Drob de miel tradițional - rețeta originală, cu organe de miel și cu prapure, dacă vreți să urmați rețeta ca la carte. Puteți să îl omiteți dacă nu vă place sau dacă nu aveți.

Drob de miel - rețeta clasică, cu organe de miel și prapure

Drobul este unul dintre preparatele care nu lipsesc de pe masa de Paște. Dacă rețeta originală se face din organe de miel, trebuie să știți că puteți face drob și din organe de pui, curcan sau vită.

Astăzi vă propunem rețeta originală, cu organe de miel și cu prapure, dacă vreți să urmați rețeta ca la carte. Puteți să îl omiteți dacă nu vă place sau dacă nu aveți, nu va face o diferență la gust.

După postul Paștelui, primul gând care ne vine în minte atunci când vine vorba de mâncare, este drobul de miel, mâncare tipic românească, preferată și nelipsită de pe masă după Slujba de Înviere.

Știm cu toții că în perioada sărbătorilor pascale, credincioșii ortodocși taie câte un miel care simbolizează jertfa lui Hristos pentru mântuirea noastră, din care se prepară numeroase mâncăruri pentru întreaga familie. Bineînțeles, lângă ouăle roșii și delicioasa pască cu brânză.

Ce se pune la drobul de miel

Pentru a realiza drobul de miel aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • măruntaiele de miel (ficat, plămâni, splină, inimă și rinichi)
  • ouă (crude și fierte)
  • verdețuri (ceapă verde, mărar, pătrunjel, usturoi, leuștean)
  • pâine înmuiată în apă sau lapte

Cum se face drobul de miel

Metoda de preparare a drobului de miel este relativ simplă.

Mai întâi sunt fierte și tocate măruntaiele, apoi se amestecă cu restul ingredientelor și de adaugă sare și piper după gust.

Între timp, se așează prapurul mielului într-o tavă, peste care se pune amestecul de ingrediente, iar în mijloc, cele mai multe rețete ne spun să așezăm ouă fierte.

În cazul în care nu vreți să folosiți prapurul, puteți opta pentru o foaie de aluat în loc. Oricum, sunt multe rețete pe care gospodinele le adaptează în funcție de specificul zonei dar și de stilul fiecăreia.

Și pentru cei care nu consumă carne de miel, trebuie spus faptul că drobul poate fi făcut și cu ingrediente de porc sau pui.

Câte ouă se pun la drobul de miel

În funcție de câtă carne de miel aveți, puteți pune ouă mai multe sau mai puține. Regula este ca la un kilogram de compoziție de drob, să puneți 7-8 ouă.

Rețeta tradițională de drob de miel

Preparare 1 oră și 30 minute
Gătire 50 minute
Timp total 2 ore și 20 minute

Ingrediente

  • 700 grame organele de la un miel (ficat, inimă, rinichi, plămâni)
  • 2-3 legături de ceapă verde
  • 2-3 legături de usturoi verde
  • 1-2 legături mărar
  • 1-2 legături pătrunjel verde
  • 6 ouă
  • sare
  • piper
  • ulei
  • oțet

Mod de preparare

Spălați organele de miel și lăsați-le în apă rece cu oțet cel puțin o oră, pentru a elimina mirosul de carne de miel.

Puneți la fiert organele de miel, în apă cu puțină sare. Îndepărtați spuma care se formează la suprafață.

Când organele au fiert, le lăsați la răcit, apoi le tocați folosind un robot de bucătărie sau la cuțit, cubulețe cât mai mici. Dacă preferați drobul mai texturat, recomandăm să le tocați la cuțit.

Tocați mărunt ceapa și usturoiul verde și căliți-le în câteva linguri de ulei. Amestecați ceapa și usturoiul cu carnea de miel tocată, verdețurile tocate fin și sare și piper după gust.

Bateți ouăle și puneți-le peste compoziție. În funcție de câtă carne aveți, puteți pune ouă mai multe sau mai puține. La un kilogram de compoziție de drob, puneți 7-8 ouă.

Puneți compoziția în tăvi tapetate cu prapure, adăugați compoziția apoi acoperiți cu prapurele ramas. Dați la cuptor, la 180 de grade, pentru 40-50 de minute. Cand prapurele este rumenit drobul este gata.

Serviți după ce s-a răcit. Poftă bună!

Cum să faceți cel mai bun drob de miel de Paște

Pentru a avea succes deplin la masa de Paște, în primul rând trebuie să știți ce preferă musafirii dumneavoastră.

