Iahnia de fasole de post este un fel de mâncare gustos și hrănitor și se pregătește adesea în țară, când nu se mănâncă de dulce.

Iahnie de fasole de post

Leguminoasele sunt unele dintre cele mai hrănitoare și sățioase legume. Sunt ideale de consumat mai ales în sezonul rece, pentru că vă asigură necesarul de calorii pentru o masă. Fasolea este o alegere excelentă, fie că vorbim despre ciorbă, fasole bătută sau iahnie.

Preparatul este excelent și pentru persoanele vegetariene sau vegane, în orice perioadă a anului.

Înainte de a începe să gătiți iahnie de fasole de post, este important să puneți fasolea la înmuiat, de preferat în frigider, cu o seară înainte. În acest fel, se elimină toate toxinele, iar fasolea va fierbe într-un timp mult mai scurt.

Un alt detaliu important este să nu omiteți foile de dafin, deoarece acestea dau o aromă deosebită iahniei de fasole de post. Nici cimbrul și boiaua de ardei dulce sau iute, după preferință, nu trebuie să lipsească din acest preparat.

Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 400 de grame de fasole
  • 3 sau 4 căței usturoi
  • 3 cepe roșii
  • 4 linguri de pastă de roșii
  • 3 sau 4 linguri ulei de floarea-soarelui
  • Boia dulce sau iute, după preferință
  • Cimbru
  • Foi de dafin

Mod de preparare

Fierbeți fasolea în două ape, până când bobul devine moale, dar fără să se sfărâme. El trebuie să rămână întreg. Un truc pentru a obține cel mai bun rezultat ar fi să adăugați în apă o linguriță de zahăr, un cartof sau un vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu.

Este bine să lăsați fasolea uscată la înmuiat, peste noapte, în frigider. Apoi să o puneți la fiert într-o oală cu apă rece. După aceea, este recomandat să o strecurați și să o puneți la fiert într-o altă oală în care se află deja apă clocotită.

Cât timp fierbe fasolea, tăiați ceapa solzișori și pisați usturoiul. Încingeți puțin ulei de floarea-soarelui într-o cratiță și puneți la călit cele două ingrediente, până când ceapa devine sticloasă.

Ulterior, scurgeți fasolea fiartă și adăugați peste ea ceapa și usturoiul. Turnați apă astfel încât să fie acoperită toată fasolea.

Separat, într-o altă oală, puneți pasta de roșii împreună cu sare, piper, cimbru și boia dulce sau iute, după gust. În cazul în care pasta este prea groasă, puteți să mai adăugați apă. Când este gata, adăugați acest sos peste fasolea care fierbe.

Puneți și foile de dafin și lăsați-le pe foc până când apa începe să scadă. Condimentați cu sare și piper, după gust. Puteți pune și pătrunjel sau mărar, dacă doriți. Gătiți iahnia de fasole la foc potrivit.

Iahnia de fasole merge de minune cu mămăligă caldă, murături sau ardei iute, după preferința fiecăruia.