Bucătăria grecească este una foarte ofertantă, atât în materie de feluri principale, cât și în ceea ce privește deserturile. Dacă vă plac prăjiturile spicy, în care se simt pregnant aromele și condimentele, trebuie să încercați această rețetă!

Karythopita este o prăjitură foarte ușor de făcut, dar foarte aromată. Coniacul se combină cu aroma de portocale și cu cele mai înțepătoare, de scorțișoară și cuișoare și iese un desert atipic, ușor intrigant. Nu este pentru toate gusturile, ci mai degrabă o prăjitură din categoria ori îți place, ori nu îți place. 

Karythopita - prăjitură grecească cu nucă și condimente
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 125 g unt
  • 170 g zahăr
  • 4 ouă
  • 80 ml brandy
  • 1 linguriță coajă de portocală
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 linguriță cuișoare măcinate
  • 350 g nuci
  • 150 g făină
  • Pentru sirop:
  • 125 ml apă
  • 80 ml suc de portocale
  • 200 g zahăr
  • 1 băț de scorțișoară
  • 4 cuișoare întregi

Mod de preparare

Pentru început, aprindeți cuptorul la 180 de grade și pregătiți o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Într-un bol, bateți cu mixerul untul la temperatura camerei cu zahărul. Adăugați, pe rând, gălbenușurile. Când crema devine pufoasă, adăugați coniacul, coaja de portocală, scorțișoara și cuișoarele măcinate.

Mărunțiți 250 de nucă într-un robot de bucătărie și adăugați-o în compoziție, împreună cu făina. Lăsați amestecul deoparte.

Separat, bateți albușurile spumă cu un praf de sare. Încorporați spuma de albuș peste crema făcută anterior, cu ajutorul unui tel sau cu mixerul la viteză mică.

Turnați prăjitura în tavă și dați la cuptor pentru 35-40 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.

Între timp, vă puteți ocupa de sirop. Puneți toate ingredientele într-un vas pe foc și lăsați să fiarbă 3-4 minute după ce zahărul s-a topit și siropul a început să se îngroașe. Scoateți batonul de scorțișoară și cuișoarele din sirop.

Restul de 100 g de nuci care v-au rămas le veți trage puțin la tigaie, după care le veți toca la cuțit. Când prăjitura este gata și s-a răcorit puțin, turnați siropul peste ea. Decorați cu nucă și serviți după ce s-a răcit complet.

Poftă bună!