Crocante și sărate, jumările de porc sunt un deliciu în sezonul rece și mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.

Cum faci jumări de porc crocante și sărate

Rețeta de jumări de porc este foarte simplă și poate fi pregătită chiar și de persoanele care nu au foarte multă experiență în bucătărie.

Ponturi pentru cele mai bune jumări de porc

  • Pentru ca jumările de porc să iasă perfecte, este recomandat să folosiți o oală din inox sau fontă sau chiar un ceaun de tuci. Mai este recomandat și să turnați puțină apă în ceaun, lângă slănină. În acest fel, jumările devin mai uscate și mai crocante.
  • În Banat nu se folosește doar apă, ci și lapte. Motivul este acela că cel din urmă ingredient face ca jumările să iasă și mai crocante. În timpul fierberii, laptele scade și în cele din urmă formează un fel de crustă foarte crocantă.
  • După ce scoateți jumările din ceaun, presați-le ușor, cu ajutorul unei spatule. În acest fel, scoateți excesul de grăsime din ele.

Rețeta de jumări de porc

Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 1-2 kilograme de slănină
  • 250 de mililitri de apă
  • Sare, după gust

Mod de preparare

Înainte de orice altceva, este important să alegeți o bucată de slănină care are și șorici și câteva resturi de mușchi pe ea. Atunci când este rumenit, șoriciul este crocant și gustos. Însă, dacă nu îl preferați, îl puteți îndepărta.

Tăiați slănina în bucăți de câte 2 – 3 centimetri fiecare. Apoi, într-o oală cu fund mai gros, turnați cei 250 de mililitri de apă și adăugați bucățile de slănină. În felul acesta, bucățile de slănină nu se vor prăji, nu se vor prinde de oală, ci se vor topi frumos. În plus, când sunt gata, apa este evaporată complet.

Atenție! Focul trebuie să fie mic. Amestecați din când în când, astfel încât jumările să nu se prindă de vasul în care se topesc. Întregul proces durează, de obicei, aproximativ o oră – o oră și jumătate.

Atunci când jumările sunt prăjite atât cât doriți, trebuie să le scoateți din untură și să le puneți pe o farfurie acoperită cu un prosop de hârtie, care să absoarbă surplusul de grăsime. Luați oala de pe joc și presărați sare pe jumări.

Lăsați-le la răcit și serviți-le cu muștar, mujdei de usturoi, pâine proaspătă sau mămăligă ori folosiți-le într-un fel de mâncare, cum ar fi paste cu sos alb, după pofta și imaginația fiecăruia.

Ce puteți face cu untura care rămâne de la jumări

Untura ce rămâne de la jumările de porc nu trebuie să fie aruncată. Cât este caldă, treceți-o printr-o sită, puneți-o în borcane și dați-o la rece. În frigider, aceasta se păstrează pentru cel puțin șase luni, până la un an.

Ca să se păstreze bine mai mult timp, o puteți pune la congelator, în cuburi sau batoane sau după preferință. Însă, este recomandat ca aceasta să nu fie recongelată după ce este dezghețată.

Pentru ce este utilă untura de porc

Spre deosebire de alte grăsimi sau uleiuri, untura de porc are mai multe avantaje. Unul dintre acestea este acela că, alături de seul de vită, are unul dintre cele mai înalte puncte de fum. Prin urmare, untura de porc este ideală pentru gătitul la temperaturi ridicate, adică și pentru alimentele prăjite în baie de ulei.

În plus, untura de porc are un punct de topire ridicat, astfel că este perfectă pentru pregătirea cornulețelor fragede, crustelor de plăcintă și altor produse de patiserie. Mai mult, oferă un gust deosebit puiului prăjit, cartofilor prăjiți și altor alimente prăjite.

În general, grăsimea din jurul rinichilor porcului este cea mai „curată” și cea mai sănătoasă. Când este topită, produce o untură albă, cu un miros mai puțin puternic, astfel că este ideală pentru deserturi.