Această rețetă de gem de prune, simplă, clasică, se prepară folosind doar patru ingrediente: prune, zahăr, zeamă de lămâie și apă. În plus, nu e nevoie să adaugi deloc pectină.

Gem de prune - rețeta simplă, tradițională

Suntem în plin sezon al prunelor. Dacă vrei să te bucuri de gustul și aroma lor și altfel, chiar și în lunile de iarnă, trebuie să încerci această rețetă simplă de gem de prune – este cel mai bun mod de a păstra fructele în sezonul rece.

În primul rând, trebuie menționat că gemul făcut în casă este net superior celui găsit pe rafturile magazinelor, neavând în compoziție aditivi nedoriți, conservanți artificiali și nici agenți de îngroșare.

Înainte de a începe să gătești, nu uita că primul pas pentru a obține rezultate delicioase este alegerea ingredientelor de cea mai bună calitate.

De ce vei adora această rețetă de gem de prune

Această rețetă simplă, clasică, se prepară folosind doar patru ingrediente: prune, zahăr, zeamă de lămâie și apă. În plus, nu e nevoie să adaugi deloc pectină.

Dacă vei urma cu atenție pașii de mai jos, vei avea parte de o surpriză cât se poate de plăcută când vei vedea cât de ușor poți face gem de prune.

Gemurile sunt cea mai bună metodă de a păstra cât mai mult, chiar și în timpul iernii, gustul și aroma fructelor pe care le găsim din belșug vara pe tarabele piețelor din toate colțurile țării.

În plus, gemul de prune este și versatil, putând fi savurat în mai multe feluri – întins pe pâine prăjită, cu biscuiți, poate fi folosit și la mini tarte. Ai nevoie doar de imaginație și puțin timp.

Cum să alegi cele mai bune prune pentru gem

Așa cum am spus, ingredientele de bună calitate vor da cele mai bune rezultate. Dacă vrei să știi cum să alegi cele mai bune prune, nu trebuie decât să fii atent la câteva detalii.

În primul rând, nu le cumpăra pe cele care sunt prea coapte. Prunele conțin pectină care ajută la îngroșarea gemului. Cu cât sunt mai coapte, vor conține o concentrație mai mică.

Care este proporția zahăr – prune?

Dacă prunele sunt cât trebuie de coapte și de dulci, păstrează un raport de un kilogram de fructe la 500 de grame de zahăr. Dacă sunt mai crude și ușor acre, se recomandă o proporție de  750 grame zahăr la un kilogram de prune. Dacă preferi mai dulce, ai putea merge chiar și pe o proporție de unu la unu.

Cum faci gem de prune

Preparare 30 minute
Gătire 40 minute
Timp total 1 oră și 10 minute

Ingrediente

  • două kilograme de prune
  • 125 ml de apă
  • 1,5 kilograme de zahăr granulat
  • 30 ml de zeamă de lămâie (opțional)
(ingredientele sunt pentru 11 borcane de 250 ml)

Mod de preparare

Sterilizează borcanele în cuptor.

Spală prunele cu simț de răspundere, taie-le în jumătate, elimină sâmburii și taie toate jumătățile în două. Pune sferturile de prune și apa într-o cratiță suficient de mare. Lasă la foc mediu până încep să fiarbă, dar nu uita să amesteci din când în când folosind o lingură de lemn cu mâner lung. Ustensilele de bucătărie din metal nu sunt recomandate în acest caz pentru că se vor încinge, în timp ce lemnul nu va avea această problemă.

Acoperă vasul și lasă pe foc, amestecând o dată la câteva minute, până observi că prunele se înmoaie, adică în jur de 15-20 de minute. Dacă preferi un gem cu o consistență mai groasă, amestecă acum cu un blender de mână compoziția, dar doar după ce iei oala de pe foc.

Adaugă zahărul și sucul de lămâie. Se amestecă des, cu cratița descoperită, până se dizolvă zahărul.

Mărește apoi focul și, după ce începe să fiarbă, așteaptă între cinci și 15 minute. În această etapă, trebuie să stai cu ochii pe vas, nu uita să amesteci pentru a preveni lipirea gemului și arderea compoziției pe fundul cratiței. Timpul de fierbere va varia în funcție de mărimea oalei și de intensitatea focului.

După aproximativ cinci minute de fierbere rapidă, stinge focul.

