Friptură de pui la ceaun

Apare în Mancaruri cu carne, Carne de pui, Fripturi

Friptură de pui la ceaun
2 voturi
3 2

Există câteva mâncăruri care ne trimit, inevitabil, cu gândul la copilărie sau la gospodăria bunicilor. Una dintre acele mâncăruri este puiul rumenit la ceaun, pe foc de lemne, servit cu mămăligă și mujdei de usturoi. 

Puteți recrea gustul acela și pe aragaz, folosind un vas din fontă sau, în orice caz, cu pereții mai groși. Secretul unei fripturi delicioase constă în două ingrediente: carne de pui de țară și untura în care va fi prăjită. Dacă folosiți doar ulei, friptura nu va avea același gust. 

Ingrediente

  • 1 kg carne de pui
  • 500 ml ulei
  • 3-4 linguri de untură
  • sare
  • piper
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 pahar de vin
Timp de preparare: 1 ora
Vezi si:

Mod de preparare

Curățați carnea de pui dacă mai are urme de fulgi și tăiați-o în bucăți potrivite. Ideal ar fi să folosiți pui de țară, cu toate părțile lui, inclusiv aripi, spate, gât. Dacă faceți friptura doar din piept și pulpe, va ieși fadă și uscată.

Asezonați bucățile de carne de pui cu sare și piper. Puneți uleiul și untura la încins într-un vas de fontă și adăugați, pe rând bucățile de carne. Grăsimea trebuie să sfârâie atunci când adăugați carnea.

După ce ați pus carnea, lăsați-o câteva minute să se rumenească la exterior, apoi adăugați vinul, usturoiul și reduceți focul, dar nu la minimum. Acoperiți cu un capac și lăsați carnea să se facă cel puțin o jumătate de oră. În acest timp, vinul o va frăgezi și alcoolul se va evapora. Amestecați din când în când și verificați să nu se ardă carnea.

Timpul de gătire depinde de cât de groase sunt bucățile de carne și cât de fraged este puiul. Carnea de pui trebuie să fie rumenită la exterior, dar fragedă și gătită în interior.

Serviți friptura de pui la ceaun cu mujdei și mămăligă sau cu garnitura preferată.

Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Friptură de porc înăbușită, cu muștar și usturoi

O bucată de carne rumenită în cuptor, în tihnă, cu un sos delicios, poate fi o variantă perfectă de cină sau prânz....

Sos rusesc pentru friptură

Sosul rusesc este un dressing foarte popular, care se folosește în general pentru sandwich-ul Reuben, dar nu numai. Se potrivește perfect...

Sos Maître d Hôtel pentru friptură

Sosul Maître d'Hôtel este, pe cât de pompos sună, pe atât de simplu de preparat și delicios. Așa cum îi...

Friptură de porc cu rozmarin

Friptura de porc este nelipsită de pe mesele românilor iarna, și mai ales de sărbători. O puteți prepara din orice carne de porc:...

Friptură de vită Diane

Nimic nu se compară cu o bucată de carne de vită gătită corect și însoțită de un sos delicios. Rețeta de vită Diane este una...

Cum să faci o friptură de vită PERFECTĂ

O friptură bună are câteva caracteristici: nu e uscată, este rumenită la exterior și fragedă în interior, nu este nici prea...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta