Pentru unii, ideea de a face dulceață din alimente pe care în mod normal le consumăm în combinații sărate de gust este cel puțin ciudată. Dar, dacă ne gândim că roșia este, de fapt, considerată fruct, ideea de dulceață de roșii nu mai pare așa ciudată, nu?

Roșiile cherry au o aromă și o dulceață aparte. Gustul mult mai intens decât al roșiilor obișnuite și faptul că au multă pulpă și foarte puțină zeamă le face perfecte pentru a fi consumate și pe post de desert, sub formă de dulceață, sau pe o felie de pâine prăjită cu unt.

Astăzi vă propunem o rețetă simplă de dulceață de roșii cherry, cu care să vă răsfățați simțurile pe tot parcursul anului. Puteți adăuga și condimente extravagante, dacă vreți un gust aparte, cum ar fi chilli sau cardamom. Noi vă prezentăm rețeta cea mai simplă, pornind de la care puteți improviza și da o notă exotică dulceței. 

Dulceață de roșii cherry
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 700 g roșii cherry
  • 600 g zahăr
  • zeama de la o lămâie

Mod de preparare

Spălați roșiile cherry și îndepărtați codițele. Tăiați roșiile cherry pe jumătate și puneți-le într-un vas. Adăugați zahărul și zeama de lămâie peste și lăsați vasul la frigider pentru câteva ore sau ideal peste noapte.

Când zahărul s-a topit și roșiile cherry și-au lăsat suficient suc, strecurați zeama și puneți-o într-o oală pe foc. Dați în clocot 5 minute după ce a început să fiarbă.

Opriți focul și adăugați roșiile cherry peste sirop. Amestecați cu grijă, pentru a le combina. Dacă vreți să îndepărtați coaja roșiilor, acum este momentul, pentru că în contact cu siropul fierbinte, aceasta se va desprinde singură.

Puneți din nou dulceața, de data aceasta cu tot cu roșii pe foc și mai fierbeți 10 minute. Opriți focul și lăsați să se răcească complet, acoperită cu o cârpă umedă.

După câteva ore sau a doua zi, mai fierbeți dulceața încă 10 minute. După ce ați oprit focul, lăsați dulceața să se răcească puțin, dar nu de tot.

Când dulceața încă este caldă, o puteți turna în borcane sterilizate. Închideți borcanele astfel încât să fie sigilate și întoarceți-le cu fundul în sus, pentru a se vida.

Păstrați dulceața peste iarnă, într-o cămară uscată și răcoroasă.