Dacă iubiți deserturile, cu siguranță ați auzit măcar despre, dacă nu și gustat, dulce de leche. În traducere liberă ar fi dulceață de lapte, dar se referă la o cremă caramel făcută din lapte și zahăr, aromată cu vanilie, și care se folosește la multe deserturi. 

Dulce de leche se găsește în supermarketuri, la borcan sau la conservă, dar o puteți face la fel de bine și acasă. Este simplu de făcut, nu aveți nevoie decât de câteva ingrediente, iar rezultatul merită! În plus, este mai ieftină varianta făcută în casă decât cea cumpărată. 

Dulce de leche poate fi făcută în cantitate mai mare și păstrată la frigider până la o lună, în borcane închise ermetic.

Dulce de leche - cea mai fină cremă caramel
Timp total 1 oră și 45 minute

Ingrediente

  • 4 căni de lapte
  • 1 1/4 cană de zahăr
  • 1 vârf de cuțit praf de copt
  • 1 linguriță esență de vanilie

Mod de preparare

Puneți toate ingredientele într-o oală pe foc. Alegeți o oală cu fundul dublu, pentru a nu se lipi compoziția în timpul fierberii.

Când a dat în clocot, mișcorați focul și lăsați să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când. Crema trebuie să scadă mult în volum, să se îngroașe și să capete o culoare de caramel.

Lăsați să fiarbă în jur de o oră și jumătate - o oră și 45 de minute, amestecând ocazional și având grijă să nu se ardă. Când crema s-a îngroșat și a căpătat o culoare maro deschis, veți ști că e gata.

Lăsați să se răcească complet, după care o puteți pune în recipiente mai mici și păstra mai multe zile.

Dulce de leche poate fi folosită la prăjituri, înghețată, sau savurată ca atare.