Dulceață de pepene roșu

Apare în Dulceata, Prajituri cu fructe, Dulciuri

Dulceață de pepene roșu
32 voturi
3 32

A început sezonul pepenilor, iar piețele și supermarketurile sunt pline de pepeni verzi și galbeni, de la producători români. Este momentul ideal pentru a face o dulceață de pepene roșu, pentru că este început de sezon și pepenii sunt cruzi, nu au apucat să se răscoacă.

Secretul pentru o dulceață ca la carte este să nu lăsați pepenele să fiarbă prea mult. În caz contrar, își va pierde textura și forma și se va ”topi” în sirop. Bucățelele de pepene trebuie fierte doar câteva minute, cât să se combine cu dulceața siropului. 

Dacă ați ales un pepene foarte dulce, puteți pune mai puțin zahăr decât este în rețetă. Pepenele are oricum un miez dulce și nu este nevoie de proporțiile recomandate în majoritatea rețetelor de dulceață. 

Ingrediente

  • 1,5 kg miez de pepene roșu
  • 1 kg zahăr
  • 150 ml apă
  • zeama de la o lămâie
  • 1 păstaie vanilie
Timp de preparare: 45 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Curățați pepenele de coajă și de partea albă. Tăiați pepenele cubulețe și îndepărtați, pe cât posibil, sâmburii.

Puneți zahărul, apa, zeama de lămâie și vanilia într-o oală pe foc. Lăsați să fiarbă 5 minute, după ce zahărul s-a dizolvat.

Când siropul fierbe, adăugați cubulețele de pepene și lăsați să fiarbă împreună încă 5 minute. Opriți focul, acoperiți oala cu o cârpă umedă și lăsați să se răcească la temperatura camerei.

După câteva ore (sau ideal după o noapte), când fructele au absorbit din sirop, scoateți-le cu o paletă pe un platou.

Puneți siropul din nou pe foc și lăsați să fiarbă până când s-a îngroșat puțin. Când siropul a scăzut cu o treime în volum, adăugați din nou fructele și mai dați în clocot 2-3 minute.

Opriți focul și lăsați să se răcească din nou, acoperit cu o cârpă umedă. Când dulceața s-a răcit, o puteți pune în borcane sterilizate.
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Salata De Pepene Rosu

Un alt mod de a prepara si a consuma pepenele.

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta