Suntem în plin sezon al cireșelor și căpșunilor, așa că o rețetă de dulceață de cireșe este mai mult decât binevenită. Alături de compoturi și siropuri concentrate, dulceața este unul dintre cele mai gustoase și ieftine deserturi tradiționale. Vă puteți bucura de ea în orice perioadă a anului, pentru că o puteți păstra pentru tot restul anului.

Puteți face dulceață de cireșe amare sau din orice soi de cireșe, este la fel de gustoasă. O puteți savura cu clătite, cu papanași sau cu pâine prăjită și unt sau simplă, este la fel de bună în orice combinație. 

Dulceață de cireșe amare
Timp total 2 ore și 30 minute

Ingrediente

  • 3 kg cireșe amare
  • 3 kg zahăr
  • zeama de la o lămâie și jumătate

Mod de preparare

Spălați cireșele și îndepărtați-le sâmburii. Puneți zahărul peste ele și amestecați bine. Lăsați amestecul câteva ore la rece, ideal peste noapte, până când zahărul s-a dizolvat.

Puneți dulceața la fiert și adăugați zeama de lămâie peste. Când începe să fiarbă, îndepărtați spuma care se formează la suprafață. Lăsați să fiarbă la foc mic, până când lichidul din vas a scăzut cam cu o treime.

Opriți focul și testați dulceața dacă a fiert. Într-un pahar cu apă rece, puneți câteva picături de dulceață. Dacă dulceața rămâne coagulată și se lasă pe fundul paharului, înseamnă că este gata. Dacă se dizolvă imediat, înseamnă că mai trebuie fiartă.

Lăsați dulceața să se răcească după ce este gata, dar nu până ajunge la temperatura camerei. Turnați dulceața în borcane, închideți-le etanș și întoarceți borcanele cu fundul în sus, pentru a se vida.

Poftă bună!