Gogoși mănăstirești

Apare în Gogosi, Dulciuri de post, Dulciuri

Gogoși mănăstirești
11 voturi
3 11

Se spune că mâncarea cea mai gustoasă se prepară la mănăstire. Ciorbe, sarmale, tocănițe, chiar și mâncărurile de post, toate au alt gust atunci când sunt preparate acolo sau după rețeta de acolo. 

Este și cazul acestor gogoși simple, delicioase, pufose, pe care le puteți face oricând, chiar și în perioada postului, pentru că nu conțin ouă sau lapte. Tot ce trebuie să faceți este să înlocuiți untul cu ulei sau margarină.

Ingrediente

  • 1 kg făină
  • 1 cub drojdie
  • un praf de sare
  • 150 ml ulei sau unt
  • 250 ml apă minerală
  • 250 g zahăr
  • ulei pentru prăjit
  • zahăr pudră pentru decor
Timp de preparare: 2 ore si 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Amestecați zahărul cu apa minerală. Dizolvați drojdia în jumătate de cană de apă călduță. Cerneți făina într-un bol și păstrați o cană de făină pentru mai târziu.

Adăugați drojdia și apa minerală cu zahărul peste făină și amestecați bine. Puneți un praf de sare și uleiul călduț sau untul topit, dacă folosiți unt, și frământați bine. La nevoie, adăugați din făina pe care ați păstrat-o la început.

Lăsați aluatul la dospit până își dublează volumul. Întindeți o foaie de aluat pe blatul de lucru și întindeți cu ajutorul unui sucitor. Tăiați gogoșile cu ajutorul unui pahar sau cu cuțitul, dacă vreți să fie pătrate.

Puneți ulei la încins și când este cald, adăugați gogoșile și prăjiți-le până când se umflă și se ridică la suprafață.

Scoateți gogoșile pe prosoape de hârtie pentru a absorbi uleiul. Pudrați cu zahăr după ce s-au răcit puțin. Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Dieta indiană - slăbești 8 kilograme în 7 zile

Dieta indiană promite să vă scape de aproximativ 8 kilograme într-o săptămână și să vă ajute să vă detoxifiați organismul.

Gogoși cu brânză de vaci

Gogoșile sunt un desert simplu, ieftin și la îndemână, atunci când aveți poftă de ceva dulce. Astăzi vă propunem o rețetă de...

Alivenci moldovenești

Dacă nu ați încercat alivencile, trebuie să le preparați măcar o dată! Aceste plăcinte specifice zonei Moldovei sunt foarte ușor de făcut și...

Gogoși cu ananas

Gogoșile umplute sunt un desert savuros și surprinzător pentru cei care le gustă. Surpriza constă în feliile de ananas de la mijloc, a căror...

Sarmale ardelenești pentru Crăciun

Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele de sărbătoare ale românilor, mai ales dacă vorbim despre sărbătorile de iarnă. Există multe rețete și...

Chifteluțe italienești cu carne de vită și curcan

Există o mulțime de feluri de a face chifteluțe, fie că vorbim despre cele din carne sau cele vegetariene. Din carne de porc, vită, curcan, pui...

Gogoșari în sos de muștar pentru iarnă

Dacă încă nu ați pus gogoșari la murat pentru iarnă, acum este momentul. Și v-am pregătit o rețetă puțin altfel de gogoșari murați: în...

Gogoși bănățene (crofne)

Bucătăria românească este extrem de oferantă în ceea ce privește deserturile, iar la capitolul gogoși, avem câteva variante...

Cremvurști în aluat foietaj (Pigs in a blanket)

Gustările simple și rapide vă salvează în orice situație. Atunci când aveți de pregătit o gustare pentru musafiri, un aperitiv cald...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta