Hamsii sau șprot prăjit în făină și mălai, cu mămăligă, usturoi și...o bere lângă. Care este diferența între şprot şi hamsii și cum să deosebiți cele două tipuri de pește.

Hamsii prăjite, șprot prăjit -  rețeta traditională. Care sunt diferențele între cele două tipuri de pește

La mare, la soare… sigur printre altele, vă vin în minte și hamsiile prăjite, cu usturoi și bere lângă.

Și dacă nu ați consumat deja celebrii pești pe litoralul românesc, sigur ați fost la vreun târg de vară sau la vreun bâlci cu niște ani în urmă și i-ați gustat.

Acasă, gospodinele obișnuiesc să-i prăjească la cină, cu usturoi și mămăligă lângă. Dar, dacă tot a venit vorba de prăjit acasă, atunci e musai să spunem că rețeta este rapidă, doar mirosul va persista ore bune în casă după.

Bun, așadar, cel mai recomandat pește în cazul acesta este șprotul, un pește marin mic cu dimensiuni de 8-16 cm, care trăiește în Marea Neagră, Marea Mediterană, Marea Adriatică si în Oceanul Atlantic.

Cât de sănătos este să mănânci șprot sau hamsii prăjite

În ceea ce privește valorile nutritive, specialiștii au ajuns la concluzia că poate face minuni pentru sistemul imunitar uman. Este bogat în substanțe hrănitoare și acizi grași, extrem de benefice organismului. Si poate cel mai important este faptul că șprotul sau hamsiile sunt sărace în calorii. Deci, este ideal de mâncat, mai ales seara!

Rețeta de hamsii, șprot prăjit

Ingrediente

  • 500 grame de șprot sau de hamsii
  • 3 linguri de făină
  • 3 linguri de mălai
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Așa cum sigur vă gândiți, primul pas este curățarea peștișorilor. Le rupeți capul și le îndepărtați intestinele și solzii micuți pe cât puteți și îi spălați bine cu apă. Dacă nu aveți nicio problemă, îi puteți lăsa întregi, doar bine spălați.

Îi treceți apoi prin amestecul de făină și mălai și îi scuturați ușor.

Între timp, se pune uleiul la încins, la foc mare, pentru că doar așa se prăjesc bine.

Cel mai bine ar fi să luați peștișori cât vă încap în pumn și să îi puneți la prăjit pentru că dacă se îngrămădesc și stau unii peste alții nu se vor face cum trebuie.

După ce s-au prăjit bine pe ambele părți, se scot pe un platou sau pe o farfurie, pe hârtie de bucătărie, pentru a se scurge excesul de ulei.


Diferenţe între şprot şi hamsii – Cum să deosebiți cele două tipuri de pește

Dintre toate tipurile de pește, hamsiile sunt cele mai cunoscute și cele mai consumate pe litoral. Dar, ceea ce nu știu oamenii, este că hamsiile atât de promovate pe plajă sunt de fapt… șprot.

Și pentru a nu vă induce nimeni în eroare, iată câteva detalii importante.

Cum recunoașteți șprotul

Șprot

  • este mai mic decât hamsia și mai plat
  • are o lungime de 8-16 cm
  • este acoperit cu solzi mărișori
  • marginea abdomenului are o carenă formată din solzi
  • are o gură mică, oblică, îndreptată în sus
  • este de culoare verde-albăstruie pe spate şi argintiu pe laturi
  • este mai ieftin decât hamsiile

Cum recunoașteți hamsia

Hamsii

  • are un corp mai alungit
  • are o lungime de aproximativ 20 cm (la vârsta adultă)
  • are o gură mai mare, cu un maxilar proeminent și partea de jos îngustă
  • colţurile gurii depăşesc limitele ochilor
  • are o culoare albăstruie

Indiferent ce tip de pește veți alege, dacă faceți rețeta pe care v-am propus-o, cu siguranță veți primi toate aprecierile la masă!

Cum se servesc hamsiile sau șprotul prajit

Hamsiile sau șprotul se servesc calde, cu mămăligă, mujdei de usturoi și cartofi prăjiți!