Rețeta simplă și gustoasă de gem de caise, care se face rapid și nu conține conservanți artificiali. Ce fel de caise se folosesc și cât zahăr este necesar.

Gem de caise - simplu și delicios

Cea mai gustoasă modalitate de a ne bucura de aroma fructelor tot anul este să le transformăm în gen, dulceață sau compot. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și gustoasă de gem de caise, care se face rapid și nu conține conservanți artificiali.

Diferența dintre gem și dulceață este că, dacă la dulceață ne dorim ca fructele să rămână pe cât posibil întregi, în cazul gemului, consistența acestuia este cremoasă, ca o pastă, iar fructul se amestecă cu siropul. De asemenea, gemul se fierbe mai mult, până când ajunge la consistența dorită.

Cum se prepară gemul de caise

Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 3 kg caise curățate de sâmburi
  • 1,2 - 1,5 kg zahăr
  • zeama de la o lămâie

Mod de preparare

Curățați caisele de sâmburi și tăiați-le în sferturi. Puneți caisele într-o oală cu puțină apă pe foc și începeți să fierbeți. Caisele vor elimina apa în exces și, astfel, veți obține un gem dens și cremos.

După ce caisele au fiert o jumătate de oră și mare parte din apă s-a evaporat, puneți zahărul și zeama de lămâie. Amestecați și lăsați să fiarbă în continuare.

Îndepărtați spuma care se formează la suprafață, cu ajutorul unei linguri sau spumiere. Lăsați să fiarbă până când gemul scade la consistența dorită. Puteți face testul cu paharul de apă: puneți câteva picături de gem într-un pahar cu apă rece și, dacă rămân închegate, este gata. Dacă se dizolvă în apă, mai trebuie fiert.

După ce genul s-a răcit puțin, îl puteți turna în borcane spălate și sterilizate. Întoarceți borcanele cu fundul în sus după ce le-ați umplut, pentru a se vida. Sterilizați borcanele cu dulceață, pentru a rezista mai bine.

Cum se păstrează gemul de caise

Ca majoritatea gemurilor și dulcețurilor și gemul de caise conține suficient zahăr pentru a îl menține până la un an, chiar și mai mult (atâta timp cât este închis borcanul). A se păstra într-un loc răcoros, întunecat.

Odată deschis borcanul, păstrați gemul de caise la frigider și consumați-l în decurs de o lună.

Cu ce să mănânci gemul de caise

Pur și simplu veți adora aceast gem de caise întins pe pâine prăjită cu unt. Consistența sa îl fac ideal și pentru întins pe biscuți sau pentru utilizarea în tot felul de prăjituri.