Dulceața de flori de liliac este una pe cât de rar întâlnită în bucătăria românească, pe atât de specială. Gustul este unul aparte și, dacă vă place dulceața de trandafiri, trebuie să o încercați și pe aceasta. 

Încă se mai găsește liliac mov înflorit, așa că puteți prepara această dulceață rară. Rețeta este cunoscută mai degrabă în zona Moldovei și îi aparține lui Nicolae Curelea, cunoscut pentru faptul că promovează gastronomia tradițională și preparatele rare.

Dulceață din flori de liliac
Timp total 1 oră

Ingrediente

600 g flori de liliac 10 g sare de lămâie 1,6 kg zahăr 1 litru apă 1 baton scorțișoară 1 lămâie 40 g zahăr vanilat colorant alimentar roșu (opțional)

Mod de preparare

Culegeți florile de liliac, înflorite complet. Curățați-le și spălați-le în apă rece. Puneți florile pe o pânză și lăsați să se usuce apa.

Între timp, pregătiți siropul. Puneți într-un vas apa, zahărul, zahărul vanilat, scorțișoara și lămâia spălată și tăiată felii. Fierbeți siropul 15-20 de minute, având grijă să amestecați.

Puneți sarea de lămâie și o lingură de zahăr peste florile de liliac și frecați amestecul cu o lingură de lemn, până când zahărul și sarea s-au dizolvat.

Puneți amestecul peste siropul făcut anterior și fierbeți dulceața la foc potrivit încă 20-25 de minute. Dacă este nevoie, puneți câteva picături de colorant alimentar.

Când este gata, opriți focul, scoateți batonul de scorțișoară și feliile de lămâie și lăsați dulceața să se răcească complet. Puneți în borcane de sticlă și sterilizați dacă vreți să o păstrați mai mult timp.