Gemul de agrișe este ușor de făcut, cu ingrediente simple, naturale, care se îmbină perfect. Vezi care sunt pașii de preparare.

Gem de agrișe pentru iarnă

Acest gem de agrișe aromat va da doza perfectă de gust și dulceață fulgilor de ovăz, pâinii prăjite sau iaurtului!

Ce sunt agrișele?

Agrișele sunt ingredientul magic pentru această dulceață delicioasă. Dacă vreți să vă duceți cu gândul la o căsuță de la țară sau la o pătură de picnic în carouri, tot ce vă trebuie este un borcan de gem de agrișe făcut în casă.

Aceste fructe sunt înrudite cu coacăzele și cresc pe arbuști spinoși. Sunt răspândite în multe părți ale Europei, precum și în vestul Asiei.

În bucătăria franceză, sunt cunoscute sub numele de groseille à maquereau ("boabe de macrou"), datorită unui preparat tradițional din macrou servit cu sos de agrișe.

Aceste fructe variază în culoare și textură. Nuanțele variază de la roșu aprins la purpuriu intens, de la verde pal la auriu bogat. Unele au pielea netedă, în timp ce altele sunt acoperite de puf.

Au o aciditate asemănătoare cu a lămâii care se estompează până la o dulceață asemănătoare cu cea a pepenelui pe măsură ce se coc - cu adevărat delicioase în fiecare etapă! Sunt pline de vitamina C și antioxidanți.

Cum se face gemul de agrișe

Preparare 20 minute
Gătire 30 minute
Timp total 50 minute

Ingrediente

  • 500 g de agrișe proaspete (orice soi), curățate de codițe
  • 300 g de zahăr granulat (se poate folosi puțin mai mult zahăr dacă boabele sunt prea puțin coapte sau deosebit de acre)
  • 60 ml de apă
  • 2 linguri de suc de lămâie

Mod de preparare

Se spală boabele de agrișe și se îndepărtează vârfurile și cozile.

Puneți agrișele într-un vas mare cu apa și sucul de lămâie. Se lasă la fiert timp de 10-15 minute, amestecând din când în când, până când boabele se înmoaie. Se adaugă zahărul, se dă din nou în fiert și se amestecă până se dizolvă.

Zdrobiți agrișele și continuați să fierbeți timp de 25-35 de minute, amestecând frecvent, până când amestecul are o textură asemănătoare gelului. Dacă folosiți un termometru de bucătărie, atunci când ajunge la 100 de grade, gemul este gata.

O altă metodă prin care puteți verifica dacă dulceața este gata este să puneți o farfurie să se răcească în congelator. Scoateți-o din congelator, puneți pe ea o lingură de gem fierbinte și puneți-o din nou în congelator timp de 2 minute. Scoateți farfuria și folosiți degetul pentru a împinge gemul. Dacă gemul se încrețește, este gata. În caz contrar, continuați să fierbeți dulceața și testați-o din nou la fiecare câteva minute.

Turnați gemul fierbinte în borcane sterilizate, lăsând un spațiu de 1 cm în partea superioară. Ștergeți marginile cu o cârpă umedă. Închideți borcanel și lăsați-le să se răcească complet înainte de a le pune în frigider, unde gemul se va păstra cel puțin o lună.

Cum se păstreaza gemul de agrișe

Pentru păstrare pe termen lung, turnați gemul fierbinte în borcane sterilizate la cald, lăsând un spațiu de 1 cm în partea superioară. Ștergeți marginile cu o cârpă umedă. Așezați capacele pe borcane și înșurubați-le.

Fierbeți borcanele în apă timp de 5 minute. Scoateți-le cu grijă și lăsați-le să stea nemișcate timp de 24 de ore. Transferați-le într-un loc răcoros și întunecat, unde gemul se va păstra până la un an.

Cu ce se poate mânca gemul de agrișe

Întindeți-l pe niște pâine unsă cu unt sau pe pâine prăjită, savurați-l pe biscuiți, brioșe, în fulgii de ovăz, terci, iaurt sau ca topping pentru înghețată.

În plus, gemul de agrișe se potrivește bine cu cărnurile grase sau la grătar sau adăugată în curry în loc de chutney pentru o notă de dulceață acrișoară.

Beneficiile pentru sănătate ale agrișelor

Agrișele sunt fructe nutritive, sărace în calorii și grăsimi, dar bogate în fibre, cupru, mangan, potasiu și vitaminele C, B5 și B6.

Deși cercetările asupra agrișelor în mod special sunt limitate, mulți dintre nutrienții din aceste fructe de pădure au beneficii semnificative pentru sănătate.

Printre acestea se numără scăderea nivelului de zahăr din sânge, a colesterolului și a tensiunii arteriale, precum și un risc redus de cancer, diabet, boli de inimă și degenerarea progresivă a creierului.

Boabele de agrișe sunt un fruct minunat și sănătos pe care îl puteți include în alimentația dumneavoastră ca gustare sau ca adaos aromat la mese.