Gogoșarii în oțet cu miere de albine duc cămara cu murături pentru iarnă la un cu totul alt nivel. Vezi ingredientele și modul de preparare.

Gogoșari în oțet cu miere

Crocanți și cu un gust dulce-acrișor, gogoșarii în oțet cu miere pot da mai mult farmec meselor de prânz sau cină din sezonul rece, lângă fel și fel de preparate.

Rețeta este simplă și foarte accesibilă, incluzând doar câteva ingrediente simple, ce sunt la îndemâna oricui. Din cantitățile precizate mai jos ies patru borcane de câte 720 de mililitri cu gogoșari în oțet cu miere de albine.

Rețeta de gogoșari în oțet cu miere

Timp total 1 oră

Ingrediente

  • Două kilograme de gogoșari cântăriți după tăiere și curățare, adică aproximativ trei kilograme de gogoșari întregi
  • 280 de mililitri de oțet de 9 grade
  • 300 de grame de miere de albine
  • 80 de mililitri de ulei de Floarea-soarelui
  • 60 - 80 de grame de sare pentru murături
  • 80 de grame de rădăcină de hrean
  • Două linguri rase de semințe de muștar
  • O lingură rasă de boabe de piper 
  • 4 foi de dafin
  • 16 frunze de vișin, câte 4 pentru fiecare borcan

Mod de preparare

Mai întâi, se curăță gogoșarii de cotoare și semințe, se spală în două sau trei ape, se taie în felii și se scurg. Apoi, se pun oțetul, mierea de albine, uleiul de Floarea-soarelui, foile de dafin, boabele de muștar și cele de piper și sarea pentru murături într-o cratiță încăpătoare.

Se aduce amestecul la punctul de fierbere, amestecând, astfel încât să se topească sarea și mierea de albine. După aceea, se pun pe rând gogoșarii în cratiță, câți încap. Se lasă la fiert la foc mediu pentru un minut din momentul în care începe să fiarbă apa.

Gogoșarii se scot într-un castron, se pune a doua tură în cratiță și tot așa până când se epuizează cele două kilograme. În cele din urmă, se oprește focul. Feliile de gogoșari din castron se amestecă, deoarece prima tură este mult mai acră decât ultima.

Separat, se curăță hreanul și se taie felii și se spală frunzele de vișin și de țelină. În fiecare borcan sterilizat, se pun câteva rondele de hrean și câte o frunză de vișin. Apoi vine rândul gogoșarilor, îndesați cât mai bine, dar fără să se rupă. În final, se pun frunzele de țelină.

Lichidul din cratiță se aduce din nou la punctul de fierbere, după care se toarnă peste gogoșari, până în gâtul borcanului. Dacă lichidul nu este suficient, se mai poate face, din aceleași ingrediente. Se pun capacele, se strâng bine și se acoperă cu o pătură, ca să se răcească lent.

Pregătiți în acest fel, gogoșarii în oțet cu miere de albine pot fi serviți după 12 – 14 zile. Crocanți și dulci-acrișori, aceștia merg de minune lângă mâncăruri gătite, precum ostropel sau chiftele de pui cu piure de cartofi, pilaf cu legume și carne, dar și lângă fripturi la cuptor sau la grătar, de porc, vită, miel sau pui.

Gogoșarii în oțet cu miere de albine pot însenina zilele obișnuite și pot face o impresie deosebită la mesele de sărbătoare din sezonul rece, de Crăciun și de Revelion.