Rețetă ușoară și delicioasă de curry de conopidă cu spanac, perfectă pentru o masă vegetariană sau vegană. Gata în doar 30 de minute!

Curry de conopidă cu spanac - rețetă indiană

Curry-ul, în esență, e un fel de mâncare care te teleportează direct în inima Asiei. E genul ăla de mâncare care îți aduce o explozie de gust în fiecare înghițitură, combinând condimente, legume și, uneori, carne, într-un mod care să satisfacă și cele mai pretențioase gusturi. Dar nu trebuie să te gândești la ceva complicat; de fapt, curry-ul poate fi surprinzător de simplu de făcut, iar variațiile vegetariene, cum ar fi curry de conopidă și spanac, sunt dovada perfectă că poți avea un fel de mâncare bogat și sățios fără prea mult efort.

Ce e așa special la curry-ul de conopidă cu spanac? În primul rând, combină două superalimente într-un singur fel de mâncare, aducându-ți o porție generoasă de nutrienți și fibre.

Cum se face? E mai simplu decât ai crede. Începi prin a căli ceapa, usturoiul și ghimbirul, adaugi condimentele care dau viață întregului preparat, și apoi încorporezi conopida și roșiile. Laptele de cocos adaugă o cremozitate de invidiat, iar spanacul vine cu un plus de culoare și nutrienți. Totul se lasă să fiarbă la foc mic.

De ce să-l încerci? Pe lângă faptul că e un fel de mâncare extrem de sănătos, e și incredibil de versatil. Poți să-l servești cu orez, pâine naan, sau chiar ca atare, dacă ești în căutarea unei mese low-carb. E o rețetă care îți permite să experimentezi și să ajustezi condimentele după gustul tău.

Când să-l faci? Curry de conopidă cu spanac e perfect pentru cinele în familie, când vrei să împărtășești cu cei dragi o masă gustoasă. De asemenea, se pretează de minune și pentru mesele festive, când vrei să impresionezi cu ceva atât de simplu, dar atât de sofisticat în gust. Sau, de ce nu, în serile alea liniștite când vrei să te răsfeți cu ceva bun.

Deci, ce mai aștepți? Pune mâna pe o cratiță și începe să gătești. Vei vedea că, odată ce încerci acest curry, va deveni rapid unul dintre felurile tale de mâncare preferate. Și cine știe? Poate te vei simți inspirat să explorezi și alte rețete de curry.

Rețeta de curry de conopidă cu spanac

Ingrediente

  • 1 conopidă medie, tăiată în buchețele mici
  • 200 grame spanac, proaspăt sau congelat
  • 1 ceapă mare, tocată mărunt
  • 2-3 căței de usturoi, zdrobiți sau tocați fin
  • 1 bucățică de 2 cm ghimbir, tocat fin sau ras
  • 2 roșii mari, tocate mărunt sau 1 conservă de roșii în bulion
  • 400 ml lapte de cocos (o conservă)
  • 1 linguriță turmeric
  • 1 linguriță coriandru măcinat
  • 1/2 linguriță chimen măcinat
  • 1/2 linguriță boia de ardei dulce
  • 1 linguriță garam masala
  • 2 linguri ulei vegetal, pentru prăjit
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

Spală și taie conopida în buchețele mici, toacă ceapa, roșiile, usturoiul și ghimbirul.

Încălzește uleiul într-o tigaie mare sau wok pe foc mediu. Adaugă ceapa tocată și călește-o până când devine moale și translucidă, cam 5 minute. Este important să amesteci frecvent pentru a preveni arderea.

Adaugă usturoiul și ghimbirul tocat fin. Continuă să gătești totul împreună pentru încă 1-2 minute, până când amestecul devine aromat.

Adaugă turmericul, coriandrul măcinat, chimenul și boiaua de ardei peste amestecul de ceapă. Gătește pentru aproximativ 1 minut, amestecând bine pentru a combina aromele.

Pune buchețelele de conopidă în tigaie și amestecă-le bine cu condimentele și amestecul de ceapă. Sotează conopida pentru 5 minute, astfel încât să fie acoperită uniform în condimente.

Adaugă roșiile tocate și laptele de cocos. Amestecă bine, apoi lasă amestecul să ajungă la punctul de fierbere. Odată ce începe să fiarbă, redu focul la mic și lasă să fiarbă acoperit pentru aproximativ 15-20 de minute. Pe parcurs, poți verifica și amesteca ocazional pentru a te asigura că nu se lipește de fundul tigăii.

Când conopida este aproape fragedă, adaugă spanacul. Dacă folosești spanac proaspăt, acesta se va reduce considerabil în volum, așa că nu te îngrijora dacă pare mult la început. Gătește pentru încă 5 minute, până când spanacul este complet înăbușit și bine încorporat în curry.

Gustă și, dacă este necesar, ajustează de sare și piper. Adaugă garam masala și amestecă bine. Lasă totul pe foc pentru încă 1-2 minute, pentru ca aromele să se combine frumos.

Curry-ul de conopidă cu spanac este acum gata de servit. Este ideal să-l servești cald, alături de orez basmati sau naan pentru o masă completă și satisfăcătoare.