Există câteva mâncăruri care ne trimit, inevitabil, cu gândul la copilărie sau la gospodăria bunicilor. Una dintre acele mâncăruri este puiul rumenit la ceaun, pe foc de lemne, servit cu mămăligă și mujdei de usturoi. 

Puteți recrea gustul acela și pe aragaz, folosind un vas din fontă sau, în orice caz, cu pereții mai groși. Secretul unei fripturi delicioase constă în două ingrediente: carne de pui de țară și untura în care va fi prăjită. Dacă folosiți doar ulei, friptura nu va avea același gust. 

Friptură de pui la ceaun
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 1 kg carne de pui
  • 500 ml ulei
  • 3-4 linguri de untură
  • sare
  • piper
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 pahar de vin

Mod de preparare

Curățați carnea de pui dacă mai are urme de fulgi și tăiați-o în bucăți potrivite. Ideal ar fi să folosiți pui de țară, cu toate părțile lui, inclusiv aripi, spate, gât. Dacă faceți friptura doar din piept și pulpe, va ieși fadă și uscată.

Asezonați bucățile de carne de pui cu sare și piper. Puneți uleiul și untura la încins într-un vas de fontă și adăugați, pe rând bucățile de carne. Grăsimea trebuie să sfârâie atunci când adăugați carnea.

După ce ați pus carnea, lăsați-o câteva minute să se rumenească la exterior, apoi adăugați vinul, usturoiul și reduceți focul, dar nu la minimum. Acoperiți cu un capac și lăsați carnea să se facă cel puțin o jumătate de oră. În acest timp, vinul o va frăgezi și alcoolul se va evapora. Amestecați din când în când și verificați să nu se ardă carnea.

Timpul de gătire depinde de cât de groase sunt bucățile de carne și cât de fraged este puiul. Carnea de pui trebuie să fie rumenită la exterior, dar fragedă și gătită în interior.

Serviți friptura de pui la ceaun cu mujdei și mămăligă sau cu garnitura preferată.

Poftă bună!