Gogoșarii cu conopidă, în oțet, se numără printre cele mai gustoase murături, ce pot da mai multă savoare meselor de prânz și cină din sezonul rece, când pot fi servite alături de numeroase feluri de mâncare.

Gogoșari murați cu conopidă, în oțet

Primele două luni ale toamnei sunt ideale pentru a pregăti murăturile de iarnă. Cele mai multe persoane le pun în borcane imediat după ce se lasă frigul, astfel încât cămara să fie umplută din timp cu bunătăți.

În ceea ce privește această rețetă, atât gustul gogoșarilor crocanți, cât și cel al conopidei va încânta pe toată lumea aflată la masă. Aceste murături merg de minune lângă friptură de porc sau pui cu garnitură de orez sau de cartofi pregătiți în orice mod, dar și lângă alte feluri de mâncare, cum ar fi ostropel de pui, chiftele cu sos și așa mai departe.

Rețeta de gogoșari murați cu conopidă, în oțet

Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 3 kilograme de gogoșari
  • O conopidă
  • Doi litri de apă
  • Un litru de oțet de 9 grade
  • 3 linguri de sare grunjoasă
  • 250 de grame de zahăr
  • Boabe de muștar
  • Boabe de piper  
  • Hrean
  • Foi de dafin

Mod de preparare

Modul de preparare al gogoșarilor cu conopidă la oțet este foarte simplu. Mai întâi, se spală bine gogoșarii, după care se taie în jumătăți și se curăță. Se spală și se desface conopida în buchețele și se curăță hreanul.

Apa, oțetul și sarea se pun la fiert într-o oală încăpătoare. Se adaugă boabele de piper și foile de dafin. Când amestecul începe să fiarbă, se opăresc gogoșarii în el câteva minute, până când își schimbă culoarea.

Gogoșarii se scot cu ajutorul unei palete și se pun în borcane împreună cu bucăți de conopidă. Deasupra lor se pun două bucăți de hrean, cruciș. Se presară câteva boabe de muștar, după care se toarnă lichidul din oală.

În cele din urmă, se capsează borcanele cu gogoșari și conopidă în oțet și se lasă în bucătărie până a doua zi. Apoi, borcanele se pot eticheta cu data la care a fost făcut preparatul și se pot depozita în cămară.

Cu ce poți mănca gogoșarii cu conopidă, în oțet

Dincolo de faptul că aceste murături sunt deosebit de gustoase, sunt și aspectuoase și pot înfrumuseța platourile de pe mesele festive. Gogoșarii pot fi folosiți la salata de bouef și, împreună cu conopida, pot fi utilizați și la ornarea preparatului pentru masa de Crăciun sau de Revelion.

Atenție! Este recomandat ca gogoșarii cu conopidă, în oțet, la fel ca orice alt tip de murături, să fie puse în borcane medii, nu mari, deoarece după ce sunt desfăcute, acestea trebuie să fie consumate într-un timp cât mai scurt. Se pot păstra pentru puțin timp la frigider după scoaterea capacelor.