Dulceața de ceapă roșie este un preparat inspirat din bucătăria franceză, fin și delicios, care poate fi inclus într-o mulțime de combinații alimentare.

Dulceață de ceapă roșie

Dulceața de ceapă roșie sau rețeta de ceapă confiată este o combinație de gusturi: dulce, acrișor și puțin iute, care se potrivește de minune în sendvișuri sau alături de o friptură delicioasă.

Dulceața de ceapă roșie este o rețetă foarte bună de servit în foarte multe moduri diferite, perfectă cu friptură la grătar, pui sau chiar ca aperitiv cu biscuiți. Este mai ușor de făcut decât pare și se poate păstra în frigider până la 3 luni!

Preparare 15 minute
Gătire 30 minute
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 50 g de unt tăiat bucăți
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 900 g de ceapă roșie, tăiată subțire
  • 1 cățel de usturoi zdrobit
  • 50 de grame de zahăr brun
  • 60 ml de oțet de vin roșu

Mod de preparare

Curățați și spălați ceapa, după care tăiați-o julien.

Puneți uleiul și untul într-o tigaie la foc mic. Când untul s-a topit, adăugați ceapa și usturoiul, sare și piper și căliți la foc mic timp de 10-15 minute sau până se înmoaie. Amestecați din când în când.

Adăugați zahărul și oțetul. Amestecați și gătiți timp de 2 minute sau până când zahărul s-a dizolvat. După aceea, mai lăsați totul pe foc timp de 25 de minute ori până când ceapa este aurie și caramelizată.

Lăsați-o apoi să se răcească înainte de a o transfera într-un borcan steril.

Cum se manâncă dulceața de ceapă

Această dulceață de ceapă roșie este atât de versatilă, încât o puteți folosi în foarte multe feluri.

Este ideală ca aperitiv, deasupra baghetei tăiate, prăjite sau servită cu o farfurie cu brânză. Dulceața de ceapă roșie cu o brânză cremoasă (cum ar fi brie sau cea de capră) este un adevărat răsfăț.

De asemenea, este și un topping excelent pentru o serie de feluri de mâncare. Merge foarte bine cu orice, de la mâncăruri vegetariene la carne de pasăre. Il puteți pune chiar și peste pizza.