Gogoși mănăstirești

Apare în Gogosi, Dulciuri de post, Dulciuri

Gogoși mănăstirești
10 voturi
4 10

Se spune că mâncarea cea mai gustoasă se prepară la mănăstire. Ciorbe, sarmale, tocănițe, chiar și mâncărurile de post, toate au alt gust atunci când sunt preparate acolo sau după rețeta de acolo. 

Este și cazul acestor gogoși simple, delicioase, pufose, pe care le puteți face oricând, chiar și în perioada postului, pentru că nu conțin ouă sau lapte. Tot ce trebuie să faceți este să înlocuiți untul cu ulei sau margarină.

Ingrediente

  • 1 kg făină
  • 1 cub drojdie
  • un praf de sare
  • 150 ml ulei sau unt
  • 250 ml apă minerală
  • 250 g zahăr
  • ulei pentru prăjit
  • zahăr pudră pentru decor
Timp de preparare: 2 ore si 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Amestecați zahărul cu apa minerală. Dizolvați drojdia în jumătate de cană de apă călduță. Cerneți făina într-un bol și păstrați o cană de făină pentru mai târziu.

Adăugați drojdia și apa minerală cu zahărul peste făină și amestecați bine. Puneți un praf de sare și uleiul călduț sau untul topit, dacă folosiți unt, și frământați bine. La nevoie, adăugați din făina pe care ați păstrat-o la început.

Lăsați aluatul la dospit până își dublează volumul. Întindeți o foaie de aluat pe blatul de lucru și întindeți cu ajutorul unui sucitor. Tăiați gogoșile cu ajutorul unui pahar sau cu cuțitul, dacă vreți să fie pătrate.

Puneți ulei la încins și când este cald, adăugați gogoșile și prăjiți-le până când se umflă și se ridică la suprafață.

Scoateți gogoșile pe prosoape de hârtie pentru a absorbi uleiul. Pudrați cu zahăr după ce s-au răcit puțin. Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Gogoși cu brânză de vaci

Gogoșile sunt un desert simplu, ieftin și la îndemână, atunci când aveți poftă de ceva dulce. Astăzi vă propunem o...

Gogoși cu ananas

Gogoșile umplute sunt un desert savuros și surprinzător pentru cei care le gustă. Surpriza constă în feliile de ananas de la mijloc, a...

Gogoșari în sos de muștar pentru iarnă

Dacă încă nu ați pus gogoșari la murat pentru iarnă, acum este momentul. Și v-am pregătit o rețetă puțin altfel de gogoșari...

Gogoși bănățene (crofne)

Bucătăria românească este extrem de oferantă în ceea ce privește deserturile, iar la capitolul gogoși, avem câteva...

Gogoșari murați pentru iarnă

Este perioada aceea a anului, în care gospodinele pregătesc conservele pentru iarnă. Murături, gemuri și dulcețuri - este momentul lor,...

Gogoșari în sos de roșii pentru iarnă

Este momentul perfect pentru a pregăti conservele pentru iarnă. Fie că vorbim despre fructe sau legume, mai toate s-au copt în această...

Loukoumades - gogoși grecești

Dacă ați fost în vacanță în Grecia, cu siguranță v-ați îndrăgostit de câteva dintre preparatele lor culinare....

Gogoșari murați umpluți cu varză

Vara și toamna sunt anotimpurile în care avem din belșug legume și fructe proaspete, românești. Ne putem bucura de savoarea lor...

Gogoși cu ciocolată la microunde

Cuptorul cu microunde ne scoate din încurcătură de fiecare dată când avem nevoie să încălzim rapid ceva. Dar el poate fi...

Gogoși cu lingura

Atunci când aveți poftă de ceva dulce, tradițional și ușor de făcut, o porție de gogoși cu lingura este numai bună. Se fac ușor,...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta