Dulceața de pere este o modalitate delicioasă de a te bucura de gustul acestor fructe pe toată durata anului, chiar și în lunile de iarnă.

Dulceață de pere. Rețeta simplă, din 3 ingrediente

Cu rețeta pe care o vom explica în rândurile de mai jos vei face o dulceață de pere de casă cu o consistență groasă obținută în mod natural, fără să fie nevoie să adaugi pectină.

Dulceața de pere este un preparat tradițional, rețeta fiind folosită de generații întregi, cu mult înainte ca pe rafturile magazinelor să apară pectinele comerciale. Spre deosebire de mere, care pot fi păstrate luni la rând într-o pivniță întunecată și răcoroasă, perele nu au o viață la fel de lungă, ele stricându-se mult mai repede.

Dacă nu sunt culese la timp, nu vor face decât să înceapă să putrezească din interior spre exterior. De regulă, perele se iau din pom când abia încep să se coacă și se lasă pe un blat timp de câteva săptămâni înainte de a fi consumate.

Pentru această rețetă este nevoie doar de trei ingrediente simple: pere (de preferat, puțin coapte), zahăr și suc de lămâie.

Cum alegem perele pentru dulceață

În funcție de soiul de pere folosit, vei obține diferite tipuri de dulceață. În plus, aspectul și consistența vor fi influențate de cât de coapte sunt fructele.

Încearcă să le alegi pe cele mai tari, crocante și ușor necoapte. Astfel, bucățile pară nu își vor pierde forma în timp ce vor fi gătite.

Cât zahăr se pune la dulceața de pere

Potrivit rețetei, se pun între 400 și 600 de grame de zahăr la fiecare două kilograme de pere (cântărite înainte de a fi curățate). Alte variante recomandă să folosim în jur de 200 de grame la fiecare jumătate kilogram de fructe, însă ai putea obține o dulceață mult prea...dulce. Proporțiile se pot modifica în funcție de preferințele fiecăruia.

Pregătirea perelor pentru dulceață

Secretul pregătirii acestei rețete de dulceață de pere stă în preparare. Dacă nu sunt pregătite corespunzător, perele se vor transforma rapid în sos de pere în loc de dulceață.

Taie fructele cum dorești, dimensiunea nu are nicio importanță, însă ține cont de faptul că bucățile de pere își vor păstra forma și dimensiunea în dulceața de pere finită, evident, în cazul în care nu le zdrobești în timpul gătirii.

Unge fiecare bucată cu puțin suc de lămâie pentru a preveni oxidarea și pentru a le oferi și un plus de pectină. Lămâile sunt bogate în pectină, iar cele mai multe variante ale acestui agent de îngroșare din comerț sunt făcute, de fapt, din citrice. Acest pas este opțional, dar va ajuta la obținerea consistenței dorite.

Tot opțional, poți lăsa perele tăiate la macerat în zahăr timp de 12 până la 24 de ore înainte de gătire. Dacă nu ai suficient timp, încearcă să le lași măcar patru ore.

Acest pas va extrage lichidul din pere, adică partea de „gel” a produsului finit. De asemenea, funcționează pentru a întări pulpa de pere în timp ce se infuzează cu zahăr, ceea ce înseamnă că bucățile își vor menține forma.

Pune bucățile de pere acoperite cu zahăr la frigider peste noapte și dă-i timp zahărului să-și facă magia.

Cum se face dulceața de pere

După ce bucățile de pere au stat peste noapte în frigider la macerat, în momentul în care le scoți de la rece, ar trebui să observi că ai obținut cuburi de pere care plutesc într-un sirop de zahăr făcut din sucul lor. Tot sau aproape tot zahărul trebuie dizolvat, iar bucățile de pere trebuie să fie foarte tari.

Pune totul într-o oală adâncă, cu fund gros, având grijă să nu o umpli și să lași suficient loc pentru spuma ce se va forma în timpul preparării termice. Las-o pe foc puternic până compoziția va începe să fiarbă, apoi scade flacăra și mai așteaptă în jur de zece sau 15 minute, amestecând din când în când. Dacă bucățile de fruct ți se par prea mari, le poți zdrobi ușor folosind o lingură sau o ustensilă pentru zdrobit cartofii pentru piure.

 În acest moment, dulceața ar trebui să se fi îngroșat considerabil și se apropie de stadiul de gel. Odată ce este gata, se ia imediat de pe foc și se pune în borcane.

Rețeta de dulceață de pere

Preparare 10 minute
Gătire 20 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • două kilograme de pere
  • între 400 și 600 de grame de zahăr
  • 60 de mililitri de zeamă de lămâie

Mod de preparare

Îndepărtează coaja și miezul perelor și taie-le cubulețe. Ai grijă ca bucățile să fie destul de mici, având în vedere că vor rămâne aproape de această dimensiune în dulceața finită.

Opțional, se pun perele în zeama de lămâie și zahăr, se acoperă și se lasă la frigider peste noapte (12 până la 24 de ore). Acest pas este important, însă, dacă nu ai suficient timp, le poți lăsa mai puțin, dar minim patru ore.

Pune amestecul de pere într-o oală cu fundul gros și așteaptă până compoziția începe să fiarbă. Se va forma spumă, așa că trebuie să te asiguri că vasul folosit este suficient de adânc.

Amestecă din când în când și mai lasă pe foc în jur de zece până la 15 minute. Opțional, dacă bucățile de pere sunt prea mari, zdrobește-le ușor cu un zdrobitor de cartofi.

Gătește până când compoziția ajunge la o consistență gelatinoasă, folosind un termometru cu citire instantanee sau testând o cantitate mică pe o farfurie pusă în congelator.

Odată ce dulceața ajunge la stadiul de gel, ia-o imediat de pe foc și pune-o în borcane sterilizate în prealabil, având grijă să lași un spațiu liber de un centimetru între produs și fața inferioară a capacului.

Păstrează dulceața de pere în frigider, dacă ai de gând să o consumi imediat.

Variante de rețetă

  • Dulceață de pere cu afine: La fiecare două kilograme de pere, pune 500 de grame de afine proaspete sau congelate și gătește totul cu zahăr și suc de lămâie.
  • Dulceață de pere cu merișoare: Proporțiile sunt aceleași ca la afine. Poți folosi fructe congelate, proaspete sau uscate.
  • Dulceață de pere cu vanilie: Adăugă câteva păstăi de vanilie la pere. Scoate păstăile înainte de a turna dulceața în borcane.