Scoate cu o lingură o cantitate mică de gem și pune-o pe o farfurie rece pentru a verifica dacă începe să se întărească. Dacă își păstrează consistența lichidă, mai lasă gemul pe foc încă cinci minute și repetă. De cele mai multe ori, compoziția se va lega suficient după ce este lăsată să fiarbă în jur de cinci minute. Timpul de fierbere va varia în funcție de mărimea cratiței și de căldura pe care o aplici.

După ce ajungi la consistența dorită, ia oala de pe foc.

Lasă gemul să se odihnească timp de zece minute, dând ocazia fructelor să se așeze și să se distribuie uniform. 

Amestecă și pune-l cu grijă în borcanele încălzite, sterilizate. Sigilează imediat recipientele ermetic cu capace sterilizate și depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat.

În momentul în care va fi pus în borcane, gemul va fi încă destul de lichid. Nu te speria, procesul de „legare” poate dura până la 48 de ore.

Trucuri pentru cel mai bun gem de bune

Sucul de lămâie nu doar echilibrează dulceața zahărului, dar conține și acid și pectină care ajută la întărirea gemului. Pectina este un amidon natural care se găsește în diferite concentrații în fructe și legume. Este ceea ce face gemurile și jeleurile ferme atunci când sunt reci. Când este combinat cu acid și zahăr și gătit la o temperatură ridicată, formează un gel.

Nu reduce cantitatea de zahăr. În timp ce zahărul îndulcește fructele, acesta acționează și ca un conservant și ajută la întărirea gemului. Dacă îi micșorezi cantitatea, riști ca gemul de prune să nu se poată păstra prea mult în cămară sau în dulap, precum și apariția mucegaiului.

Alege de fiecare dată o cratiță cu diametrul cât mai mare și suficient de adâncă. Astfel, vei ajuta compoziția să fiarbă mai bine. O suprafață mai mare înseamnă că lichidul se va evapora mai repede; având suficientă înălțime înseamnă că poți fierbe dulceața la un foc mai mare și să păstrezi aroma proaspătă a prunelor. Nu sunt recomandate vasele din aluminiu sau cupru. De ce? Pentru că acidul din fructe poate reacționa cu tigaia, dând gemului un gust metalic.

Cât timp poate fi păstrat gemul de prune

Dacă respecți cu grijă pașii din rețetă și borcanele pe care le folosești sunt sterilizate corect, gemul de pune ar trebui să reziste în cămară sau dulap până la un an. Ai grijă doar ca după ce deschizi un borcan să îl pui apoi la frigider.

Calorii și valori nutriționale

Din această rețetă ies 11 borcane de 250 ml. Un borcan de gem de prune are 610 calorii.

  • Calorii

    610kcal

  • Proteine

    1g

  • Carbohidrați

    157g

  • Zaharuri

    155g

  • Fibre

    3g

  • Grăsimi

    1g

  • Grăsimi saturate

    1g

  • Sodiu

    2mg

  • Potasiu

    290mg

  • Calciu

    13mg

  • Fier

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Beneficiile consumului de gem de prune

Prunele sunt extrem de hrănitoare, acestea oferind o varietate de beneficii pentru sănătatea organismului uman. Ele conțin mai multe vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, care pot ajuta la reducerea riscului de apariție a mai multor boli cronice.

Aceste fructe sunt și bogate în nutrienți, având, pe lângă fibre și antioxidanți, peste 15 vitamine și minerale diferite.

Gemul de prune nu mărește nivelul colesterolului și grăsimilor, ceea ce înseamnă că este un preparat ideal pentru micul dejun.

Toate fructele au în compoziție pectină. În timpul etapei de preparare termică a gemurilor, structura acestui compus este modificată, iar aceste schimbări ar contribui la reducerea șanselor de a dezvolta cancer.

Gemurile sunt bogate în zahăr și sunt și o sursă importantă de energie. Deoarece sunt bogate în calorii, cei care doresc să slăbească și diabeticii ar trebui să le consume cu moderație.

Prunele pot fi eficiente pentru ameliorarea constipației, datorită conținutului lor de fibre și sorbitol.

Aceste fructe sunt bogate în antioxidanți, care pot reduce inflamația și pot reduce riscul apariției mai multor boli cronice.

Prunele sunt o sursă bună de fibre și s-a dovedit că reduc nivelul de adiponectină, două caracteristici benefice pentru cei care vor să controleze nivelul zahărului din sânge.