Fasolea bătută cu ceapă și usturoi este un preparat autentic, gustos și sățios, perfect pentru perioadele de post, ca și pentru orice perioadă a anului.

Fasole batută cu ceapă și usturoi

Această specialitate culinară românească se pregătește ușor, din ingrediente ieftine și la îndemâna oricui.

Fasolea bătută sau făcăluită ori sleită se pregătește din fasole boabe albe tocate mărunt, amestecate cu ulei de Floarea-soarelui, usturoi, sare și piper. Preparatul se poate servi cald sau rece, cu ceapă călită în ulei de gătit sau prăjită în untură, cu ardei iuți sau murături, după preferința fiecăruia.

Boabele de fasole reprezintă o importantă sursă de proteine și fibre. De aceea, acest aliment ajută la menținerea senzației de sațietate și este perfect pentru perioadele de post în care mulți români nu consumă carne, ouă și lactate și în care cele mai multe persoane ajung să se sature de cartofi pregătiți în diverse moduri, de zacuscă și alte preparate.

În plus, fasolea bătută este un preparat excelent pentru persoanele vegetariene sau vegane, datorită conținutului bogat de fibre și proteine. Ingredientele de mai jos sunt pentru patru porții. Cei care doresc să obțină mai multă, trebuie doar să înmulțească toate cantitățile de mai jos.

Rețeta de fasole batută cu ceapă și usturoi

Timp total 1 oră și 40 minute

Ingrediente

  • 500 de grame de fasole boabe
  • 50 de mililitri de ulei
  • Două cepe
  • Doi căței de usturoi
  • O linguriță de boia de ardei
  • Sare, după gust

Mod de preparare

Boabele uscate de fasole se pun la înmuiat pentru cel puțin patru ore, dacă nu chiar opt ore sau peste noapte. Dacă fasolea este recoltată de doi – trei ani, aceasta trebuie să fie lăsată la înmuiat pentru chiar mai mult timp. În plus, fasolea colorată se lasă la înmuiat mai mult decât fasolea albă.

Pentru a accelera procesul de hidratare, boabele de fasole trebuie să fie puse în apă caldă, după ce au fost spălate bine în două ape. După ce se înmoaie bine, boabele se spală sub jet de apă rece și se îndepărtează cojile ce se desprind singure. Ulterior, se pun la fiert.

Din momentul în care începe să clocotească apa în care este pusă fasolea, se lasă oala pe foc timp de 10 minute. După aceea, se strecoară boabele de fasole, se aruncă apa și se repetă procesul de fierbere, într-o altă apă. Această operație se repetă de trei ori, astfel încât să se prevină orice disconfort abdominal ce ar putea să apară altfel după consumarea acestui aliment.

În ultima apă în care fierbe fasolea se adaugă sarea și se lasă pe foc timp de o jumătate de oră sau chiar 40 de minute. În acest timp, se curăță ceapa și se toacă mărunt. Apoi, se călește în puțin ulei de Floarea-soarelui, pentru câteva minute. Când ceapa devine translucidă, se adaugă boiaua de ardei și se amestecă.

Fasolea bine fiartă se scurge de apă și se pune într-un blender. Se amestecă până când se obține o pastă. Usturoiul se pisează și se amestecă cu fasolea. Se adaugă uleiul de Floarea-soarelui și se potrivește de sare. Pasta obținută se pune într-un vas și se ornează cu ceapa călită.

Idei de servire

Fasolea bătută se servește simplă, cu ardei iuți sau cu murături, pe pâine normală sau pe pâine prăjită, după preferință – fie ca aperitiv, fie ca fel principal de mâncare. Preparatul este hrănitor, gustos și sățios.