Rețeta de guacamole este una foarte simplă și rapidă. Vezi cum se prepară, cu ce se mănâncă și câte calorii are celebrul sos clasic mexican care a ajuns cunoscut în toate bucătăriile lumii.

Guacamole - rețeta originală mexicană

Ce poți face atunci când ai 2-3 bucăți de avocado bine coapte? Un delicios sos guacamole, numai bun de servit alături de o porție generoasă de tortilla chips, în timp ce vezi un film sau atunci când ai musafiri.

Rețeta de guacamole, sosul clasic mexican care a ajuns cunoscut în toate bucătăriile lumii, este una foarte simplă și rapidă. Trebuie să lucrați repede, pentru că avocado va oxida foarte repede dacă îl veți tăia și pasa cu mult timp înainte să preparați rețeta.

Ce este guacamole

Guacamole este un sos făcut din avocado, lime și alte ingrediente proaspete cum ar fi usturoi, ceapă roșie, chili verde, zeamă de lămâie sau lime, sare si piper. De asemenea se poate adăuga coriandru tocat fin, miez de roșii proaspete sau pastă de roșii.

În nordul Mexicului, guacamole se prepară doar din avocado pisat la care se mai poate adăuga puțin lapte sau smântână.

Guacamole: un preparat clasic mexican

Atât denumirea „guacamole” cât și sosul sunt ambele originare din Mexic, unde avocado a fost cultivat de mii de ani. Numele este derivat din două cuvinte din limba nahuatl (care aparține ramurii aztece) - ahuacatl (avocado) și molli (sos).

Ingrediente pentru guacamole

Pentru a face Guacamole, nu aveți nevoie decât de avocado copt și sare. După aceea, puțin suc de lime sau lămâie - pentru un strop de aciditate - vă ajută la echilibrarea aromei dată de avocado. Dacă doriți, adăugați coriandru tocat, ardei iute, ceapă și/sau roșii.

Cu doar 8 ingrediente simple, puteți face una dintre cele mai bune rețete de sos din toate timpurile.

  • Avocado: Avem câteva sfaturi despre alegerea celor mai coapte fructe mai jos.
  • Ceapă: Noi folosim ceapă galbenă, care este și cel mai des folosită în Mexic, dar ați putea folosi și ceapă roșie.
  • Roșii: Alegeți roșii care sunt mai puțin suculente. Nimeni nu vrea un guacamole apos.
  • Coriandru: Un element de bază în bucătăria mexicană.
  • Ardei Jalapeno: Puteți folosi și alt ardei iute.
  • Usturoi: Unora le place guacamole cu usturoi, altora le place fără.
  • Lime: Proaspăt stors este o necesitate. Nu folosiți suc de lămâie cumpărat din magazine!
  • Sare: Un praf de sare echilibrează toate aromele.

Cum să alegeți avocado perfect copt

Trucul pentru a face guacamole perfect este să folosiți avocado copt exact atât cât trebuie. Dacă nu este suficient de copt, atunci fructul va fi tare și fără aromă. Dacă este prea copt, nu va mai avea gust.

Iată cum știi dacă un avocado este sau nu copt:

Strângeți ușor avocado cu palma (nu folosiți vârfurile degetelor, îl vor înnegri). Dacă cedează puțin, este gata de mâncat. Dacă nu cedează și se simte ferm, are nevoie de o zi sau două pentru a se coace. Dacă cedează cu ușurință, probabil că este prea copt și posibil maro în interior.

Cum se taie avocado

avocado tăiat
Tăiați avocado în jumătate pe lungime cu un cuțit ascuțit.

Pentru a tăia un avocado, tăiați-l în jumătate pe lungime cu un cuțit ascuțit și răsuciți-l.

O parte va avea sâmburele. Pentru a-l îndepărta, îl puteți lovi cu grijă cu cuțitul și răsuciți pentru a-l scoate (protejându-vă mâna cu un prosop) sau puteți tăia avocado în sferturi și scoateți sâmburele cu degetele sau cu o lingură.

Cum se prepară guacamole - rețeta pas cu pas

Preparare 10 minute
Timp total 10 minute

Ingrediente

  • 3 avocado bine copți
  • 1 ceapă mică, tăiată mărunt
  • 2 roșii, tăiate cubulețe
  • 3 fire de coriandru proaspăt tocat mărunt
  • 1 ardei jalapeno, cu semințele îndepărtate și tăiați mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • sucul de la 1 lime
  • 1/2 linguriță sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Tăiați avocado

Tăiați avocado pe jumătate. Scoateți sâmburele. Scoateți pulpa fructului cu o lingură și puneți-o într-un bol.

Pasați avocado

Folosind o furculiță, zdrobiți grosier avocado. (Nu exagerați! Guacamole nu ar trebui să aibă o textură prea fină)

Adăugați ingredientele rămase, după gust

Presărați cu sare și stropiți cu suc de lime (sau lămâie). Acidul din sucul de lime va oferi un oarecare echilibru bogăției avocado-ului și va ajuta la încetinirea procesului de oxidare.

Adăugați ceapă tocată, coriandru, piper negru și jalapeno. Ardeii variază în mod individual în ceea ce privește iuțeala, așadar, începeți cu o jumătate de ardei iute și adăugați până când preparatul devine atât de picant cât vă place.

Cantitatea adăugată din fiecare ingredient se face după preferințele fiecăruia din cauză că gustul variază foarte mult atunci când vorbim de produse proaspete. Puteți începe cu această rețetă și să o adaptați după gust.

