăr
  • Umplutură:
  • 30 g unt
  • 1 lingură făină
  • 180 ml lapte
  • sare
  • piper
  • nucșoară
  • 320 g brânză amestecată (mai multe feluri)
  • 5 linguri pastă de măsline
  • Decor:
  • ouă
  • unt
  • verdeață
Timp de preparare: 1 ora si 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Mai întâi ne vom ocupa de aluat. Dizolvați drojdia și zahărul în laptele călduț. Cerneți făina, adăugați un praf de sare și turnați maiaua și cele două linguri de ulei. Amestecați bine totul, după care începeți să frământați aluatul până când nu se mai lipește de degete. Lăsați aluatul să crească într-un vas acoperit, până când și-a dublat volumul.

Între timp, ne vom ocupa de umplutură. Dați pe răzătoare brânzeturile, dacă au o textură tare. De exemplu, dacă folosiți telemea, feta, cașcaval, parmezan etc și amestecați-le cu brânzeturile moi.

Topiți untul într-un vas pe foc și adăugați făina peste el. Când amestecul s-a îngroșat, turnați laptele rece. Asezonați cu sare, piper, nucșoară și lăsați pe foc până când capătă consistența unei creme, ca la bechamel. Opriți focul și lăsați sosul să se răcească.

Când s-a răcit complet, adăugați peste el amestecul de brânzeturi și omogenizați.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade și pregătiți o tavă tapetată cu hârtie de copt. Împărțiți aluatul în patru părți egale și modelați-le sub formă de bărcuță, cu marginile mai proeminente. Ungeți cu pasta de măsline și apoi distribuiți amestecul de brânzeturi în mod egal.

Dați la cuptor pentru 15 minute. Scoateți și adăugați în mijlocul fiecărei plăcinte câte un gălbenuș de ou și un cubuleț de unt. Dați din nou la cuptor pentru încă 5 minute.

Decorați cu verdeață proaspătă și serviți plăcintele calde. Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Gogoși cu brânză de vaci

Gogoșile sunt un desert simplu, ieftin și la îndemână, atunci când aveți poftă de ceva dulce. Astăzi vă propunem o...

Ștrudel cu brânză dulce și stafide

Atunci când aveți poftă de un desert tradițional și ușor de făcut, aceste ștrudele cu brânză de vaci sunt perfecte. O...

Cremă de brânză cu avocado și usturoi

Avocado este un ingredient delicios în orice combinație, indiferent că vorbim de banalul guacamole, până la sosuri și chiar...

Plăcintă englezească cu pește

Plăcinta englezească cu pește este o idee delicioasă de a introduce mai mult pește în alimentație. Spre deosebire de plăcintele pe...

Plăcintă cu carne și ciuperci

O plăcintă sărată, cu carne și ciuperci, este ideală atunci când vreți să preparați o masă delicioasă pentru întreaga...

Ruladă de somon afumat cu cremă de brânză și avocado

Rulada de somon afumat, umplută cu cremă de brânză, este o idee excelentă de aperitiv sau gustare. Se face foarte ușor, este o rețetă...

Cremă de brânză cu ceapă verde

Crema de brânză nu trebuie să lipsească de la niciun aperitiv, dar poate fi preparată și servită și pe post de gustare. Este simplu...

Ruladă din pâine cu cremă de brânză și somon

O ruladă aperitiv este o alegere excelentă pentru o ocazie când aveți musafiri și nu știți ce să pregătiți mai repede. Arată...

Spirale de cartofi cu chilli și brânză

Atunci când vine vorba despre street food, este imposibil să nu fi văzut măcar, dacă nu să fi gustat, celebrele spirale de cartofi....

Plăcintă cu mere și nucă - de post

O plăcintă cu mere și nucă, proaspăt scoasă din cuptor, este un desert delicios, fie că țineți post sau nu. Combinația de nucă și...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta