Alegeți să gătiți păstrăv la cuptor într-un mod simplu și ușor. Rețeta explicată pas cu pas, cu ingrediente simple pe care sigur le aveți prin casă.

Păstrăv la cuptor, simplu și ușor. Rețeta explicată pas cu pas

Pentru această rețetă de păstrăv la cuptor veți avea nevoie de ingrediente pe care sigur le aveți prin casă și este gata în doar 25 de minute.

Ba mai mult decât atât, este o rețetă sănătoasă, cu un conținut scăzut de carbohidrați și fără gluten, plină de acizi grași Omega-3 sănătoși.

De altfel, păstrăvul este un pește care are un conținut scăzut de carbohidrați, dar e bogat în proteine. De asemenea, consumul de păstrăv are și numeroase beneficii pentru sănătate.

De ce să alegeți această rețetă de păstrăv la cuptor

  • Aromă dulce
  • Textura fragedă
  • Gata în doar 25 de minute
  • Se face cu ingrediente simple
  • Mâncare sănătoasă, cu un conținut scăzut de carbohidrați și fără gluten

Ce condimente să folosiți pentru a găti păstrăvul la cuptor

Există o mulțime de moduri prin care puteți spori aroma păstrăvului cu ajutorul unor ingrediente la îndemână, cum ar fi sare și piper, usturoi mărunțit și felii de lămâie.

În plus, ierburile uscate și proaspete se potrivesc de minune cu păstrăvul. Puteți să adăugați cimbru, oregano, rozmarin, pătrunjel sau mărar.

Ar fi ideal să folosiți produse uscate pentru pește. Le puteți cumpăra pe cele făcute special pentru pește din diferite magazine sau vă puteți face singur.

Este ușor să le preparați: combinați cantități mici de boia uscată, pudră de chili, ghimbir măcinat, piper Cayenne, pudră de usturoi, sare, piper și ierburi uscate, cum ar fi oregano, pătrunjel, coriandru etc.

Cum pregătiți păstrăvul pentru gătit

Vă recomandăm să cumpărați păstrăvul întreg, eviscerat și curățat, ceea ce vă va face să economisiți timp în pregătirea sa. Puteți cere vânzătorului să facă acest lucru pentru dumneavoastră sau puteți alege „pește curățat” dacă veți comanda online. Ba mai mult, unora le place să scoată și capetele, ceea ce nu e chiar rău.

Înainte de a-l găti, clătiți bine păstrăvul pe interior și pe exterior, apoi uscați-l cu hârtie de bucătărie.

Puneți cei doi păstrăvi într-o tavă de copt unsă cu ulei și umpleți cavitatea peștelui cu felii de lămâie și ierburi. Apoi, se condimentează cu generozitate peștele peste tot și se stropește cu uleiul rămas.

Trebuie să scoateți pielea păstrăvului înainte de a-l găti?

Păstrăvul se poate găti cu piele, însă, dacă preferați, o puteți îndepărta înainte de a-l introduce la cuptor.

Pentru a face acest lucru, țineți păstrăvul de coadă și răzuiți ferm cu un cuțit foarte ascuțit până la branhii de câteva ori pe ambele părți.

O altă modalitate este să trageți capul peștelui înapoi spre corp (în sus și departe de burtă) și apoi să trageți capul și pielea înapoi spre coadă.În acest mod, ar trebui să descoperiți că pielea se va desprinde fără a fi nevoie de vreun cuțit.

De asemenea, puteți îndepărta cu ușurință pielea odată ce peștele este gătit. Este indicat doar să îl frecați ușor cu un cuțit și ar trebui să se desprindă de carne.

Dar oasele?

Păstrăvul întreg se va desprinde ușor de oase odată gătit. Doar tăiați osul din spate, apoi glisați cu atenție fileul superior de pe pește.

Acest lucru va expune scheletul, astfel încât să puteți ridica coada și să trageți cu grijă scheletul departe de carne în direcția capului. Fileul de jos va fi apoi lipsit de os.

Rețeta de păstrăv la cuptor

Preparare 5 minute
Gătire 20 minute
Timp total 25 minute

Ingrediente

  • 2 păstrăvi întregi, eviscerați și curățați
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 lămâie, feliată subțire
  • fire de verdeață (pătrunjel, cimbru și mărar s-ar potrivi cel mai bine)
  • hrean ras, de servit (opțional)
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Încingeți cuptorul la 220 de grade Celsius. Așezați păstrăvul într-o tavă de copt unsă ușor cu ulei și umpleți cavitatea peștelui cu felii de lămâie și ierburi. Asezonați generos peste tot și stropiți cu uleiul rămas.

Coaceți la cuptor timp de 20 de minute până când peștele este gătit - ochii vor fi albi și pulpa va fi moale la atingere.

Păstrăvul poate fi servit așa cum este, cu legumele dumneavoastră preferate de sezon, dar pentru un adevărat deliciu, decojiți stratul superior de piele și radeți hrean proaspăt peste, chiar înainte de servire.

Cât timp se gătește păstrăvul la cuptor

Este nevoie de 20 de minute pentru ca doi păstrăvi întregi să fie gata la cuptor, dacă acesta a fost preîncălzit la 220 de grade Celsius.

