Gemul de prune și nuci este aromat și extrem de sofisticat.

Gem de prune cu nucă
Preparare 10 minute
Gătire 40 minute
Timp total 50 minute

Ingrediente

  • 1 kg de prune coapte
  • 350 ml de apă
  • 700 g de zahăr alb
  • 100 g de zahăr brun
  • 75 g de nuci tocate
  • Opțional: 8 prune uscate tocate

Mod de preparare

Tăiați grosier prunele (nu prea mici, vor fi potrivite tăiate sferturi) și fierbeți-le în apă până se înmoaie, timp de aproximativ 10 minute.

(Opțional) Se amestecă prunele uscate tocate.

Adăugați tot zahărul. Se amestecă bine pentru a se combina și odată ce s-a dizolvat tot zahărul se mărește focul și se adaugă nucile.

După ce au atins punctul de fierbere, adică după 5-10 minute, trebuie să le scoateți. Concret, timpul de fierbere va varia în funcție de mărimea cratiței și a focului. Apoi, puneți cu grijă în borcane sterilizate.

Cum se păstrează gemul de prune cu nuci

Ca toate gemurile și dulcețurile, și aceasta conține suficient zahăr pentru a o menține bună (atâta timp cât este închis borcanul) până la un an, chiar și mai mult. A se păstra într-un loc răcoros, întunecat.

Odată deschis borcanul, păstrați dulceața la frigider și consumați-l în decurs de o lună.

Beneficiile consumului de gem de prune cu nuci

În ceea ce privește vitaminele, prunele au cel mai mult betacaroten, vitamina C, vitamina E, acid folic, niacină și vitamina B6. Dar sunt bogate și în minerale: în primul rând potasiu, apoi fosfor, calciu, magneziu, sodiu, fier și cupru.

De asemenea, prunele contin fibre alimentare solubile, ce au un efect benefic asupra scăderii colesterolului si ajută digestia. Nucile sunt o sursă naturală de melatonină, un hormon care stimulează și reglează somnul.