Atunci când te gândești la copilărie, sunt câteva deserturi care îți vin în minte și care te duc cu gândul la perioada aceea. Laptele de pasăre este unul dintre ele, un desert pe cât de simplu de făcut, pe atât de apetisant și gustos. Îl preparau bunicile și mamele noastre, iar astăzi ne-am gândit să vă propunem o rețetă pe care o puteți face și voi, la rândul vostru, pentru voi sau pentru familie. 

Laptele de pasăre este un desert de inspirație franceză, derivat din originalul Ile Flottante. Sub această denumire și cu o formă de prezentare ceva mai sofisticată îl găsiți în cofetăriile franțuzești, dar vă asigurăm că și varianta aceasta este la fel de gustoasă și aromată.

Lapte de pasăre - desertul copilăriei
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 1 l lapte
  • 5 ouă
  • 120 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coaja de la o lămâie
  • 2 linguri amidon

Mod de preparare

Puneți laptele la fiert într-o cratiță pe foc. Separați ouăle și bateți albușurile spumă cu un praf de sare. Când încep să capete volum, adăugați, treptat, 100 g zahăr.

Frecați gălbenușurile cu restul de zahăr, până când se deschid la culoare și zahărul s-a topit. Când laptele fierbe, puneți zahărul vanilat și dați focul la minimum. Puneți câte o lingură din spuma de albuș și fierbeți ”norișorii” câte 2 minute pe fiecare parte.

După ce ați terminat de fiert albușul, adăugați laptele fiert peste crema de gălbenuș, puțin câte puțin, amestecând încontinuu. Puneți și amidonul, pentru a lega crema și mai lăsați pe foc câteva minute, până când aceasta capătă consistență.

Opriți focul, adăugați zeama de lămâie și puneți crema de lapte și gălbenuș într-o farfurie adâncă sau bol. Puneți găluștele de albuș deasupra. Serviți după ce s-a răcit.

Poftă bună!