La grătar, se va face în doar 15 minute, iar dacă sunt prăjiți în tigaie aproximativ 20 de minute.

Acești timpi pot varia în funcție de dimensiunea a peștelui, așa că verificați dacă este gătit până la oase, în partea cea mai groasă.

Cum știți când păstrăvul este gătit

Când păstrăvul este gata făcut, ochii vor fi albi, iar carnea va fi opacă, moale și se va desprinde ușor de pe oase. Este important să-l verificați în partea cea mai groasă. Folosiți un cuțit mic și ascuțit pentru a tăia peștele și a vedea dacă s-a gătit suficient.

Trucuri pentru a găti pastrăvul intreg

Crestarea păstrăvului de câteva ori pe fiecare parte va ajuta căldura să pătrundă în carne, ceea ce va permite o gătire uniformă. Așadar, o variantă ar fi să tăiați carnea în unghi până aproape de os.

Pentru a etanșa și a rămâne umed, puteți înveli păstrăvul într-o folie înainte să îl dați la cuptor (acest lucru este cunoscut sub numele de „en papilotte”). De asemenea, adăugarea unui strop de vin alb, a unei linguri de suc de lămâie și a unor ierburi va oferi prospețime și va ajuta peștele să se pătrundă mai bine.

Garnitură pentru păstrăv la cuptor

Garniturile clasice pentru păstrăv la cuptor includ cartofi fierți, legume la abur și diferite sosuri, cum ar fi cel de muștar sau cel de unt cu lămâie.

Cum să pastrați resturile rămase

Depozitare

Păstrați ceea ce v-a rămas din păstrăv la frigider, timp de 2-3 zile.

Pentru reîncălzire

Puneți peștele în cuptor la 170 de grade Celsius, până se încălzește. Aveți grijă să nu-l lăsați prea mult timp deoarece va deveni uscat.

Nu este recomandat să folosiți cuptorul cu microunde, întrucât peștele se va usca, însă puteți încerca dacă vă asumați acest risc.

Congelare

Peștele la cuptor este cel mai bun proaspăt, așa că, dacă este posibil, congelați păstrăvul înainte de a fi gătit (și chiar înainte de a-l condimenta; sucul de lămâie adăugat îl va transforma și va putea fi depozitat pe termen lung, chiar și în congelator).

Totuși, dacă v-a rămas păstrăv la cuptor și vreți să-l congelați, puteți să o faceți pentru 2-3 luni.

Calorii și valori nutriționale

Această rețetă are 2 porții. O porție de păstrăv la cuptor are 455 calorii.

  • Calorii

    455kcal

  • Proteine

    65g

  • Carbohidrați

    1g

  • Zaharuri

    1g

  • Grăsimi

    24g

  • Grăsimi saturate

    4g

  • Sodiu

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Care este cea mai bună metodă de gătit pentru păstrăv

Această rețetă de păstrăv se prepară la cuptor, iar la final, peștele va avea o piele ușor crocantă și carnea umedă. Și nu mai punem la socoteală că este și foarte simplu de făcut. De asemenea, aveți și alte opțiuni de gătit. Spre exemplu, puteți să prăjiți păstrăvul în tigaie sau să îl faceți la grătar.

Pentru a face păstrăvul la grătar, încingeți grătarul, puneți peștele pe o bucată de folie de aluminiu, ușor unsă cu ulei sau într-o tavă pentru grătar, apoi puneți la făcut aproximativ 7-8 minute pe fiecare parte sau până când este gătit până la cea mai groasă parte. Grătarul este, cu siguranță, cea mai bună metodă a face pielea crocantă.

În schimb, pentru a prăji păstrăvii întregi, încălziți puțin ulei de măsline sau ulei de rapiță și aproximativ o lingură de unt într-o tigaie mare, antiaderentă, la foc mediu-mare. Adăugați păstrăvul pregătit și prăjiți aproximativ 7 minute pe fiecare parte sau până când pielea se rumenește și peștele este făcut.

Cum să gătiți fileurile de păstrăv la cuptor

Fileurile de păstrăv la cuptor se gătesc rapid și ușor. Puteți urma pașii pentru păstrăvul întreg, dar reduceți timpul de gătire la aproximativ jumătate. Vor avea nevoie de maximum 8-10 minute la cuptor sau pe grătar.

La ce trebuie să fiți atent atunci când cumpărați păstrăv

Vreți să vă asigurați că păstrăvul este cât mai proaspăt posibil atunci când îl cumpărați?

Iată ce trebuie să verificați când îl cumpărați:

  • Ochii trebuie să fie limpezi și strălucitori și nu uscați sau scufundați
  • Branhiile ar trebui să fie roșu aprins sau roz în interior. Peștii mai bătrâni vor avea branhiile mai închise la culoare.
  • Peștele ar trebui să nu aibă miros ciudat. Mai exact, ar trebui să se simtă un miros “de mare” și niciun alt iz în plus. Cu siguranță, nu ar trebui să miroasă puternic, înțepător, neplăcut.
  • Dacă puteți să puneți mâna pe el, acesta ar trebui să fie ferm la atingere și să aibă un slime ușor natural. Carnea moale este un alt semn că nu mai este bun de cumpărat.