Se servește imediat

Se servește imediat cu chipsuri de tortilla.

Dacă îl faceți cu câteva ore înainte, puneți folie de plastic pe suprafața sosului și apăsați pentru a-l acoperi și a împiedica aerul să ajungă la el. Oxigenul din aer provoacă oxidare, care va schimba culoarea sosului din verde în maro.

Trucuri pentru a face cel mai bun guacamole

  • Pentru cel mai bun guacamole este important să nu pasăm prea mult sau să facem piure de avocado. Avem nevoie de o textură consistentă, nu una complet netedă. Este suficient să-l pasăm grosier cu o furculiță.
  • Folosiți suc de lime proaspăt stors în loc de unul cumpărat din magazin. Diferența de aromă merită.
  • Răcirea roșiilor le afectează aroma. Deci, dacă doriți să adăugați roșii tăiate la guacamole, faceți acest lucru chiar înainte de servire.
  • Guacamole înseamnă combinarea câtorva arome simple pentru a face ceva excepțional - avocado untos, usturoi și ceapă astringente, suc acid de lime, coriandru și ardei picant. Chiar dacă nu vă place mâncarea picantă, ar trebui să adăugați totuși un praf de cayenne sau ardei tocați pentru a scoate în evidență celelalte arome.

Cu ce se mănâncă sosul guacamole

Pâine prăjită cu guacamole
Pâine prăjită cu guacamole

Pe lângă un sos delicios, guacamole poate avea mai multe roluri în bucătărie. Este grozav peste nachos și este, de asemenea, un topping sau o garnitură excelentă pentru enchiladas, tacos, somon la grătar sau pui la cuptor.

Guacamole este grozav și în alimente. Încercați să-l adăugați într-un sandviș cu ton sau în ouăle umplute.

  • Pe pâine prăjită. Pâinea prăjită cu avocado a devenit un clișeu pe Instagram. Pâine prăjită cu guacamole? Nu atât de mult. Serviți cu germeni, felii de roșii și ou fiert tare pentru un mic dejun atât de satisfăcător, încât s-ar putea să nu mai aveți nevoie să mâncați până la cină.
  • În sandviș. Indiferent dacă preferați un sandviș cu salată de curcan, pui sau ton, folosiți guacamole în loc de maioneză.
  • Ouă umplute. Ornați ouăle cu o lingură de guacamole sau săriți peste umplutura de maioneză-muștar obișnuită și amestecați gălbenușurile cu guacamole.
  • Cu pește prăjit. Folosiți-l ca înlocuitor al sosului tartar și serviți-l cu pește prăjit.
  • Cu somon afumat. Acoperiți tortilla cu guacamole, adăugați somon afumat și rulați-o.

Cum se păstrează guacamole

Guacamole este cel mai bine consumat imediat după ce este făcut. La fel ca merele, avocado începe să oxideze și să devină maro odată ce a fost tăiat.

Acidul din sucul de lime pe care îl adăugați în Guacamole poate ajuta la încetinirea acestui proces. Iar dacă depozitați corect guacamole, îl puteți face cu ușurință cu câteva ore înainte dacă vă pregătiți pentru o petrecere.

Trucul pentru a păstra guacamole verde este să vă asigurați că aerul nu îl atinge! Transferați-l într-un recipient, acoperiți-l cu folie de plastic și apăsați pe folie pentru a strânge orice buzunare de aer. Asigurați-vă că orice suprafață expusă a sosului atinge folia de plastic, nu aerul. În acest fel, va oxida mult mai greu.

Puteți păstra guacamole în frigider, în acest fel, timp de până la trei zile. Dacă oxidează, puteți fie să îndepărtați părțile maro, fie să-l amestecați înainte de servire.

Iată cum păstrați culoarea verde a sosului guacamole:

  1. Puneți restul de guacamole într-un recipient de depozitare și presați-l bine cu o lingură, astfel încât să fie neted și plat deasupra.
  2. Adăugați deasupra aproximativ 1 cm de apă rece.
  3. Așezați capacul peste recipientul de depozitare și păstrați-l la frigider. Și gata!
  4. Când doriți să serviți sosul, scurgeți apa de deasupra, amestecați-l și este gata să-l savurați.

Variații ale rețetei de guacamole

Odată ce ați preparat guacamole de bază, nu ezitați să experimentați variații ale rețetei, adăugând căpșuni, piersici, ananas, mango sau chiar pepene.

Un guacamole mexican clasic are semințe de rodie și bucăți de piersici. Puteți fi creativ cu acest sos preparate în casă!

  • Guacamole simplu. Cea mai simplă versiune de guacamole este doar piure de avocado cu sare. Nu lăsați lipsa altor ingrediente să vă împiedice să faceți acest sos.

Beneficiile consumului de guacamole

Deoarece ingredientul major al sosului de guacamole este avocado crud, valoarea nutritivă a felului de mâncare derivă din vitaminele, mineralele și grăsimile din avocado, oferind fibre alimentare, câteva vitamine B, vitamina K, vitamina E și un conținut semnificativ de potasiu.

De asemenea, avocado este o sursă de grăsimi saturate și grăsimi mononesaturate.

Calorii și valori nutriționale

Din această rețetă ies aproximativ 4 porții. O porție de guacamole are 185 calorii.

  • Calorii

    185kcal

  • Carbohidrați

    12g

  • Zaharuri

    2g

  • Fibre

    8g

  • Grăsimi

    16g

  • Grăsimi saturate

    3g

  • Sodiu

    305mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.