În cazul în care aceștia nu suportă gustul intens de carne de miel, atunci o idee ar fi să înjumătățiți cantitatea de organe și să adăugați un alt tip de carne, cum ar fi cea de porc, precum și condimente și mirodenii (tarhon, usturoi verde, leurdă, ștevie, lobodă verde).

Un truc pentru ca gustul de miel să nu se mai simtă așa tare ar fi să țineți organele în apă cu oțet înainte de a le prepara. Nici prea mult ficat de miel nu este indicat a se folosi pentru că drobul va căpăta un gust amărui.

  • Alegeți măruntaie proaspete: Asigurați-vă că măruntaiele de miel sunt proaspete și curate bine. Înlăturați orice grăsime în exces și alte impurități.
  • Fierberea măruntaielor: Fierbeți măruntaiele în apă cu sare și, dacă doriți, puteți adăuga câteva frunze de dafin și boabe de piper. După ce s-au fiert, tăiați-le în cuburi mici sau dați-le prin mașina de tocat.
  • Folosirea ierburilor aromatice: Utilizați ierburi aromatice proaspete pentru un gust autentic și aromă bogată. Pătrunjelul, mărarul și leușteanul sunt cele mai comune ierburi folosite în drob, dar puteți experimenta și cu altele în funcție de preferințele dvs.
  • Pregătirea ouălor: Bateți bine ouăle înainte de a le adăuga în amestecul de drob. Acest lucru va ajuta la legarea compoziției și va face drobul mai pufos.
  • Condimentați amestecul: Condimentați bine amestecul de drob cu sare, piper și alte condimente preferate. Încercați să echilibrați aromele pentru a obține un gust delicios și complex.
  • Adăugați ouă în drob: Ar fi indicat să puneți în drob 3 ouă fierte tari pentru a căpăta culoare și normal, pentru aspectul deosebit.
  • Preîncălziți cuptorul: Încălziți cuptorul la 180 de grade înainte de a introduce drobul. Acest lucru va asigura o gătire uniformă și va ajuta la obținerea unei cruste aurii.
  • Folosirea unei tăvi potrivite: Utilizați o tavă de copt suficient de mare pentru a încăpea amestecul de drob fără a-l umple complet. Acest lucru va permite preparatului să se coacă uniform și să formeze o crustă frumoasă.

Cum alegem carnea de miel pentru drob

În primul rând, este important de spus că mielul, mai exact carnea de miel este extrem de apreciată pentru că nu are foarte mult colesterol în comparaţie cu alte tipuri de carne. În plus, reprezintă o sursă bună de proteine, fier, seleniu, zinc şi vitamina B12.

Iar atunci când intenționați să cumpărați carne de miel, este important să alegeți bucăți slabe, fără prea multă grăsime și veți putea astfel să o gătiți cum vreți dumneavoastră.

Un alt aspect de care trebuie să țineți cont este să fie fermă la atingere, să aibă un miros specific de oaie, să nu fie deloc lipicioasă și să aibă o culoare rozalie.

Iar dacă veți cumpăra măruntaie pentru drob spre exemplu, atenție mare să nu aibă pete sau noduli.

Câte calorii are drobul de miel

În pofida faptului că drobul de miel conține mai multe tipuri de proteine asociate, are un conținut caloric scăzut și este perfect pentru aperitiv.

În medie, o porție de drob de miel are 80 de kilocalorii.

  • 100 de grame de ficat de miel – 101 kcal
  • 100 de grame de plămâni de miel – 104 kcal
  • 100 de grame de rinichi de miel – 136 de kcal
  • 100 de grame de inimă de miel – 185 de kcal
  • 100 de grame de măruntaie de miel – 174 de kcal

Drobul în alte țări

Chiar dacă vă vine greu să credeți, în lume există mai multe preparate asemănătoare cu drobul de miel, însă cel mai cunoscut este haggis-ul scoțian. Doar că, spre deosebire de drobul românesc, haggis-ul se fierbe în burtă de oaie și nu conține o cantitate prea mare de verdețuri.

De asemenea, drobul se găteste şi în Italia, dar în orice zi a anului, acolo unde are denumirea de „polpettone”. Reteţa este făcută din carne tocată de vită şi porc plus ricotta (sau brânza de vaci), toate puse într-un aluat foietaj și lăsate la cuptor aproximativ o oră.

De la masa de Paște nu trebuie să lipsească preparatele tradiționale: ciorba de miel, friptura de miel, pască.