Friptura de porc este nelipsită de pe mesele românilor iarna, și mai ales de sărbători. O puteți prepara din orice carne de porc: ceafă, cotlet, mușchi sau mușchiuleț, în funcție de cât de grasă este carnea și de cum doriți să prgătiți friptura: grătar, grill, cuptor etc.

Astăzi vă propunem o rețetă delicioasă de mușchi de porc la cuptor, gătit în tihnă, la foc mic, perfectă pentru masa de Crăciun și nu numai. O friptură aromată cu vin, usturoi și rozmarin, perfectă alături de o porție de cartofi sau o salată. 

Friptură de porc cu rozmarin
Timp total 2 ore și 30 minute

Ingrediente

  • o bucată mușchi de porc (1 kg)
  • 1 căpățână de usturoi
  • sare
  • piper boabe
  • foi de dafin
  • 1 pahar vin sec
  • 3-4 crenguțe rozmarin proaspăt
  • 2 linguri unt
  • 1 linguriță boia

Mod de preparare

Faceți un amestec din: untul cald, sare, piper, boia și o lingură de rozmarin tocat. Ungeți bine carnea de porc pe toate părțile.

Puneți carnea în tavă, tăiați căpățâna de usturoi pe jumătate și puneți-o și pe ea în tavă, alături de foile de dafin. Turnați vinul și un strop de apă și lăsați carnea să stea așa o jumătate de oră.

Acoperiți tava cu folie de aluminiu și dați la cuptor, la 160-170 de grade. Verificiați din jumătate în jumătate de oră și mai adăugați apă dacă mai este nevoie. Întoarceți carnea din când în când. Cu cât o lăsați mai mult la cuptor și la foc mai mic, cu atât friptura va fi mai fragedă și mai suculentă.

În funcție de cât de mare este bucata de carne, aceasta are nevoie de 2,5-3 ore pentru a se găti. La final, îndepărtați folia și mai lăsați cât să se rumenească friptura și să se lege puțin sosul.

Decorați cu rozmarin proaspăt și serviți.

Poftă bună!