O reteta clasica frantuzeasca pe care trebuie sa o incerci macar o data. Are o consistenta cremoasa si o aroma sofisticata.

Gateau A La Creme
Timp total 55 minute

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 12g drojdie proaspata
  • 30 ml lapte integral, incalzit (nu prea cald)
  • 250g faina alba
  • 2 linguri de zahar pudra
  • 3 oua
  • 175g unt, tocat
  • ulei de floarea-soarelui pentru gresare
  • Pentru umplutura:
  • 3 galbenusuri de ou libere, plus 1 galbenus de ou suplimentar
  • 3 linguri de zahar pudra
  • 1 lamaie - coaja rasa fin
  • 130ml smantana
  • 2 lingurite de zahar pudra
  • 10g unt, taiat cubulete

Mod de preparare

1. Intr-un castron mic, se dizolva drojdia in lapte cald. Se pune faina, putina sare, zahar, oua si drojdia dizolvata in lapte, intr-un castron si se amesteca cu un mixer. Se amesteca bine timp de 5 minute la putere redusa, apoi se adauga untul. Se bate amestecul timp de inca 5 minute.

2. Se transfera aluatul intr-un castron mare, uns usor si se acopera cu folie. Se lasa sa creasca intr-un loc cald timp de aproximativ 2 ore, pana aproape se dubleaza in dimensiune. Se framanta aluatul rapid pe o suprafata de lucru presarata cu faina, apoi se lasa intr-un vas curat, acoperit, timp de 1-2 ore sau peste noapte.

3. Se pudreaza o suprafata de lucru si mainile cu faina. Se ruleaza aluatului, cu palmele pentru a forma o minge. Se aplatizeaza usor, apoi se ruleaza intr-un cerc cu diametrul de 26cm. Cu ajutorul unui facalet, se transfera aluatul intr-o tava rotunda, modelandu-l usor cu degetele, inclusiv pe margini. Se acopera tava cu un prosop si se lasa intr-un loc cald timp de 25 de minute.

4. Se incalzeste cuptorul la 190C. Pentru a face umplutura, intr-un bol mare se amesteca 3 galbenusuri de ou, zaharul si coaja de lamaie, cu ajutorul unui mixer, apoi se adauga, treptat, smantana.

5. Se perie marginea exterioara a blatului cu galbenusul de ou ramas. Se toarna amestecul de smantana in mijlocul aluatului, se presara cu zaharul pudra si se pun buati de unt. Se transfera la cuptor si se coace timp de 25 de minute, pana cand capata o culoare aurie si se umflaa usor. Se raceste timp de cateva minute, apoi se scoate la un platou si se raceste pana ajunge la temperatura camerei. Se pudreaza cu zahar sis e serveste.