Dacă tot suntem în perioada în care ne ocupăm de conserve și murături, astăzi vă propunem o rețetă de gogonele murate în saramură, ușor de făcut și deliciose. Încă mai găsiți în grădini și piețe gogonele, adică roșii necoapte, așa că este un moment perfect pentru a le pune la murat. 

Alegeți gogonele tari, pentru că acelea care dau în copt se vor înmuia foarte mult la borcan și nu își vor păstra textura fermă. 

Gogonele la borcan pentru iarnă
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 1 kg gogonele
  • 1 rădăcină hrean
  • 1 morcov
  • frunze de țelină
  • mărar uscat
  • cimbru uscat
  • 1 litru de apă
  • 20 g sare neiodată
  • 1 lingură oțet

Mod de preparare

Spălați gogonelele și înțepați-le cu un ac, din loc în loc. În acest fel saramura va intra în ele și veți obține acel gust acru, plăcut.

Tăiați hreanul bastonașe și morcovul rondele. Puneți apa împreună cu sarea la fiert și lăsați să fiarbă 5 minute după ce a dat în clocot. Opriți focul și lăsați să se răcească câteva minute.

Așezați mărarul și cimbrul uscat pe fundul borcanului. Așezați gogonelele în borcan și puneți morcovul și hreanul printre. Deasupra, puneți frunzele de țelină.

Când saramura s-a mai răcorit puțin, puneți și lingura de oțet. Turnați saramura peste gogonele. Lăsați borcanele desfăcute până când se răcesc, pentru că se poate să mai fie nevoie să completați cu saramură, deoarece gogonelele absorb o parte din lichid.

Umpleți borcanele din nou și închideți-le ermetic. Păstrați-le într-un loc uscat și ferit de soare. După aproximativ 4 săptămâni, gogonelele sunt numai bune de savurat.