Sosul teriyaki este un sos extrem de popular în bucătăria asiatică. Se folosește pentru marinarea cărnii, de la pui până la porc, vită și chiar pește. Îl puteți cumpăra gata preparat, din supermarket, sau îl puteți face voi din câteva ingrediente simple și la îndemănă.

Astăzi vă arătăm cum să gătiți un file de somon marinat în sos teriyaki. Este foarte simplu de făcut, extrem de gustos și vă duce cu gândul automat la un preparat tipic din bucătăria asiatică. Îl puteți servi cu orez sau simplu și, opțional, puteți decora cu semințe de susan. 

File de somon cu sos teriyaki

Ingrediente

  • 500 g file de somon
  • o bucățică de ghimbir (aprox. 2 cm)
  • 2 căței de usturoi
  • 3 lingurițe sos de soia
  • 2 lingurițe sirop de arțar
  • 1 linguriță oțet de orez (mirin)
  • ulei de măsline
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Tocați mărunt ghimbirul și usturoiul și amestecați-le cu sosul de soia, siropul de arțar, oțetul de orez și un strop de ulei de măsline.

Spălați bucățile de somon și tapetați cu prosoape de bucătărie, pentru a absorbi excesul de apă. Asezonați cu sare și piper, după care turnați sosul făcut anterior peste bucățile de pește.

Acoperiți cu folie alimentară și lăsați la frigider pentru cel puțin 30 de minute, până la două ore.

Puneți un strop de ulei de măsline într-o tigaie pe foc și, când s-a încins, adăugați somonul cu pielea în jos. Lăsați câteva minute, după care întoarceți și pe partea cealaltă.

Turnați sosul în care a stat peștele în tigaie. Dacă vi se pare prea gros și lipicios, mai puneți un strop de apă. În funcție de grosimea bucății de pește, aceasta are nevoie de 8-10 minute pentru a fi gătită.

Când somonul este gata, serviți cu sosul în care s-a gătit și cu orez.

Poftă bună!