Gogoși cu lingura, ușoare și pufoase, cu doar câteva îngrediente simple, pe care probabil le aveți în bucătărie chiar acum. Nu sunt sunt prea dulci și au o aroma fină de vanilie.

Gogoși cu lingura, ușoare și pufoase. Rețeta originală, pas cu pas

Atunci când aveți poftă de ceva dulce, tradițional și ușor de făcut, o porție de gogoși cu lingura este numai bună. Se fac ușor, din câteva ingrediente la îndemână, și nu necesită frământare sau dospire.

Gogosile cu lingura se numesc așa pentru că sunt făcute dintr-o compoziție moale, care este pusă în tigaie cu o lingură. Spre deosebire de gogoșile clasice, care se frământă și apoi se taie în forme potrivite, aluatul pentru aceste gogoși este mai degrabă o cremă, dar vă asigurăm că sunt foarte gustoase și aromate.

Iar partea cea mai bună este că sunt ușor de făcut și nu aveți nevoie nici de prea mult timp pentru a le prepara.

Ce sunt gogoșile cu lingura

Gogoșile cu lingura sunt un tip de aluat prăjit. Gogoașa se face prin turnarea unei cantități mici de aluat în ulei încins din palmă sau dintr-o lingură.

Numele acestor gogoși vine de la faptul că aluatul este modelat și prăjit cu ajutorul unei linguri.

Ingrediente necesare

Făină: Folosiți făină universală sau integrală. Și o combinație a celor două tipuri este de asemenea bună. Pentru un desert fără gluten, încercați făina de hrișcă sau folosiți amestecul preferat de făină fără gluten.

Zahăr: Zahăr granulat sau brun.

Praf de copt: Praful de copt face gogoșile ușoare și pufoase.

Sare: Echilibrează frumos zahărul și evidențiază aromele. Dacă utilizați unt sărat, reduceți cantitatea de sare.

Lapte: Se poate folosi orice tip de lapte, indiferent că vorbim de lapte integral sau degresat. Dacă nu vreți să folosiți lapte de origine animală, se poate înlocui cu unul vegetal (cum ar fi laptele de migdale, ovăz sau cocos neîndulcit).

Unt topit: În această rețetă se folosește unt nesărat, dar și cel sărat va funcționa ca înlocuitor. Dacă nu aveți unt în casă, o alternativă este uleiul de cocos topit.

Ouă: ouăle adaugă structură compoziției.

Extract de vanilie: Vanilia adaugă dulceață și profunzime aromei. Puteți încerca și alte arome, coaja de lămâie fiind una dintre cele mai bune opțiuni.

Secretul gogoșilor crocante, ușoare și pufoase

Se amestecă ingredientele uscate și umede separat la început, apoi se combină chiar înainte de gătit. Când omogenizați cele două amestecuri, faceți-o treptat.

Amestecarea excesivă a aluatului este o greșeală frecventă, iar gogoșile vor fi tari și vor avea o textură gumată, în loc să fie ușoare și aerate.

Cum se prepară gogoșile cu lingura

Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 1kg făină universală
  • 200g zahăr brun sau alb
  • 2 pachete praf de copt
  • 2 lingurițe sare
  • 750ml lapte integral sau degresat
  • 125g unt topit
  • 4 ouă medii
  • 1 linguriță extract de vanilie sau coajă de lămâie
  • 1 litru de ulei vegetal pentru prăjit

Mod de preparare

Se topește untul si se adaugă laptele rece și ouăle. Se amestecă bine cu un tel până se încorporează toate ingredientele.

Într-un castron mare, se amestecă făina, zahărul, sarea, praful de copt și zahărul vanilat până se încorporează bine. Dacă utilizați extract de vanilie, adăugați-l la ingredientele umede.

Adăugați ingredientele umede la cele uscate și amestecați ușor până se omogenizează. ATENȚIE: nu amestecați în exces.

Într-o cratiță mare, turnați ulei vegetal mai mult de jumătate. Prea puțin ulei va avea ca rezultat gogoși mai plate.

Testați dacă uleiul este suficient de fierbinte punând o picătură de aluat în ulei. Dacă uleiul este suficient de fierbinte, aluatul se va ridica aproape imediat. Dacă rămâne în partea de jos, lăsați uleiul să se mai încălzească puțin.

Odată ce uleiul este suficient de fierbinte (nu prea fierbinte), puneți puțin aluat în palmă și, cu ajutorul degetului mare și al arătătorului, stoarceți bucăți din aluat în ulei.

Cum se prăjesc gogoșile

Se prăjește aproximativ 2 minute amestecând constant pentru o rumenire uniformă. Pentru cele mai bune rezultate, nu supraaglomerați tigaia.

Odată ce gogoșile sunt gătite corect, folosiți o lingură mare pentru a le scurge de ulei.

Puneți gogoșile gătite pe șervețele pentru a scurge orice exces de ulei înainte de servire.

Cum se modelează corect aluatul

Modelarea aluatului poate părea o adevărată provocare, dar odată ce ințelegeți tehnica, este foarte ușor. Mai jos sunt cele două metode pe care noi le folosim cel mai des.

  • Metoda palmei: Începeți prin a lua suficient aluat pentru a încăpea în palmă. Apoi aluatul este turnat în ulei încins, câte puțin, presându-l printre degetul mare și degetul arătător.
  • Metoda lingurii pentru înghețată sau a lingurii: puteți folosi și o lingură sau o lingură pentru înghețată pentru a le modela. Doar înmuiați lingura sau cupa de înghețată în ulei de gătit rece înainte de a lua aluatul. Uleiul asigură scurgerea ușoară a aluatului din lingură.

Cum se păstrează aluatul

Puteți face cu ușurință acest aluat din timp, Îl puteți păstra la frigider și îl utilizați când este necesar. Asigurați-vă că scoateți aluatul cu câteva ore înainte de prăjire, pentru a-l lăsa să ajungă la temperatura camerei.

Trucuri pentru cele mai bune gogoși cu lingura

  • Gogoșile sunt cele mai bune atunci când sunt servite fierbinți sau calde.
  • Dacă doriți, pudrați gogoșile cu zahăr pudră.
  • Folosiți un castron mare pentru aluat.
  • Nu amestecați în exces aluatul, altfel textura va fi gumată.
  • Folosiți exact cantitatea de unt recomandată și nu mai mult. Prea mult unt va face gogoșile uleioase.

Cum se servesc gogoșile cu lingura

Aceste gogoși se servesc fierbinți sau calde, în general, fără glazură. Dar nu ezitați să presărați niște zahăr pudră sau să adăugați cremă de ciocolată sau dulceața preferată.

Cum se păstrează gogoșile

În caz că nu se consumă toate gogoșile după ce au fost prăjite, păstrați-le într-un recipient ermetic la frigider până la 3 zile.

De asemenea, se pot congela într-un recipient ermetic timp de până la 2 luni.

Pentru a le dezgheța, este suficient să le lăsați peste noapte la frigider sau pentru câteva ore pe blatul din bucătărie.

Pentru reîncălzire

Pur și simplu încălziți gogoșile timp de 10 până la 20 de secunde în cuptorul cu microunde.

Variații ale rețetei

Aceasta este rețeta de bază pentru gogoși. Se poate folosi exact așa cum este, dar poate deveni și o bază pentru alte rețete.

  • Presarați în aluat o mână de fructe de pădure, nuci sau chipsuri de ciocolată.
  • Adăugați coajă de lămâie sau condimente, cum ar fi scorțișoară, cardamom sau nucșoară
  • Înlocuiți o parte din făina universală cu făină integrală de grâu