Murăturile se regăsesc în toate colțurile lumii, sub o formă sau alta. Rețetele sunt diferite, la fel și gusturile, dar merită să încercați măcar o dată murăturile în alt stil decât le prepară românii. 

Puțin mai picante, mutărurile asortate în stil turcesc sunt foarte ușor de făcut. Puteți folosi orice legume vreți sau aveți la îndemână. Orice combinație este permisă, dacă vă face plăcere. Astăzi vă propunem o rețetă de murături asortate, pregătite la rece. Zeama în care se murează legumele nu este încălzită pe foc, ceea ce face ca legumele să se păstreze ferme la textură în borcan. 

Karisik Tursu - murături asortate în stil turcesc
Timp total 15 minute

Ingrediente

  • 1/3 cană oțet
  • morcovi
  • conopidă
  • varză sau varză roșie
  • gogonele
  • 2 căței de usturoi
  • 1 linguriță sare
  • boabe de coriandru
  • boabe de piper
  • țelină
  • 1 litru apă
  • ardei iute
  • castraveți

Mod de preparare

Spălați toate legumele. Tăiați conopida buchețele și varza în bucăți potrivite. Tăiați morcovii felii sau bastonașe.

Puneți din toate legumele, inclusiv usturoiul, într-un borcan mare, astfel încât să fie asortate. În funcție de gust, puteți pune mai mulți sau mai puțini ardei iuți.

Puneți boabele de muștar și pe cele de coriandru în borcan. Adăugați sarea, oțetul și apa, în proporțiile din rețetă. Dacă folosiți borcane mai mici, amestecați oțetul cu apa separat și turnați până când se umple borcanul.

Închideți borcanul și întoarceți-l cu fundul în sus de câteva ori, până când sarea s-a dizolvat. Procedați la fel și cu celelalte borcane.

Păstrați murăturile într-un loc uscat și răcoros peste iarnă.