Dulceața de smochine poate da un gust deosebit dimineților, dacă este consumată pe biscuiți sau pâine prăjită cu unt, la cafea sau ceai.

Dulceață de smochine. Rețeta clasică, fără conservanți

Dulceața de smochine este perfectă în momentele în care puteți avea răgazul să savurați un desert deosebit, cum ar fi un pandișpan, o înghețată de vanilie sau un bol cu lapte cu orez sau griș cu acest preparat adăugat.

Dulceața de smochine este spectaculoasă și pe un platou cu aperitive, lângă brânzeturile favorite, dar și în sendvișuri.

Rețeta de dulceață de smochine fără conservanți

Preparare 5 minute
Gătire 2 ore și 15 minute
Timp total 2 ore și 20 minute

Ingrediente

  • 1 kilogram de smochine proaspete, fără codițe
  • 1 kilogram de zahăr granulat
  • 1/2 lămâie, de preferință netratată sau bio, tăiată în felii subțiri și curățată de sâmburi

Atenție! Este recomandat să cântăriți smochinele abia după ce le-ați tăiat tulpinile. În acest fel, aveți o măsurătoare mai precisă a fructelor pentru această rețetă, iar rezultatul va fi unul mai bun.

Mod de preparare

Puneți smochinele într-o oală mare. Turnați zahărul peste ele, acoperiți oala și lăsați-o să stea așa peste noapte. În acest fel, fructele își vor elibera sucul propriu, iar dimineața nu va fi nevoie să adăugați apă în vas.

După această primă etapă a rețetei, puteți pune oala cu smochine și zahăr pe aragaz, la foc mediu. Amestecați constant, până când zahărul se dizolvă. Durează doar câteva minute pentru a se îmtâmpla acest lucru.

Reduceți focul la mic, adăugați feliile de lămâie și lăsați dulceața la fiert pentru aproximativ două ore sau până când siropul se îngroașă. Dacă smochinele sunt foarte mari, puteți folosi o lingură de lemn sau o ustensilă pentru piure ca să zdrobiți fructele, mai mult sau mai puțin, după preferință, pe măsură ce acestea se înmoaie.

În cazul în care preferați ca rezultatul să semene mai degrabă cu o dulceață de smochine, cu bucăți de fructe mari sau întregi, trebuie doar să fiți atenți să nu le zdrobiți nici atunci când trebuie să amestecați compoziția. Însă, pentru dulceață, funcționează mai bine fructele ceva mai tari, ca să își păstreze forma.

Tips & Tricks

Nu gătiți prea mult dulceața de smochine, pentru că altfel poate deveni prea gros ca să fie întins pe felii de pâine. Compoziția se îngroașă mult și după răcire. Un alt aspect de luat în considerare este că timpul total de gătire poate varia - în unele cazuri s-ar putea să aveți nevoie de mai puțin de două ore, în altele de mai mult.

Cum se păstrează dulceața de smochine. Ce se poate face dacă borcanele nu s-au sigilat

preparare dulceață de smoochine
Nu gătiți prea mult dulceața de smochine, pentru că altfel poate deveni prea gros ca să fie întins pe felii de pâine.

Când dulceața de smochine este gata, se toarnă în trei borcane de sticlă sterilizate, de câte 300 de mililitri fiecare, lăsând câte un centimetru de spațiu liber în partea de sus a fiecărui borcan. Se șterg marginile cu o cârpă umedă, apoi se strâng capacele.

Borcanele se pun într-o oală mare cu apă clocotită, pentru 10 minute. Apoi, se scot cu grijă pe un prosop. Se lasă timp de 12 ore, la temperatura camerei. Ulterior, se apasă capacele, în mijloc. Centrul lor trebuie să rămână în jos.

Dacă sunt sigilate bine, borcanele cu dulceață de smochine se pot ține într-un loc întunecat și răcoros până la un an. Altfel, se pot păstra în frigider până la trei săptămâni. De atlfel, după deschiderea unui borcan, acesta trebuie să fie pus la frigider, unde se poate păstra tot până la trei săptămâni.

Ce se poate face diferit la rețeta de dulceață de smochine

În cazul în care vreți să obțineți o cantitate mai mare de dulceață de smochine, puteți înmulți cantitățile date mai sus, păstrând proporțiile. Astfel, ca să vă iasă șase borcane de câte 300 de mililitri fiecare, în loc de trei, trebuie să folosiți două kilograme de smochine proaspete, două kilograme de zahăr granulat și, opțional, o lămâie întreagă, tăiată în felii subțiri.

Această rețetă poate suferi și alte modificări, în funcție de preferința fiecăruia. De exemplu, dulceațăade smochine se poate pregăti cu o cantitate mai mică de zahăr, după gustul fiecăruia, mai ales dacă fructele pe care le folosiți sunt foarte dulci.

De asemenea, dulceața de smochine se poate prepara și fără lămâie. Totuși, aceasta oferă un gust plăcut, deoarece echilibrează dulceața pe care o au aceste fructe. Însă, rețeta poate fi pregătită și fără acest ingredient. 

Calorii și valori nutriționale

O lingură de dulceață de smochine are 65 calorii.

  • Calorii

    65kcal

  • Proteine

    1g

  • Carbohidrați

    17g

  • Zaharuri

    16g

  • Fibre

    1g

  • Grăsimi

    1g

  • Grăsimi saturate

    1g

  • Sodiu

    1mg

  • Potasiu

    35mg

  • Vitamina A

    20IU

  • Vitamina C

    1mg

  • Calciu

    5mg

  • Fier

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Istoria smochinelor, extrem de lungă

Smochinele au numeroase beneficii pentru sănătate. Aceste fructe sunt cunoscute pentru proprietățile lor de a accelera tranzitul intestinal și sunt folosite adesea pe post de remediu pentru constipație. Conțin o cantitate mare de fibre, care favorizează digestia, și au rol de probiotic, ajutând la menținerea sănătății florei intestinale.

Smochinele, care mai sunt numite și „fructele regilor” și despre care se spune că erau preferatele reginei Cleopatra a Egiptului, s-ar număra printre primele fructe cultivate de oameni. Savanții au descoperit smochini fosilizați datați în jurul anilor 9.400 – 9.200 înainte de Hristos.

De altfel, în cartea Genezei, Adam și Eva se acoperă cu frunze de smochin. În Roma antică, oamenii considerau că smochinul era un arbore sfânt, pentru că Romulus și Remus au fost alăptați de lupoaică sub un smochin. Romanii erau mari consumatori de smochine. Ei ar fi crezut că aceste fructe erau un dar de la zeul fertilității.