Galette des rois este o prajitura specifica sarbatoririi Epifaniei de catre catolici. Prajitura este taiata in atatea felii cate persoane sunt la masa, iar persoana care gaseste amuleta din interiorul prajiturii este incoronata regele/regina zilei.

Galette des rois (Tortul regilor) cu rom si stafide
Timp total 1 oră și 10 minute

Ingrediente

  • Pentru umplutura:
  • 75g stafide
  • 7 linguri de rom
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 70g unt
  • 70g zahar
  • 1 ou si 1 galbenus de ou, batute
  • 70g migdale macinate
  • Pentru aluat:
  • 500g foietaj
  • faina
  • 1 galbenus de ou, batut
  • 10g zahar pudra

Mod de preparare

1. Pentru a face umplutura, se pun stafidele, 5 linguri de rom si scortisoara intr-un castron, apoi se acopera si se lasa deoparte pentru a se inmuia cateva ore (peste noapte daca este posibil). Intre timp, intr-un castron mare, se bat untul si zaharul. Se adauga oul treptat, amestecand bine dupa fiecare adaugare, apoi se adauga migdalele si restul de 2 linguri de rom. Se amesteca pana se combina, apoi se acopera si se pune in frigider sa se raceasca.

2. Se imparte foietajul in doua parti, apoi se ruleaza usor fiecare parte pe o suprafata usor pudrata cu faina pana cand sunt suficient de mari pentru a taia 2 cercuri, unul de 24cm, iar cealalta de 22cm. Se pudreaza doua farfurii cu faina, se pun cercurile de aluat pe fiecare, se acopera cu folie si se lasa in frigider timp de o ora.

3. Dupa acest timp, se pune cercul mai mic intr-o tava de tarta si se pune crema de migdale in centru. Folosind un cutit, se imprastie in mod uniform lasand o margine de 2 cm. Se scurge orice exces de suc din stafide, apoi se presara peste crema de migdale. Se perie marginile expuse ale produselor de patiserie cu putin din galbenusul de ou batut, apoi se trage, cu grija, cercul mai mare de aluat peste partea superioara, apasand marginile impreuna pentru a se sigila bine. Se raceste la frigider timp de 15 minute. Intre timp, se incalzeste cuptorul la 180C si se pune o hartie de copt pe raftul din mijloc.

4. Se sigileaza marginea exterioara a aluatului, apoi se face un model pe partea superioara, folosind un cutit. Se perie cu galbenusul de ou batut, apoi se transfera in cuptor timp de 30-40 de minute.

5. Se scoate si se lasa sa se raceasca. Se dizolva zaharul intr-o lingura de apa calda, apoi se toarna siropul deasupra. Se lasa sa se raceasca timp de 10 minute, apoi se taie si se serveste.